foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kividest laotud tagataust
PostitusPostitatud: Reede Aug 30, 2013 05:12 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 13, 2003 02:28
Postitusi: 795
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
KIVIDEST LAOTUD TAGATAUST

Miks on tagatausta vaja?

Sai muretsetud endale uus akvaarium mõõtudega 700 x 350 x 220 (P x K x L). Nagu mõõtudest näha, siis võib kohe välistada paksud 3D taustad. Samas kiletaustad, mis ruumi ei võta, olgu need siis ühevärvilised või kujutagu endast taimi või midagi iganes, mulle põhimõtteliselt ei meeldi. Ainukesed õhukesed reljeefsed 3D taustad, mida poodides pakuti, olid musta värvi vahtplastist (või mingist sarnasest materjalist) ning nägid suhteliselt nigelad ja igavad välja. Järelikult oli vaja võtta appi nutikus ja midagi ise meisterdada.

Sattudes ehituspoodi, jäi silma mosaiikplaat, mis kujutas endast "kaootiliselt" laotud looduslikke kive. Mõte sellisest taustast mulle meeldis, kuid mosaiigi ruutmeetri hind oli ligi 500 krooni - ilmselgelt liiga kallis lõbu. Sealt liikus idee kiirelt edasi sellele, et korjata rannast sobiva kujuga kivid ning nendest korralik, ilus tagataust valmis meisterdada.

Kuidas tagataust valmis?
Tausta meisterdamiseks läks vaja siis järgnevaid komponente:


(2mm) - sain tasuta

Akvaariumi silikoon - umbes 80.-

Kivid - rannast korjatud

Krohvi võrk - 16.- ruutmeeter

Basseini plaatimissegu Naks-2 - umbes 50.-



Esimese asjana oli vaja kive. Ideaalselt sobivad õhukesed/lamedad kivid, mida tasub varuda rohkem kui tundub vaja minevat. Lamedaid seepärast, et pole ruumi paksudele kividele ja sellepärast, et pakud kivid kaaluvad kordades rohkem kui lamedad. Nagu juba öeldud, varu kive rohkem kui tundub vaja minevat - siis on suurem valik erinevate kivide järgi ja kivide hulk kotis/hunnikus tundub alati suurem kui siis, kui need on paika sätitud. Kui mina oma kive vaatasin, tundus ka, et neist jääb 25% üle, kuid hiljem selgus, et kividest jäi järele vaid 5-6 tükki.
Kivid keetsin otseloomulikult hoolega läbi, et kõik akvaariumile ohtlikud asjad seal hävineksid.

Siis lõikasin pleksist välja õiges mõõdus aluse, mille peale kivid silikooniga liimida. Lõikamiseks kasutasin relakat, millega täpset ja ilusat lõikust küll teha ei saa, kuid selliseks +- 1mm lõikamiseks sobib väga hästi.
Kuna minu akvaariumil on tagumises seinas ka augud filtri jaoks, siis tuli ka nende jaoks augud puurida.
Siis käisin plaadi jämeda liivapaberiga üle, et libe pund muutuks karedamaks, mis soodustab silikooni haakumist.
Järgmiseks lõikasin õiges suuruses krohvivõrgu tüki. Krohvivõrgu panin kivide ja pleksiklaasi vahele, et vuukimisel kasutatav segu paremini haakuks.
Et kivide paigutamist, liimimist ja hiljem ka vuukimist lihtsustada, tegin vineeritahvlist ja liistudest taustale "pesa", mille sees hea tööd teha.

Pilt
Pleksiklaas on "pesas", selle peale krohvivõrk, auhudes puust korgid ning paar kivi priooviks peale pandud

Pilt
Kivide paika disainimine


Siis läks disainimiseks. Kõigepealt sai kivid lahtiselt paika laotud. Kivide vahele soovitan jätta umbes 1-2 mm vahed - nii on lihtsam vuukida. Võib ka suuremad jätta, kuid siis jäävad kivid juba hõredalt (aga eks see oli maitse asi). Ja kui kivid paigas, siis tuli kõik need ükshaaval silikooniga kinni liimida. Seda tööd soovitan teha kahekesi, sest üksi kive võtta, silikooni panna ja kive tagasi asetada on suhteliselt tüütu.

Kui kivid paigas, lasin neil 24h kuivada ja siis läks edasi vuukimiseks. Et vältida taustal olevatesse aukudesse segu vajumist, panin nendesse õiges mõõdus puust punnid.

Vuukimiseks kasutasin segu Naks-2, mille kohta infot leidsin kuskilt internetist (võibolla isegi kuskil akvaristi foorumist, ei mäleta enam täpselt) ja kuna tegu on puhta seguga (ei ole akvaariumielule ohtlikke aineid), mis on mõeldud kasutamiseks vees (basseinid jne) siis tundus see ideaalselt selleks tööks sobivat (ja tagantjärgi võin öelda, et sobib). Segu tegin karbil oleva õpetuse järgi - ega seal midagi rasket ei olnud, tuli lisada segu kogusest 20-22% vett ja kõvasti segada.

Kandsin kividele segu suhteliselt paksult, kuid mitte liiga paksult. Siis võtsin peenikese pintsli, millega surkisin kivide vahel, et segu kivide alla vajuks ja õhumulle ei jääks (soovitan hoolega surkida, sest muidu võib segu ära vajuda, nagu minul mõnes kohas juhtus). Siis võtsin tavalise pesukäsna ja hakkasin üleliigset segu ära pesema. Soovitan selle töö juures kasutada kummikindaid, sest pidevalt vees ja tsemendis kätt hoides läheb nahk hellaks ja katki. Mina selle peale ei tulnud ja sain järgmised kaks päeva kõvasti käsi kreemitada Smile.

Pilt
Vuukimine just lõpetatud


Kui kõik valmis, lasin segul umbes 24h taheneda. Siis eemaldasin liistud ja augu punnid, mis hoidsid segu laiali vajumast. Lisaks kastsin segu, et see kõvemaks kivistuks.

Kolme päeva pärast oli segu täielikult kivistunud. Oli aeg anda viimane lihv. Selleks kasutasin peenikest liivapaberit ja märga käsna, millega eemaldasin kividelt segu plekid ning mõnda kohta jäänud teravad nurgad.

Kuna infona oli kuskil kirjutatud, et kuivanuna Naks-2 vee karedust ei muuda, siis uskusin seda ja liimisin tausta silikooniga tagaseina külge kinni (võibolla natuke lohakas mõtlemine, kuid millegipärast tundus väide usaldusväärne). Tausta tõstmisel tuleb olla päris ettevaatlik, kuna pleksiklaas on painduv (oleneb muidugi selle paksusest). Silikooni panin päris palju, sest taust on oma suuruse kohta päris raske ja ei tahaks, et see kaladele pähe kukuks.

Pilt
Taust paika liimitud


Pilt
Akvaarium paikka tõstetud kuid veest veel tühi


Lasin silikoonil 36h kuivada ning siis lasin akvaariumisse vee sisse. Enne mõõtsin ära vee kareduse. 12 tundi hiljem mõõtsin uuesti vee karedust ja nagu netis lubatud, karedus ei olnud muutunud.

Ise olen tulemusega 500% rahul Smile Lihtsalt imeilus!

Pilt
Akvaarium on töös olnud 2 nädalat


Tulevikus, suuremale (veel peas) planeeritavale akvaariumile on plaanis umbes samasugune taust teha, kuid juba natukene ruumilisem - plaanis lisada väljaulatuvad sambad ja koopad, mille vahele oleks ancudel ja teistel kaladel peituda.

Ehitas: aatomik


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver