foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Hypancistrus Zebra
PostitusPostitatud: Reede Aug 30, 2013 03:21 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 13, 2003 02:28
Postitusi: 795
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Kuna foorumites on aeg- ajalt üles kerkinud küsimusi selle unistuste kala suhtes, otsustasin kirjutada artikli sellest ülimalt huvitavast ja atraktiivsest imisägast.


Minu esimene kokkupuude nende kaladega oli umbes 15 aastat tagasi Saksamaal. Sel ajal maksid nad 'ainult' 50 Saksa marka (400.- EEK)- mis oli selle aja kohta hirmkallis hind.


Järgnes 12 aastat unistamist ja nende kohta uurimist, kuni julgesin nad endale hankida, makstes müstilise 1500.- EEK tükist. 2006 aasta sügisel võtsin käte värisedes lahti 24 tunni kullerteenusega Saksamaalt tellitud saadetise. Temperatuur kastis oli langenud nende jaoks kriitilise 19-20 kraadini- kuid nad olid siiski kõik elus! Kahjuks 3 neist siiski üle poole aasta ei elanud, aga selles olen ilmselt ikkagi ise süüdi (vee kvaliteet!). Pärast seda hankisin endale koheselt pöördosmoosi seadme ja kasutan nende pidamisel ainult osmoosi vett, segades seda JBL AquaDur Plus-ga soovitud kareduseni. Hiljem tellisin endale veel 3 kala juurde. Nii et praeguseks on mul elus ja terved 5 Zebrat, kellest ilmselt 1 on isane ja ülejäänud emased. Kahjuks pole nad tänaseks veel mul paljunenud, kuid selle aasta lõpuks peaks lootust olema.

Minu Hypancistrus Zebrad elavad 100l akvaariumis, mis on varustatud 1 välisfiltriga, tagades biofiltratsiooni, ja ühe võimsa sisefiltriga, tagades tugeva veevoolu (umbes 8 akvaariumi mahtu tunnis).


Siin siis soovitused nende ( ja ka teiste Hypancistrus liikide) pidamiseks:


Neid peaks pidama eraldi akvaariumis või äärmisel juhul väiksemate mitte-agresiivsete kaladega koos. Ei tohiks koos pidada teiste põhjakaladega, kuna nad ei suuda nendega konkureerida toidu pärast.

Toitumisviisilt on nad elustoidulised- toitudes külmutatud elustoidust, Tetra Min helvestest, erinevatest tablettidest, Discuse graanultoidust. Taimtoitu ja vetikaid nad ei söö!
Iseloomult tagasihoidlikud, pigem kartlikud. Akvaariumis peaks olema
palju koopaid ja peidukohti. Taimed pole vajalikud. Looduses elutsevad kiirevoolulistes, sügavates, selge veega ja hapnikurikastes jõgedes. Mida rohkem on akvaariumis peidukohti, seda julgemalt nad ennast tunnevad ja rohkem ennast näitavad.

Vee karedus pole väga oluline( kuid üldkaredus võiks olla piirides 4- 15 dKH).
NO3 nii madal kui võimalik, NO2 peab olema nullis!
Vee temperatuur 27-29 kraadi- nad on üsna soojalembesed. Kuna nii soojas vees on hapniku oluliselt vähem kui jahedas vees, tuleks kindlasti kasutada õhupumpa ja pihustit.
PH võiks olla 6,5 ja 7,5 vahel.

Soovitatakse pidada 5-6 kalast gruppi 100l kohta. Ideaalis koosneb grupp 1-2 isasest ja 3-4 emasest kalast.

Täiskasvanud kalad kasvavad 8-9 cm suuruseks. Isased on pisut suuremad kui emased.

Kalade sugu on üsna raske määrata. Noorkalana on see praktiliselt võimatu. Suguküpseks saades valib kõige tugevam isane endale parima koopa, mida ta valvab kõikide sissetungijate eest. Emased reeglina endale kindlat koobast ei vali, vaid eelistavad veeta aega erinevates peiduurgastes kivide vahel ja juurikate all. Suguküpsel isasel on reeglina suurem (pikem) pea, pikemad karvakesed lõpuste otste juures ja hambulisemad ning võimsamad esimesed paarisuimed.

Suguküpseks saavad umbes 2-2,5 aastaselt. Koevad ainult 5-15 marjatera mida valvab isaskala. Tavaliselt on probleem nad esimest korda kudema saada. Kord kui grupp on kudema hakanud, pole edaspidine paljundamine enam raske. Akvaariumis elavad umbes 15 aastaseks.
Nende kalade kalli hinna taga on järgmised asjaolud:


2004 aastast on nende püüdmine ja väljavedu Brasiilia valitsuse poolt keelatud.

Suhteliselt väike marjaterade arv kudemisel.

Ülimalt atraktiivne välimus ja suur nõudlus terves maailmas.




Kasutatud kirjandus:


ajakiri DATZ (Die Aquarien- und Terrarienzeitschrift) 2004-2009a.

Ingo Seidel, 'Back to Nature. Guide to L-Catfishes' 2008a.


Edu soovides, foorumi liige rroomm.


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver