foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Aug 30, 2013 04:21 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 13, 2003 02:28
Postitusi: 795
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Sissejuhatuseks pean ära mainima, et haigust on kergem ära hoida, kui ravida ja seetõttu on vajalik omandada mõned põhitõed, mis enamuse haigustega kaasas käivad. Et haiguste artikkel on nüüdsest veelgi põhjalikum ja kõige läbilugemiseks pole ehk kannatust või mahti, siis võib kasutada vajaliku sõna leidmiseks otsingut klahvikombinatsioonide Ctrl + F abil.

1.Kannatus: kõike ei saa teha kohe ja korraga, eriti kehtib see just nende inimeste kohta, kes alles alustavad akvaariumi pidamisega. Akvaarium on pisike ökosüsteem, kus elavad lisaks kaladele ja taimedele ka silmale nähtamatud, kuid samas vajalikud organismid - bakterid. Bakterkoosluse tekkmine akvaariumis, mida nimetatakse ka akvaariumi sissetöötamiseks, võtab uutes akvaariumites aega 1-2 nädalat kuni 60 päeva. Kui sellel protsessil ei lasta rahulikult kulgeda, võivadki tekkida esimesed probleemid vee häguseks muutumise, vetikate tekkimise või kalade haigestumise näol.

Kalade transportimine ja akvaariumisse lisamine: ohutuim viis toimetada kalad punktist A punkti B on kilekotis, kuhu on jäetud paras õhuvahe. Erinevalt purgist või mõnest muust anumast, on kilekoti seinad pehmed ning võimalus vastu seina loksumisest tekkivatele traumadele on väiksem. Transportmise ajal on tähtis hoida kalad soojas, kuid mitte lasta neil üle kuumeneda. Enne, kui kalu nende uue elupaigaga tutvustada, on vajalik temperatuuride ühtlustamine - selleks asetatakse kilekott koos kaladega 10-15 minutiks akvaariumisse, seejärel tuleb segada akvaariumis olevat vett transpordikotis olevaga, et kalad harjuksid keskkonnamuutusega. Peale 5-10 minutilist uue veega harjumist võib kalad akvaariumisse lasta. Kilekotis olevat vett akvaariumisse kallata ei tohi, kuna bakteriaalne kooslus on igas akvaariumis erinev ning võõras bakterikultuur võib juba tekkinud ökosüsteemi pea peale keerata. Erandiks on "küpse" vee lisamine sissetöötavatesse akvaariumitesse.

Temperatuur ja veevahetused: Temperatuur akvaariumis peab olema ühtlane ja ei tohiks ööpäeva jooksul kõikuda rohkem, kui 1-2 C. Veevahetuse juures on kõige tähtsamaks selle korrapärasus - ühtlane sagedus ja hulk. Tavaliselt vahetatakse vett 1 kord nädalas sõltuvalt akvaariumi suurusest 10 -30 %.

2.Loodusest korjatud dekoratsioonid ja kivid: kõik mis tuuakse kohalikust loodusest, tuleb korralikult läbi keeta või kuumutada, et akvaariumisse ei satuks "võõrad" bakterid või parasiidid - sama kehtib ka ehituspoest ostetud kruusa kohta, mida paljud oma akvaariumites kasutavad.

Enamlevinud haigused ja terviseprobleemid:
PARASIITHAIGUSED:

Ichthyopthirius multifiliis (mannaterahaigus)


Sümptomid:Valged, 0,5-1mm (u. mannatera suurused) täpid, mis on selgete piirjoontega ning ümara või ovaalse kujuga. Lisaks täppidele võib kaasneda kalade sügamine vastu akvaariumis olevaid esemeid, kiired ja tõmblevad liigutused, kalade kõhnumine, silmade hägusus või piimjaks muutumine, uimede kokkukleepumine. Täpid ilmuvad esmajärjekorras uimedele või paralleelselt uimedele ja kehale.

Välistamine:Täpid ei ole selgepiirilised ja/või on oluliselt väiksemad, haigestunud isendid sarnanevad tuhksuhkurga või tolmuga ülepuistatud kalaga, täpid on koondunud kehale, kuid puuduvad uimedel - vt. Oodinium pillularis (odinoos).

Levik ja ennetamine:Ichthyophthiriuse parasiidid on üks levinumaid akvaariumikalade haigusi, need parasiidid on latentses olekus olemas peaaegu igas akvaariumis ning kui kalad muutuvad haigusele vastuvõtlikuks (stress, üleasustus akvaariumis, halb veehügieen, temperatuurikõikumine, suuremahulised veevahetused jms.) ja see langeb kokku parasiitidele paljunemiseks soodsate tingimustega, toimub nakatumine. Kui parasiidid on jõudnud reproduktiivsesse faasi (tsüstid on kinnitunud kala kehale ning muutunud silmale nähtavaks), on veel tervete kalade nakatumise tõenäosus väga suur. Ennetamise aluseks on õige aklimatiseerimistehnika uute kalade asustamisel akvaariumisse, veehügieeni jälgimine ning kalade üleasustuse vältimine.

Ravi: Raviks kasutatakse parasiitidevastaseid preparaate (JBL Punktol, Sera Costapur, Tetra ContraIck), paralleelselt vee temperatuuri tõstmisega 30C-ni (külmaveekaladel 25-26C-ni). Ravi kestvus peab olema mitte vähem kui 4 ööpäeva, doseerimisel järgida konkreetsel tootel olevaid juhiseid.

Oodinium pillularis (odinoos)

Sümptomid:Kollakasvalged peened täpid, mis ei ole selgete piirjoontega ning meenutavad tolmukorda või tuhksuhkrut kala kehal. Täpid on paremini nähtavad päikesevalguses või taskulambi valguses. Lisaks täppidele võivad kaasneda kalade tõmblevad ja kiired liigutused, sügamine vastu akvaariumis olevaid esemeid, silmade hägusus, uimede kokkukleepumine.

Välistamine: Täpid on selgepiirilised, umbes mannatera suurused, muust kehapinnast hästi eristatavad - vt. Ichthyopthirius multifiliis (mannaterahaigus). Ühtlane kilejas või sametjas kiht, täpid ei eristu - vt. Columnaris

Levik ja ennetamine: Levib nakatunud kaladega või nakatunud akvaariumist võetud veega ning taimedega, ka elussöödaga. Ennetamise aluseks on õige aklimatiseerimistehnika (kui kaladel puuduvad haigusnähud (parasiit ei ole kehale kinnitunud) ning transpordivett akvaariumisse ei kallata, on haiguse ülekandumine vähetõenäoline), taimede ning elussööda eelnev loputamine kraanivees.

Ravi: Raviks kasutatakse parasiitidevastaseid preparaate paralleelselt temperatuuri tõstmisega 30C-ni (külmaveekaladel 25-26C-ni). Kuna odinoos allub ravile halvemini, kui teised parasiithaigused, siis soovituslik on kasutada spetsiaalselt odinoosi vastu välja töötatud preparaate (JBL Oodinol, Sera Oodinopur). Ravi kestvus peab olema mitte vähem, kui 48 tundi, doseerimisel järgida konkreetsel tootel olevaid juhiseid.

Trichodina spp.

Sümptomid:Silmale nähtamatud (u. 50 mikroni suurused) parasiidid toituvad kala mikroflooras olevatest bakteritest, mitte kala verest, nagu enamik teisi parasiite. Kinnitudes kala kehapinnale põhjustab Trichodina sügelust, samuti võib märgata küljeuimede kiiremat liigutamist, seega on sümptomiteks ilma väliste haigusnähtudeta kalade sügamine vastu akvaariumis olevaid esemeid.

Välistamine:Uimed on kokku kleepunud, kalad kogunevad veepinnale õhku ahmima või vajuvad põhja, lõpuste kiire liigutamine, vees võib esineda piimjat hägu - vt. Leelistõbi, Happešokk

Levik ja ennetamine:Tegu on üldiselt ohutu parasiidiga, mis on suhteliselt levinud ning on olemas peaaegu igas akvaariumis. Kaladele häirivaks muutub see siis, kui Trichodina paljunemiseks on soodsad tingimused ning arvukus suureneb. Ennetamise aluseks on veehügieeni jälgimine ja üleasustuse vältimine, kuna Trichodina paljunemiseks soodsad tingimused tekkivad siis, kui jääkainete konsentratsioon vees on pikaajaliselt püsinud kõrge.

Ravi:Raviks kasutatakse parasiitidevastaseid preparaate (JBL Punktol, Sera Costapur, Tetra ContraIck)

Chilodonella cyprinii

Sümptomid: Valkjad kehaga samatasapinnalised ümarad või ovaalsed laigud suurusega 1-3cm, haiguse süvenedes levib hägu üle terve keha. Kala on nähtavalt häiritud, sügab end vastu akvaariumis olevaid esemeid ning hingeldab veepinnal, nakatunud kalad on apaatsed, ei huvitu söögist. Uimed on kokku kleepunud.

Välistamine:Kala ei süga end - vt. bakterhaigused

Levik ja ennetamine: Antud parasiit võib olla pikaaegselt akvaariumis, ilma, et kalad haigestuksid, kuid ilmneb siis, kui veehügieen on halb või kalad stressis. Ennetamise aluseks on veehügieeni jälgimine ja üleasustamise vältimine, sarnaselt Trichodinaga on soodsad tingimused Chilodonella paljunemiseks siis, kui vee jääkainete konsentratsioon on püsinud pikaajaliselt kõrge. Chilodonella ei ole temperatuuritundlik parasiit.

Ravi: Raviks kasutatakse parasiitidevastaseid preparaate (JBL Punktol, Sera Costapur, Tetra ContraIck)

Costia ichtyobodo

Sümptomid:Kala keha katab valkjas poolläbipaistev hägu, mis on kehaga samatasapinnaline, nakatunud kala hingeldab, värvus tumeneb, haiguse lõppfaasis võivad tekkida veritsevad haavandid, kala ei huvitu söögist, on apaatne, võib end sügada.

Välistamine: Haigus on alanud ringi või ovaalikujuliste 1-3cm laikudena - vt. Chilodonella. Kala söögiisu on hea, kala ei hingelda, värvus pole tumenenud - vt. bakterhaigused.

Levik ja ennetamine: Levib otsekontaktis nakatunud kalaga. Ennetamiseks ainuke võimalus on uued kalad karantiniseerida kuni nädalaks.

Ravi: Costia on temperatuuritundlik parasiit, kes ei talu üle 28C-st temperatuuri, seetõttu tuleb ravi alustada temperatuuri tõstmisest. Lisaks manustatakse parasiitidevastaseid preparaate (JBL Punktol, Sera Costapur, Tetra ContraIck). Peale ravi sifoonitakse hoolikalt pinnas, et eemaldada pinnasest võimalikud tsüstid, milles parasiit on ravimite eest kaitstud.

Gyrodactylus salaris

Sümptomid:Nakatunud kala värvus tumeneb, lõpused on avali ning kala hingeldab, uimed on kokku kleepunud. Lõpuste vahel ning nahal võib märgata kuni 0,75mm pikkuseid parasiite.

Välistamine:nähtavaid parasiite ei ole märgata

Levik ja ennetamine: Levib otsekontaktis nakatunud kalaga, peremeesorganismil mittepesitsevad parasiidid surevad mõne tunni jooksul. Ennetamise aluseks on uute kalade karantiniseerimine.

Ravi: JBL Gyrodactol, Tetra Gyrotox

Dactylogyrus vastator

Sümptomid:Soomused on nahast eemal (turritavad nagu käbil), silmad võivad olla pundunud, kala on apaatne. Suurendusklaasi või mikroskoobi all võib soomuste vahel näha u. 0,2mm kollakas-läbipaistvaid parasiite

Välistamine: soomused ei ole turris

Levik ja ennetamine: Levib otsekontaktis nakatunud kalaga, samuti vees ning taimedel olevate munade ning vastsetega. Ennetamise aluseks on kalade karantiniseerimine ning õige aklimatiseerimistehnika.

Ravi: JBL Gyrodol, Tetra Gyrotox

Hexamita, Spironucleus spp. "Kala peas on auk"

Sümptomid: Sümptomiks on kala peas olev auk, milles võib olla limasarnast ollust. Ümbritsevad koed võivad olla paistes, augu servad narmendada. Üldjuhul on selle haigusega kalad äärmiselt kõhnad, kalade värvus tumenenud.

Välistamine:füüsilised välised nahavigastused puuduvad

Levik ja ennetamine: Need parasiidid elutsevad tavaliselt kalade soolestikus, põhjustamata mingisuguseid vaevuseid. Haigus avaldub stressi, äkilise keskkonnamuutuse või halva veehügieeni tagajärjel. Ennetamise aluseks on veehügieen ning õige aklimatiseerimine.

Ravi: JBL Spirohexol, Tetra HexaEx
SEENHAIGUSED:

Saprolegnia spp.


Sümptomid: Vatisarnased nahapinnast kõrgemad laigud, millega võib kaasneda hägu silmadel, lõppfaasis ka veritsevad haavandid

Välistamine:Laigud on nahaga samal tasapinnal - vt. bakterhaigused, laigud on nahaga samal tasapinnal, ümarad või ovaalsed või hägu katab kogu keha vt. parasiithaigused Chilodonella, Costia

Levik ja ennetamine: Spoorid levivad veega, taimedega, niiske mullaga, loodusest toodud dekoratsioonidega, mida ei ole kuumutatud. Spoorid hävivad üle 33C-se temperatuuri juures, üle 28C temperatuuri juures spooride levik pidurdub. Saprolegnia levib enamasti akvaariumites, kus on halb veehügieen, ka stressis ning nõrkadel kaladel. Ennetamise aluseks on veehügieen, käte pesu enne akvaariumis toimetamist, loodusest toodud dekoratsioonide kuumutamine, kalade õige aklimatsieerimisprotsess, üleasustuse vältimine. Seenhaigus võib ilmned paralleelselt uimemädaniku ja bakteriaalse sooleinfektsiooniga.

Ravi: Ravi ajaks tõstetakse temperatuur vähemalt 28Cni, raviks kasutatakse seenhaiguste vastaseid preparaate (JBL Fungol, Sera mycopur, Tetra Fungistop) paralleelselt soolaraviga 1tl jämesoola 1L akvaariumist võetud vee kohta, korralikult eraldi anumas lahustatult. Kalu vannitatakse paralleelselt üldakvaariumis oleva ravimiga eraldi anumas 3 x päevas ca 10 minutit. Sama päeva vannid võib teha samas vees, eeldusel, et vesi on seisnud soojas. (JBL Fungolile lisatakse JBL Ectol Cristalit, eraldi soolavannid ei ole sel puhul vajalikud).
BAKTERHAIGUSED:

Uimemädanik (Aeromonas, Pseudomonas jt.)


Sümptomid: Uimed narmendavad ning on narmendavatel servadel on 0,2-0,75mm valge, uimega tasapinnaline rant, valge rant võib esineda ka suu ümbruses.

Välistamine:valge rant puudub - vt. traumad, rant on vatisarnane, nahapinnast kõrgem - vt. Saprolegnia

Levik ja ennetamine: Bakterid, mis haigust põhjustavad, võivad olla akvaariumis pikka aega olemas ning põhjustavad haigestumist alles siis, kui veehügieen on halb, kalad stressis või nõrgad. Ennetamise aluseks on veehügieen ja õige kalade aklimatiseerimisprotsess.

Ravi: Raviks kasutatakse bakterivastaseid preparaate (JBL Ectol fluid, Sera bactopur direct, Tetra General Tonic). Paralleelselt ravimitega tõstetakse akvaariumivee temperatuuri vähemalt 26-27 kraadini.

Bakteriaalsed nahainfektsioonid (Aeromonas, Pseudomonas jt.)

Sümptomid: Keha katab kilejas, nahapinnaga samatasapinnaline kiht või valkjas hägu, uimed võivad olla kokku kleepunud, kala võib teha vingerdavaid ujumisliigutusi

Välistamine: Keha katab nahapinnast kõrgem, vatisarnane kiht - vt. Saprolegnia,kala teeb sügamisliigutusi, nahal olev kiht on 1-3cm ümarate või ovaalsete laikudena, kala on tumenenud - vt. Chilodonella, Costia

Levik ja ennetamine: vt. Uimemädanik

Ravi: JBL Ectol fluid, Sera bactopur, Sera bactopur direct, Tetra General Tonic paralleelselt temperatuuri tõstmisega vähemalt 26-27Cni

Bakteriaalsed sooleinfektsioonid (Aeromonas, Pseudomonas jt.)

Sümptomid: Kala on märgatavalt kõhnunud, kõht hoiab sissepoole lohku, väljaheited on pikad ning rippuvad, väljaheidetes võib näha õhumulle, väljaheited võivad olla läbipaistvad, limased. Kala on arglik ning hoiab end varjulises kohas või põhja lähedal.

Välistamine:Kalal on pikad, rippuvad väljaheited, teised sümptomid puuduvat - vt. kõhukinnisus

Levik ja ennetamine: vt. Uimemädanik. Sooleinfektsioonide teket soodustab lisaks muudele teguritele ka ühekülgne, nt. ainult kuivtoiduga toitmine.

Ravi: JBL Furanol, Sera Bactotabs

Columnaris (Flexibacter columnaris)

Sümptomid: kalal on märgatavad valkjad vatisarnased laigud, mistõttu võib selle segamini ajada Saprolegnia sümptomitega. Erinevuseks on uimedele ja peapiirkonda tekkivad valkjad umbes 1mm läbimõõduga sõlmed. Teiseks tüüpiliseks sümptomiks on kala keha õõtsutamine küljelt-küljele ning põhja lähedal püsimine. See haigus esineb tihti koos uimemädanikuga. Columnaris esineb tihedamini eluspoegijatel.

Välistamine:valkjad sõlmed puuduvad, kuid esinevad vatisarnased laigud - vt. Saprolegnia

Levik ja ennetamine:Columnaris esineb enamuses akvaariumitest täiesti ohutuna. Haigestumine toimub halva veehügieeniga akvaariumites või stressis ning nõrkade kalade puhul.

Ravi: JBL Furanol, Sera Bactopur direct, Tetra General Tonic

Vesitõbi e. dropsy

Sümptomid: väga konkreetsete sümptomitega haigus, mis väljendub selles, et kala keha on pundunud ning soomused üle terve keha on turris nagu käbil. Sümptomid on tingitud liigvedeliku kogunemisest pehmetesse kudedesse, mis võib olla tingitud bakteriaalsest sooleinfektsioonist või sooleparasiitidest. Lisaks keha pundumisele võivad olla tugevalt pundunud ka silmad.

Välistamine:soomused ei ole turris, pundunud on ainult kõhuosa.

Ravi: kuna välisel vaatlusel ei ole võimalik haiguse põhjustajat kindlaks teha, siis alustatakse esmalt bakterivastast ravi, kuna bakterite poolt põhjustatud vesitõbi on levinum. Raviks kasutatakse soolestiku bakterinfektsioonide vastaseid preparaate nt. Sera bactotabs. Kui bakterivastane ravi ei ole nädala möödudes andnud tulemusi, filtreeritakse vesi aktiivsöega ning alustatakse parasiitidevastast ravi (JBL Punktol, Tetra ContraIck, Sera costapur).
MUUD TERVISEPROBLEEMID:

Traumad

Sümptomid:veritsevad haavandid, sabade narmendamine, ebaloomulikud kehaasendid jm. viitavad traumale, mis on saadud transpordi, kaladevahelise kakluse, püüdmise, filtrisse või teistesse akvaariumis olevatesse esemetesse kinnijäämise tõttu. Lahtiste haavandite ning sabade narmendamise korral tuleb jälgida, et kala ei nakatuks bakter- või seenhaigusesse, vajadusel teha profülaktiline ravi bakterivastaste vahendiga.

Ujupõie düsfunktsioon, dislokatsioon või deformatsioon

Sümptomid: Tüüpiliseks sümptomiks on see, et kala ujub pea alaspidi, külili, ei saa põhja sukelduda. Enamasti on ujupõie traumad saadud muljumise käigus, ohustatumad on erinevad kuldkalaliigid. Ujupõie trauma ei ole kahjuks ravitav, kuid viga saanud kala elab tavaliselt veel pikalt, ilma, et probleem teda segaks.

Kõhukinnisus:

Sümptomid: Pikad väljaheiteniidid, mis ripuvad kala pärakust väljas. Kõhukinnisus on tavaliselt põhjustatud ühekülgsest (kuivtoiduga) toitmisest aga ka stressist.

Välistamine:väljaheites on näha õhumulle või väljaheited on läbipaistvad, lima sisaldavad - vt. bakteriaalsed sooleinfektsioonid

Ravi: Lisaks kuivsöödale pakkuda kalale elustoitu ning köögivilju (kurki, salatit, suvikõrvitsat, kõrvitsat jms.)

Happešokk

Sümptomid: kala õõtsub küljelt-küljele, lõpused on avatud ning lõpuseliistakud värvunud veripunaseks või tumepunaseks, kala võib hingeldada, on apaatne, ei huvitu toidust, uimed on kokku kleepunud, kehalt võib erituda lima

Välistamine:pH on üle 6,5, viimase kahe päeva jooksul ei ole lisatud või suurendatud CO2 kogust

Ravi: Tõsta pH-d (osaline veevahetus kraaniveega, eemaldada lisatav CO2, lisada aeglaselt söögisooda lahust kuni pH on 7,0-7,5. NB! Mistahes pH muutused peavad olema aeglased, et need ei tekitaks stressi ja järjekordset šokki. Lubatud ööpäevane pH kõikumine on 0,3 pügalat.

Leelistõbi

Sümptomid:vt. sama, mis happešokil

Välistamine: pH on alla 8,5

Ravi: Alanda pH-d (osaline veevahetus kraaniveega, lisa CO2 või kasuta turbagraanuleid filtris või vedelat turbaekstrakti). NB! Mistahes pH muutused peavad olema aeglased, et need ei tekitaks stressi. Lubatud ööpäevane kõikumine on 0,3 pügalat.
MUUD KASULIKKU:

Enne mistahes ravimi akvaariumisse lisamist:


Veendu, et oled sümptomite põhjal valinud sobiliku ravimi, vajadusel konsulteeri veterinaari või raimimüüjaga. Arusaadavatel põhjustel pole võimalik bakterhaigust ravida parasiitide vastase ravimiga ja vastupidi - umbes sama hea oleks kopsupõletikku ravida ussirohuga, sestap ei ole mõtet kodus olevaid ravimeid ka "igaks juhuks" akvaariumisse kallata.
Loe hoolikalt läbi ravimi infoleht. Arvuta doseerimisjuhiste põhjal välja vajalik ravimikogus.

Nt: Sinu akvaariumis on 110L vett, ravimi juhend annab doseerimisjuhisel ravimikoguseks 5ml vahendit 30L vee kohta. 110 / 30 = 3,666..; 3,666... x 5ml = ca 18,3 ml vahendit. Täpsete koguste doseerimiseks on mugav kasutada ühekordset süstalt.

Eemalda filtrist söesvamm või söefilter, et süsi ei neutraliseeriks ravimi toimet. Tõsta teised filtrielemendid filtrist välja, kuid jäta need akvaariumisse ujuma, et ravim desinfitseeriks ka filtrimaterjalid, kui soovid neid hiljem uuesti kasutada.
Tõsta vajadusel vee temperatuuri.
Mõõda võimalusel NO3 taset ja tee vajadusel osaline veevahetus.

Peale mistahes ravimi kasutamist:

Tee ravimi juhendis ettenähtud mahus veevahetus ja filtreeri ravimijäägid aktiivsöega välja. Aktiivsüsi pane filtrikambrisse või filtri lähedusse, et vesi sellest läbi liiguks. Vajalik aktiivsöe hulk on ca 100g 100 liitri kohta, rohkem võib olla, vähesem kogus pole tõenäoliselt piisavalt efektiivne. Süsi peaks akvaariumisse jääma vähemalt 48 tunniks. NB! Sama sütt teistkordselt kasutada ei tohiks.
Tee ravimi juhendis ettenähtud mahus veevahetus ja filtreeri
Desinfitseeri kahvad, voolikud ja kõik muu, mida haiguse perioodil akvaariumis kasutasid spetsiaalse desinfektsioonivahendiga (nt. JBL Desinfekt) või vähemalt kaaliumpermanganaadi lahuse või kuuma veega.
Mõõda NO3 taset ja vajadusel tee mõne päeva pärast lisaveevahetus ca 10-30% akvaariumi mahust.
Peale bakteriravimite kasutamist on hea lisada mõnd elusat bakterikultuuri sisaldavat vahendit, mis taastab hävinud kasulikud bakterid, nt. JBL Denitrol akvaariumivette või JBL Filterstart filtrisse, sobivad ka mõne teise firma analoogid.
Kalade tervist ja immuunsüsteemi turgutavalt mõjuvad spetsiaalsed vedelad vitamiinilisandid, nt. JBL Atvitol, Tetra Vital või Sera fishtamin. Neid võid hakata andma juba ravi ajal.

HOIATUS! Selles artiklis toodud nõuannete järgmine on rangelt vabatahtlik. Oma kalade tervise, ravimise, ravimatajätmise, samuti võimalikest väärravimistest tulenevate probleemide, sh. kalade surma eest vastutab igaüks ise.

Autor: Maria


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver