foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2018 08:45 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 11, 2018 05:06
Postitusi: 6
küsimus siis selles, et akvaariumi veenäite kontrollin iganädalaselt, veenäidud on korras (No3, ph näiteks). Kas peaksin ikkagi vett vahetama akvaariumis? Kui jah, siis miks?


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2018 11:25 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Regulaarsed, kord nädalas ca 25% koos põhja sifoonimisega, veevahetused teevad su akvale head ja on nö hea hügieen. Veevahetustega hoiad kontrolli all mitmeid aineid, mida sa ei saa testidagi. NO3 ei ole ainuke veevahetuste põhjus. Põhja puhastades väldid orgaanika kuhjumist, mis on sobivaks taustaks vetikate vohamisele. Võitluses vetikatega on regulaarsed veevahetused üks peamisi tööriistu. Eks veevahetuste skeemidele on võimalik ka loominguliselt läheneda ja erinevate akvade vajadused on erinevad aga loominguline lähenemine eeldab häid teadmisi kogu oma akva ökosüstemist ja kogemusi. Üldine vaade võiks olla see, et regulaarse hooldusega väldid paljude probleemide tekkimist selle asemel, et probleemide vaikse kuhjumise tõttu tekkinud äkiliste ja suurte kriisidega tegeleda.


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2018 01:07 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 11, 2018 05:06
Postitusi: 6
jah, kogemusi mul veel pole palju, alles 4 kuud akvaarium töös olnud. millest siis alguses vahetasin vett iganädalaselt, aga nüüd tekkis küsimus, et on seda igal juhul teha vaja, kui näidud korras. tegemist on siis taimeakvaariumiga, kus ka mõned kalad.

vett olen vahetanud selliselt, et kraanist (oma puurkaevu vesi, mitte linnavesi) lastes jätan 24h seisma ja vett võtan akvaariumi alumisest kihist.
sifoonimisega on aga see probleem ,et mul on akvaariumis spets. taimedele mõeldud substraadisegu, seal peal õhuke liiv, et taimed saaksid juurduda paremini ja kõige peal siis kruus-kivid. ma pole julenud sifoonida, sest kardan,et lööb pinnase segi. Kui see kõige alumine substaadisegu sealt kusagilt välja peaks tulema, siis on suur jama.
olen mõelnud küll, et kuidas seda lahendada, aga hetkel pole täis selgust.


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2018 01:57 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Kui taimi palju ja kalu vähe siis peaks olema võimalik veevahetusi hõrendada ja teha näiteks kord kahe nädala tagant. See ei kehti muidugi EI meetodil väetiste doseerimise puhul. Suur akvaarium andestab "laiskust" kergemini ka. Samas kui sul akvaarium on ainult neli kuud käinud siis suure akva puhul ma praegu seda ei soovita veel proovida. On üsna tõenäoline, et mingi hetk hakkavad tahes-tahtmata jamad vetikatega tulema ja sellistes olukordades oleks hea ju kui üks muutujatest oleks nö ideaalilähedases seisundis. Ja veel parem kui tänu regulaarsele hooldusele hoiavad vetikad madalat profiili ja ei põhjusta muresid.


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2018 05:22 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Veebr 20, 2016 12:17
Postitusi: 210
Pildid: 0
240l on akvaarium? Vett siis umbes 200l? Kui kalu vähe siis ei ole ilmtingimata vaja iganädalaselt vett vahetad,ammugi veel 25%. Et kui ei ole võimalik või ei tule veevahetamise tuhinat peale,ei juhtu midagi kui tiba harvem või väiksemas koguses vahetada nii suures akvaariumis.
Samas taimedele väga meeldib värske vesi, näiteks mul hakkab anubias peale iga veevahetust mullitama, ka ilma väetisi lisamata.


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2018 05:47 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 11, 2018 05:06
Postitusi: 6
kõnealune akva on 112l. ca 1,5 kuud tagasi hakkasin vaikselt kalu sisse tooma, praegu seal 10 gupit. sellest tekkis ka veevahetuse viivitus, et pelgasin uusi kalu uue veega traumeerida.
240l alles hakkan käivitama.
aga hakkan siis ikka vett vahetama ja sain targemaks, et pean seda ikkagi tegema.
ei tahtnud lihtsalt rutiinselt seda teha ja sellest ka mu küsimus ajendatud


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2018 08:04 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Uus vesi kalu küll ei traumeeri, kui ta just pole kloorine või akva temperatuurist väga erinev. Pole küll endal täheldanud, et gupid veevahetuse ajal vee eest pageda oleks tahtnud. Pigem ikka tulevad kohale kümblema.

"Rutiinivaba" või siis väga väikese halduskoormusega akva on võimalik aga pole nii lihtne saavutada. Pealegi ei pruugi sellise hooldusvaba akva väljanägemine klassikaliselt meeldiv olla. Samas miks mitte - huvitav projekt ju. Kui kaks akvat on siis ühega võib ju katsetada kui läbikukkumised ei peluta. Endal on mul sellise akvaga fiaskokogemus. Tänapäeval oleks võib-olla osavam aga pole võimalusi katsetada ja arvan, et tavarutiiniga saab rohkem valikuid ja kenamad tulemused silmale vaadata.


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 11, 2018 01:43 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 11, 2018 05:06
Postitusi: 6
mida tähendab mitte liiga suur temp. vahe?
kui vesi on 24h toas seisnud, siis on ta ikka väga jahe võrreldes akva 24 kraadiga. minul vähemalt, elan puuküttega majas ja talvel toas ikka villaste riietega, mitte bikiinidega. seda ma mõtlesin ja juurdlesin ise, et kuidas kalad sellesse suhtuvad


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 11, 2018 09:09 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Mär 25, 2007 08:26
Postitusi: 150
Asukoht: Tartu
Eks see vahe tunnetuslik on. Vaevalt keegi täpse numbri suudab välja käia. Paar-kolm kraadi pole ilmselt probleem. Viie kraadi juures hakkaksin ilmselt vaatama, mis nägu kalad teevad ja püüaksin selliseid vahesid vältida. Eks see sõltub kalast ka. Gupide puhul, ma usun, pole see suur teema. Tundlikemate kalade puhul võib siiski olla.


Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver