foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2015 10:43 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Jaan 15, 2008 12:03
Postitusi: 301
Asukoht: Tallinn, Ussimäe Tee
Akvaarium 180L, mõõdud 100 x 40 x 40
Tahaks musta või tumedat kruusa panna, taimed istutada.
Mitu kilo kruusa oleks vaja, et taime juured oleksid mõnusalt kaetud.
Ühtlasi küsiks ka, et kust te oma kruusa ostate? Kas ehituspoe oma on siis niivõrd teravam, nagu räägitakse või mitte?

_________________
180L


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2015 11:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
Mina ostsin taimeakvaariumisse komplektina põhjaks JBL Aquabasis Plus (väetatud taimepinnas), selle peale JBL Manado, mis samuti mõeldud taimeakvasse oma sobiva fraktsiooni tõttu. Spets.taimedele mõeldud pinnase puhul on see eelis, et pakenditel on kirjas, kui palju vaja erineva suurusega akvadesse. Mina selle järgi ostsingi. Taimed on rahul, mina ka. Ei mäleta, kui palju neid pakke ostsin (mul ka suurem akva). JBL Manado ainus puudus Sinu jaoks, et ta on pruun, mitte must. Nii et kui su soov on kindlasti must pinnas, siis vali mingi muu toode. Siis jälgi ainult, et jämedus oleks umbes 1-3 mm, see on taimedele parim.

Ehituspoest saab muidugi kõige soodsamalt. Sobiv on sõelutud kuivliiv, taimede jaoks on sobivaim fraktsiooniga 0,63 - 2 mm. Teravuse kohta ei tea, http://www.akvarist.eu soovitab küll.

Põhjakihi paksus võiks jääda taimeakvas erinevatel andmetel vahemikku 5-10 cm. Minul on pinnas tahapoole tõusev, nii et ees, kus taimi eriti ei kasva, on ca 3-4 cm ja taga ca 8 cm.

Ükskõik kas ostad akvapoest või ehituspoest, pese pinnast (v.a. väetatud pinnas, mis teise pinnase alla läheb) hoolega seni, kuni pinnase loputusvesi jääb puhtaks. Mul võttis see 10-15 korda loputusvee vahetamist.

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2015 04:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Apr 25, 2014 02:07
Postitusi: 114
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn/Keila/Vasalemma
Mina panin 80x40x40 põhja peale 5 liitrit JBL Aquabasis Plusi ning seejärel 24 liitrit Rataj Profi Soil substraati, mille sain Aqua Disainist. Samas mul on ka keskmisest kõrgem pinnareljeef - võib-olla siis sulle sellest kogusest piisakski.
Kui praegu teeks, siis paneks ilmselt JBL Sansibar musta kruusa, kuna Profi Soil substraat lendub ega ei pea õrnema juurtega taimi (murutaimed nt) hästi kinni.


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 03, 2015 01:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Kui tahta just musta, siis kõige lihtsam valik on JBL Sansibar Black, seda saab üsna igalt poolt, Tallinnas ehk kõige lihtsamini Kalakesest. Selle eripära on see, et tegu savika pinnaeseguga, nii et tasub tõsiselt võtta juhendit, kus soovitatakse mitte üritada lõpuni puhtaks pesta. Lisaks on ta suhteliselt kerge, nii et tõsised pinnasonkijad saavad vast taimed kergesti lahti. Selle kulu arvutamiseks on olemas spetsiaalne kalkulaator: https://www.jbl.de/en/proscape-calculat ... -substrate
Odavamalt saab ilmselt Tartu mnt. poest, seal oli mäletamist mööda veel tumedat kruusa - aga pole sealt ostnud, ei oska öelda kui hea või halb see on.
Mis iganes pinnase juures on oluline, et tal poleks teravaid ääri. Eriti olulineon see juhul, kui akvas on kalu kes armastavad põhjas songida, nagu ntx corydorased. Seepärast ei sobi kruus, mis on sadud kivimi purustamisel, nagu ntx graniitkillustik.
Aga kui pinnas ei pea tingimata must olema, siis on soodne ja ohutu Silikaadi pakutav kuivliiva nime all müüdav kraam: http://www.silikaat.ee/tooted/liivad/kuivliivad/ Nii fraktsioon 0,63 – 2,0 mm kui ka fraktsioon 2,0 – 6,0 mm sobivad, ise eelistaks küll seda peenemat. Ise paneks ca 5 cm paksuse kihi.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver