foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 2 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Puulehed akvaariumis
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2014 07:51 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 24, 2014 07:35
Postitusi: 225
Pildid: 20
Asukoht: Kiili vald
Sattusin mõni aeg tagasi interneti avarustes artiklile, mis rääkis nii öelda black water akvaariumidest. Otsisin selle teema kohta rohkem ja pidin tõdema, et enamik meie toredatest kalades ei elutse ju looduslikult kristallselges vees nagu me oleme harjunud oma akvaariumides nägema. Samas ei tahaks ju akvaariumi kollakat vett nagu ta looduslikult on, aga ometi tahaks luua akvaariumi asukatele võimalikult looduslähedased ja samas silmale ilusad tingimused. Kuna olin Youtube keskonnas näinud puulehti black water akvaariumis, siis otsustasin lähemalt uurida.

Selgusid järgmised faktid.

Akvaariumidesse sobivad: praktiliselt kõikide puude lehed, millel pole haigusi, hallitust, putukaid ja mis pole mädanenud. Pikemalt peavad vastu nii öelda "kõva puu" lehed ja kiiremini lagunevad pehme puu lehed. Tamm sobib hästi näiteks. Samas viljapuude lehed on samuti head, sest krevetid söövad neid hea meelega. Akvaariumi jäävad lehtedest alles võrestikud, mida ei pea akvaariumist välja korjama.

Lehtede korjamine on lihtne. Korjata võib neid lehti, mis on maha langenud ja mitte puude küljest. Lehed peavad olema puhtad, ilma hallituse ja haigusteta. Parim on korjata lehti kuiva ilmaga ja kuivast kohast - selliseid mis maas krõbisevad. (Isiklik soovitus: raputage puud, sest maha langevad need lehed, mis vaid ootavad oma maha langemise järjekorda, aga on veel puhtad ja ilusad.)
Märkuseks võib lisada, et korjata tasub ainult sügisel, sest lehed mida te korjate peavad olema nii öelda "surnud". Väidetavalt kuivatuatud rohelised lehed hakkavad akvaariumis kiiresti kõdunema, mis pole akvaariumile väga tervislik, nagu pole seda ükski kõdunev asi.

Lehtede ettevalmistamine on samuti ülilihtne tegevus.
Puhasta lehed tolmust ja mustusest.
Ära pese lehti! Kui nad on nii mustad, et neid peab pesema, pole neid mõtet korjatagi.
Veendu, et seal ei oleks peal putukaid.
Pane nad kuivama.
Veendu, et nad on 100% ära kuivanud (hea indikaator on see kui lehe varred ei paindu läbi ja painutades hoopis murduvad praksuga).

Lehtede lisamine akvaariumisse võib toimuda mitut pidi, aga kogusega olge ettevaatlikud kui te pole veel piisavalt kogenud selles vallas. Pidage silmas seda, et kui teie lehevalik on olnud vale ja lehed hakkavad kõdunema, siis teie filter ja bakterid saaksid selle aeglase kõdunemis protsessiga toime tulla. Kui te lisate suure koguse potentsiaalset materjali, mis võib kõdunema minna, siis seda jama on hiljem keeruline likvideerida.
Variant A
Pange lehed otse akvaariumi ja oodake kuni nad põhja vajuvad. Eeliseks on see, et te saate täpselt teada, millises konkreetses akvaariumi nurgad nad teil loomulikult (ilma kunstlike kinnitusvahenditeta) püsivad.
Variant B
Pange lehed enne akvaariumisse asetamist mingisse anumasse ja laske neil loomulikult viisil põhja vajuda. Eeliseks on see, et saate lehed lasta otse akvaariumi põhja ja juhul kui lehed peaksid vett pruunikaks värvima, saate värvained "uputusvees" kätte ja akvaariumi vesi ei värvu.


Loodan, et käsitlesin enam-vähem kõik aspekte. Küsige julgesti lisa kui midagi jääb puudu.

Lisatud pildil on kodumaalt korjatud lehed minu 200L akvaariumis.


Attachments:
Faili kommentaar: Kivid on lehtede pealt vaid selleks, et kiire veevool neid omavahel sassi ei ajaks ja lehtede vahele tekiks ilus kodu noortele krevettidele.
lehed.jpg
lehed.jpg [ 180.7 KB | Vaadatud 229 korda ]


Viimati muutis timofeje, Kolmapäev Okt 15, 2014 10:15, muudetud 1 kord kokku.
Üles
 Teema pealkiri: Re: Puu lehed akvaariumis
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2014 10:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
Jutt jumala õige! Ainus väike lisamärge juurde, et lehed kasulikud eeskätt happelisemat/pehmemat vett eelistavatele kaladele (diskused-skalaarid-tetrad-rasboorad-bettad-põhjakoristajad), kuna eraldavad vette kaladele tervislikke humiinaineid ja tanniine ning seeläbi alandavad ph/GH/kh taset.

Väga kiidetakse ka India mandlipuu lehti (Catappa leaves ehk Indian Almond leaves), mida ka Kalakese poes müüakse - uuringud näitavad, et neil lehtedel lisaks ka antibakteriaalne ning vähene seentevastane toime.

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Üles
 [ 2 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver