foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: DIY CO2 Reaktor
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 11, 2009 12:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Mai 21, 2007 03:13
Postitusi: 966
Asukoht: Tallinn, Lasnamäe/ Pärnu
Bauhof'ist on vist tahtmatult saamas mingilmääral akvaristikakauplus :D väetisesegu Agrimix ju seal pärit, ja minu järgmine lugu kah...

Leidsin Bauhof'i odavmüügist sellise veefiltri komplekti
Pilt

palju jublakaid sai ära visatud ja omaltpoolt ühtteist juurde pandud
Pilt
Pilt

juurde panin siis kotitäie biopalle ja kaks juppi Hobby toru (pikem 24mm läbimõõduga ja lühem 22mm läbimõõduga) Torud istuvad täpselt üksteise sisse...miks see hea on, hiljem näete :wink:

Tuli natuke ka filtrikorpuse kaane kallal nokitseda...Hydroscand'ist leidsin kroomitud voolikunipli millest Co2 hakkab reaktorisse jooksma. Kaas on tehtud mingist kapronitaolisest mögast...igatahes mõnusalt sitke ja pehme plastik, kuhu nippel ilma keerme sisselõikamisega läks. trelliga auk sisse ja tuugalt nippel järgi. Kenasti hermeetiline sai.

pilti kah
Pilt
Pilt

Kaane kallal veel niipalju, et väljavoolu otsa panin siis selle väiksema torujupi (22mm), mis istus sinna nagu maasikas :D täpsemat asja ei saagi olla. miks see torujupp hea on, räägin jälle hiljem :wink:
Pilt
Pilt

Esialgu kaanega kõik...võtsin ette alumise poole. Kõigepealt siis see pikem toru täpsemalt reaktori väljavool , millele puurisin ühte otsa (ehk alumine ots) augud..kogu aukude ristlõikepindala on võrdeline või natuke suurem minu akvasüsteemi juures kasutatavate filtrivoolikute ristlõikepindalaga (eheim 12/16mm voolikud).

Pilt

Korpuse allosas on väljaulatuv kergelt koonuses sissevalatud torujupike, mille otsa pikem Hobby toru (24mm) probleemideta otsa istub (jällegi, nagu loodud :wink: )
Pilt
Pilt
Pilt

Nüüd räägin siis sellest ka, miks on hea, et torud üksteise sisse kenasti istuvad ja milleks seda lühemat torujuppi üldse vaja on..

Kui ma teeks nii, et see nn tsentraaltoru oleks kinnitatud kaane külge, st koos kaanega väljatõmmatav, siis oleks reaktori lahtiharutamine, puhastamine ja kokkupanemine väga nõme ettevõtmine....biopallid ei ole veel nii intelligentsed, et istuvad igaüks seal kus mina tahan. võiks arvata et kokkupanemine oleks suht võimatu.

minu lahendusega (kaheosaline tsentraaltoru) jäävad nii biopallid kui ka nende kõrgusejagu pikk olev tsentraaltoru omale kohale ja reaktori lahtivõtmine ning kokkupanemine on väga mugav :P

ehk mõistate mind :wink:
Pilt

Nüüd diskokuulid (peopallid...ehk biopallid :wink: ) sisse...no on täpne värk!...au ja kiitus inseneridele :D ilusti 6 palli ühte kihti
Pilt
Pilt
Pilt

Pallid sees, veel üks rats kaane kallal...et Hobby torud omavahel kindlalt piisavalt hermeetilised oleks panin lühema toru (22mm) ümner kummirõnga (veefiltri komplektis).

Kui kaas peale panna jääb alumise korpuse ja kaane vahele pilu, mille tekitab seesama kummirõngas. Kui nüüd naas peale kruvida surub tsentraaltoru (24mm) tolle kenasti hermeetiliselt kokku..et nagu tihend :wink:
Pilt
Pilt
Pilt

Kaas peale kruvitud ja seinalekinnitamise kronsa paigas...VALMIS!
Pilt

Asja juures on kõige ägedam see, et ise ei pea midagi erilist leiutama hakkama. Kõik istub kokku nagu kellavärk. Ja pealeselle, et konstrui täidab Co2 reaktori ülesannet, peaks ta toimima ka biofiltrina.

Lisaks on vaja juurde muretseda tagasivooluklapp co2 voolikule ja liitmikud sisse ja väljavoolu voolikutele (hydroscandis on ilusaid kroomitud voolikukuusega liitmikuid)

Seda pole ka ma veel otsustanud kas asi tuleb eraldi pumbaga või siis välisfiltri tagasivoolu vahele.

Reaktori tööpõhimõttest ka natuke...Vesi voolab reaktorisse läbi Co2 padja (reaktori ülaosas, kaane all). Co2 lahustub läbi gaasipadja voolavas vees, lisaks veab voolav vesi endaga gaasi kaasa...Co2 on peenikeste mullidena ka biopallide vahel...ühesõnaga paras vee ja gaasi möll. Biopallide ülesandeks on gaasi ja vett omavahel segada, ehk lahustumispindala suurendada....noh eks need biopallid ole visuaalse poolepealt kah olulised :wink:

Eeliseks on reaktoril näiteks mullireeli ees see, et Co2 lahustumine on täielik, kogu gaas lahustub 99% (noh alati peab väike 1% kahtluseks ka jääma ju :wink: ).

Sama põhimõttega reaktor on mul kasutuses üle aasta, ja asi töötab suurepäraselt. Tookord tegin ta pooleliitrisest klaaspurgist, täitematerjalina kasutasin keramsiiti. Kui keegi tahab võin selle purgi ära anda.

_________________
15l Nano


Viimati muutis -Karl-, Laupäev Juul 11, 2009 02:01, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 11, 2009 01:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
=D>
Ma ise olen ka Bauhofis näppinud igasuguseid veefiltreid just selle mõttega, et CO2 reaktor ehitada.
Samas ma ei ole Tartu Bauhofis konkreetselt sellist filtrit näinud. Käin kindlasti täna vaatamas.
See keskmine torusüsteem on muidugi geniaalne! Ei oleks osanud ette näha probleeme kokku panekul, aga raskused oleks tekkinud kindlasti. Kui isegi oleks saanud siis oleks biopallide vahele jäänud vaba ruumi ja pallid oleksid veevoolus kolisema hakanud.
Tore, et jagasid väärt mõtteid!

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 11, 2009 06:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Pole midagi muud öelda kui et väga tubli töö!
Ja see torude täpne istumine on küll üks hea lisa sellel asjal.

Aga mulliredelil on selle ees üks boonus. Nimelt näeb hästi mulle lugeda ja saab gaasi kiirust regullida. Sellel susteemil lüüakse aga mull koha vastu peopalle katki ja lugemine jääb vist ära.
Kas sellel süsteemil kasutad lisaks eraldi mullilugejat või kuidas sa co2 koguse määrad?

Lisaks panen ette, et kõrgemad võimud võiksid selle suurepärase projekti artiklite alla lükata! Asi on seda väärt!

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 12, 2009 12:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Ostsin endalegi ühe veefiltri korpuse Bauhofist. Sarnast Karli omaga ei pakutud, aga mõtted ja teostuse, seoses sellega, püüan enda 1000L teemasse paigutada. Hoian Teid kursis.
Mullilugeja säilitan siiski reaktorist eraldi. Ilmselgelt mullide lugemiseks vajalik.

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 12, 2009 01:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Mai 21, 2007 03:13
Postitusi: 966
Asukoht: Tallinn, Lasnamäe/ Pärnu
aatomik kirjutas:
ja saab gaasi kiirust regullida

mis mõttes? gaasi regullid ju ikka nõelaga... või on redelil mingi vigur küljes..ega ma pole redelit näppinud, piltidelt näinud ainult.

aatomik kirjutas:
Kas sellel süsteemil kasutad lisaks eraldi mullilugejat või kuidas sa co2 koguse määrad

Eraldi mullilugejat kasutan küll, aga gaasi koguse määran ikka ph ja kh väärtuse põhjal nõelventiili abil.

MARKO kirjutas:
Mullilugeja säilitan siiski reaktorist eraldi. Ilmselgelt mullide lugemiseks vajalik.

Lugemiseks on ta jah kohe kindlasti vajalik, aga ma ei tea....milleks neid mulle üldse vaja lugeda on :D minul on mullilugeja lihtsalt ilupärast, tore vaadata kuidas punased mullid vaikselt üles venivad.

_________________
15l Nano


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 12, 2009 02:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
-Karl- kirjutas:
Lugemiseks on ta jah kohe kindlasti vajalik, aga ma ei tea....milleks neid mulle üldse vaja lugeda on :D minul on mullilugeja lihtsalt ilupärast, tore vaadata kuidas punased mullid vaikselt üles venivad.

Mulle on vaja reguleerimise ajal, sobiv CO2 tase akvas on jah sihiks, kuid kui keerad nõelventiili siis ei tarvitse muutust sugugi hoomata ning CO2 taseme muutus akvas tuleb tubli viivitusega - õhtul keerad juurde, hommikuks kaladel kõhud püsti. Mullilugejaga on kohe aru saada kas muutus oli äkki väga suur või siis liiga väike, pluss see et kui tead akvasse sobivat mullide tekkimise kiirust siis saad kerge vaevaga ka peale seadme vahetust asja paika keerata.
Aga muidu on tubli töö. Huvilistele niipalju et see veefilter pole iseenesest midagi erilist, seda peaks olema saada enamuses ehituskaupade poodides santehnika poole peal, ilmselt mitte sellise karbi sees kuid visuaalselt identne oli mul korteris veefiltriks. Võib olla tasub juurde märkida strateegilised mõõdud et analoogse riista otsijad alt ei läheks? Igal juhul hästi läbimõeldud teostus ning kenasti kirja pandud kah, kui Indrek mahti saab siis võiks teha artikliks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 12, 2009 05:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Mai 21, 2007 03:13
Postitusi: 966
Asukoht: Tallinn, Lasnamäe/ Pärnu
jah...tõlgendasin ennast tiba valesti...mõtlesin seda, et konkreetselt iga mulli vast kriitiliselt lugeda pole mõtet..

kui nüüd järele mõelda, siis regullimise ajal viskan nende tekkesagedusele pilgu peale küll, eraldi igat mulli ei loe...tiba pljuks läheb siis kui mullid ebatavaliselt suureks lähevad. Aga mina saaks ilma selleta kah hakkama, mitte et ma seda taktikat kellelegi soovitaks :wink:


Nüüd reaktorist ka natuke.

Biopallid mida kasutasin on FerPlast BluBalls. Need on 25mm läbimõõduga pallid, ehk siis väiksemat sorti kraam. Suuremad sinna mahtuda vist ei taha.

Mõned mõõdud kah:
Pikema tsentraaltoru pikkus - 227mm
Lühema tsentraaltoru pikkus - 70mm (pole eriti oluline)
Reaktori "klaasosa" siseläbimõõt 77mm (kergelt koonuses...alt kitsam ülevlt laiem. Aga see vahe on nii väike et ei mängi rolli)

Pikema tsentraaltoru läbimõõdud (väimine/sisemine) - 24/~23mm
Lühema tentraaltoru läbimõõdud 22/~21mm

Kogu reaktori pikkus 386mm

kui veel midagi teada tahate, siis küsige :wink:

_________________
15l Nano


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 13, 2009 12:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Ma ise planeerisin voolikuühenduse teha aiatehnika firma Claber järgmiste 3/4 keermega jubinatega. Tihendamiseks on vaja leida sobivad rõngastihendid või keermeteipi. Edasi on võimalik minna vooliku kiirliidetega või lihtsalt voolikud ühendada klambritega.

Pilt

http://www.trawnik.pl/product_info.php/manufacturers_id/16/products_id/477?osCsid=fc22cb257b665a5cb6abb7fec4fd3ce1

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 13, 2009 12:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Ajaa, mul on ostetud filter kus on sisekeere. Sinu oma jaoks, Karl, on ka Claberil vajalikud liitmikud olemas. Põhimõte jääb samaks.

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 16, 2009 06:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Mai 21, 2007 03:13
Postitusi: 966
Asukoht: Tallinn, Lasnamäe/ Pärnu
novot, jumala õiged asjad....bauhofist?

_________________
15l Nano


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 16, 2009 07:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
-Karl- kirjutas:
novot, jumala õiged asjad....bauhofist?


...just, Bauhofist

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 18, 2009 08:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Mai 29, 2009 09:42
Postitusi: 122
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Rõngastihendid: Baltflex AS/Tallinn/Tartu/Pärnu/Rakvere

www.baltflex.ee

Lihtsalt vihjeks

:wink:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 20, 2009 09:42 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
See teema peaks kokkuvõetult kindlasti artiklite alla minema! Väga hea teema =D>

_________________
240L, Molly'd, Neoonid, Rasboorad, Ludwigia Repens , Crypt. Wendtii 'Mi Oya', Anubia Barteri


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 17, 2009 08:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Sai ise ka sarnane asi tehtud (küll väikeste modifikatsioonidega) ning asi tuli 5+ välja ;)

_________________
325 liitrit vett


Viimati muutis aatomik, Esmaspäev Okt 26, 2009 10:21, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 19, 2009 03:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Dets 02, 2007 08:38
Postitusi: 24
Asukoht: harjumaa, liikva küla
Kui selline vidin panna jbl chrystal profi 250 välisfiltri akvast tuleva liini vahele,kas siis filter jaksab normaalselt edasi pumbata?

_________________
algaja aqarist


Üles
 [ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver