foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kuldkala ujupõie probleem?
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 23, 2013 01:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Mär 19, 2010 04:56
Postitusi: 67
Asukoht: Sindi
Tere!
Palun kinnitust oma kahtlusele. Juba kaks nädalat ujub minu kuldkala tagurpidi. Esimesel nädalal panin selle valgusti puuduse süüks ja arvasin, et magab uutmoodi asendis :) (Akval pirnid läbi ja poest öeldi, et tellimises) Aga nüüd kui valgus ka olemas olen jälginud ja uurinud, et mis viga. Kuld kalu on mul kolm. Kaks väikest ja üks suur. Teised ujuvad õigesti aga suurem ujub enamuse ajast kõht ülessepidi või siis on kuskil nurgas nina üllesse poole. Ujub tähendab seda, et ta tõesti ujub mitte ei ulbi kuskil veepiiril. Pigem ikka põhja pool. Ja kui ei uju siis vajub kohe kindlasti põhja poole. Vahepeal üritab ka õiget pidi ujuda aga selleks kulub tal kõva vaev, et end õigetpidi keerata. Ja siis kui lõpuks on õiget pidi, siis mingi vähem kui minuti ujub ja vajub uuesti külili või nina ülesse ja nendest asenditest siis uuesti kõht ülesse. See algas kõik umbes siis kui ta jäi korralikult kinna kännu ja akva vahele. Nüüd kahtlustan, et ta tegi endale seal viga. Ja kui ta nüüd tõesti vigastas teie arvates ka ujupõit siis kas see ka kunagi paraneb või peab minu kena aastane kalake kogu oma elu veetma sellises asendis?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 24, 2013 08:58 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 17, 2008 09:44
Postitusi: 208
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn
Hea oleks teada ka mis liiki kuldkalaga tegu (aretatud = "ümmarguse kehaga, pontsakas" või rohkem tava kuldkala kerega)- annab aimu kas tegu võib olla geneetilise veaga või siiski vigastus. Kui tegemist on ujupõie vigastusega siis "normaaltingimustel" ravi üldjuhul ei ole edukas ja paraku on kala hukule määratud. "Ebanormaalsetel" tingimustel on väidetavasti isegi õnnestunud vigastusest tingitud ujupõie talitushäireid ravida. Endal kahjuks kogemused selle kohta puuduvad aga netist otsides võib selle kohta artikleid leida.
Teiseks algpõhjuseks võib olla see, et kala(de) söötmisel on sööt jäänud pinnale ujuma ja kala on koos söögiga liialt õhku endale sisse ahminud - iseloomulik just "pontsakatele liikidele" - siin jääb üle ainult loota et õhk väljub kalast "normaalsel" teel, kuigi edulootus on suht väike. :(


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 24, 2013 08:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Mär 19, 2010 04:56
Postitusi: 67
Asukoht: Sindi
Kahjuks ei tea ma mis liiki on, sest kalake on olnud minu juures alles kaks kuud umbes kuna kodus kust ta tuli purunes vist 300l akva ja kalade päästmiseks jagati tutvuses olevatesse akvadesse vastavalt võimalustele ja tingimustele. Kala on väga suur ja pontsaka kõhuga. Söötmise ajal pinnale jäänud söögist see olla ei saa, sest selle kala söögi kombed on sellised, et loobin tablette ja tema korjab põhjast suu täis. Kui on oma portsu saanud siis läheb kuskile nurka ja sööb seal rahus. Kui on suu tühjaks söönud siis lisa otsima ei tule. Aga päevasel ajal kui söötmist pole siis on ta kive küll kugistanud sedasi, et ma üks kord isegi arvasin, et lämbub. Jupp aega võttis enne kui kivid välja köhis :( Söödan neid nädalas kolm korda.Kolm korda tänu sellele, et mitte seda suurt üle sööta. Ja usun, et teised saavad ka siiski kõhud täis, sest siiani kõik elavad. Ja see on hea näide, sest teised on mul olnud üle aasta ja on tulnud väga pahadest tingimustest ja sellised äbarikud, kõverikud ja haiglase välimusega. Kui oleks nälgas siis oleks juba tunda nende pealt.
Konkreetne kalake on nüüdseks juba üle kahe nädala sedasi olnud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 24, 2013 08:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Mär 19, 2010 04:56
Postitusi: 67
Asukoht: Sindi
Panin oma albumisse kaks pilti ka kuidas ta õiget pidi ja valetpidi ujumas.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 30, 2013 11:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Mär 19, 2010 04:56
Postitusi: 67
Asukoht: Sindi
Miks keegi ei vasta?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 31, 2013 11:54 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
See on ujupõie vigastus. Kala ei ole hukule määratud, ujupõietraumaga kalad võivad tagurpidiasendis veeta korralikud eluaastad. Miks keegi ei vasta? Tõenäoliselt sellepärast, et igasugused tervisehädad käivad teise foorumirubriiki. Ühtlasi on targem alati igasugune info esitada kompaktselt ja vältida üleliigset. Haiguste alarubriigi teemas on kleepsus ilusti välja toodud, mida peaks kirja panema.


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver