foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 30, 2017 02:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Aug 29, 2005 03:04
Postitusi: 379
Asukoht: Tallinn
Käisin eile Sõpruse puiestee Zoomaailmas ja leidsin riiuli, kus oli presenteeritud ca 25 betta kala 0.5L õlletopsides. Ma olin ausaltöeldes shokis, pole varem seal poes käinud ja kuulnud vaid, et USAs saab toidupoest betta omale topsikeses kaasa haarata, aga selgus, et ka meil. Küsides teenindajalt, mis toimub, sain vastusetks: "Need ostetakse ruttu ära"; "Teised poed teevad ka nii"; "Kui nad teiste kaladega kokku panna, siis nad tapavad üksteist lihtsalt ära". Ja kui lõpuks küsisin, et saan aru, et see on äri ja teil on teatud reeglid jne, aga kui te praegu lihtsalt enda peaga korra mõtlete, kas te arvate, et need on OK tingimused ühe elusolendi jaoks? - "Jah". Ühesõnaga ma pole ammu akvaristikaga kursis olnud, tegelenud, ega sellise pilguga loomapoes ringi vaadanud, kui viimased paar nädalat, aga teie kogemustega inimesed - mis sellest arvate? Kas olete asja uurinud või veterinaarametile kirjutanud ja inspektsiooni peale saatnud?


Attachments:
IMG_4484.jpg
IMG_4484.jpg [ 95.37 KB | Vaadatud 364 korda ]
Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 30, 2017 03:06 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
See on puhas äri. Samas on poel õigus, et kui nad kokku panna, siis jääb järgi ainult üks.
Kahjuks ei ole kalade müügiga seotud ajutised tingimused seadustes lahti kirjutatud. Küll aga pidamistingimused. Pood ei pea ega kasvata kalu, seega on need tingimused ajutised. Mina ei ole selliste tingimuste pooldaja, samas peab jälgima igasugu eripärasid. Mina keelaksin ära ka kõik mullid, milles meil müüakse tavaliselt kuldkalu. See jääb paraku ainult minu arvamuseks, sest seadusega see keelatud ei ole.
Nüüd kui rääkida Bettadest, siis nemad erinevad teistest kaladest veidi. Selle erinevuse tõttu ei ole neil vaja vees lahustunud hapnikku, piisab, kui on vaba juurdepääs pinnale. Nad on labürint kalad, ehk siis hingavad sama moodi nagu inimesed ja imetajad. Kopsude asemel on neil nn labürintelund. Loodan siiski, et seal poes, topsides ikka vett vahetati.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 30, 2017 03:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Aug 29, 2005 03:04
Postitusi: 379
Asukoht: Tallinn
Loomakaitseseadus ütleb nii:

https://www.riigiteataja.ee/akt/LoKS
§ 27. Loomade avalik näitamine
(2) Tehistingimustes kasvatatud kalu ja loomadega kaupleva isiku loomi võib avalikult näidata ärilisel eesmärgil, kui on tagatud loomade heaolu ja on täidetud nende pidamise nõuded.

Samas "pidamise nõuded" on väga vaieldav ja pole täpsustatud usaldusväärset allikat millele tugineda, kus on erinevate akvaariumikalade pidamiseks väljatoodud liitrite arv ja muud nõuded. Samas, kui ma ei eksi, on ju need "pidamise nõuded" esitatud järgmises seaduses:

Lemmikloomade pidamise seadus:
https://www.riigiteataja.ee/akt/13199887

§ 25. Akvaariumikala pidamine
(1) Akvaarium peab olema varustatud kaane või kattega, et kalal ei oleks võimalik sealt välja hüpata.
(2) Kui akvaariumitaimed ja muu akvaariumivarustus ei paku kalale piisavalt varju, peab akvaariumis olema kalale varjumiskoht.
(3) Akvaariumi vee kogus, kvaliteet, temperatuur ja sügavus peavad olema sobivad seal peetava kala liigile, suurusele ja arvule. Akvaariumis tuleb vett vahetada või puhastada piisavalt tihti.
(4) Surnud kala eemaldatakse akvaariumist kohe pärast tema avastamist.
(5) Akvaariumi sisustus ja põhjamaterjal peavad olema sobivad seal peetava kala liigile.
(6) Kalarühmade, -parvede ja -liikide liitmise või kalarühma uue kala toomise korral tuleb arvestada kalaliikide omavahelise sobivuse ja eri liiki kalade loomulike käitumisharjumustega.

Sellega on ju pea kõik vastuolus?!


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 30, 2017 06:01 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Seadused seaduse pärast, sest tegelikult ei reguleeri need midagi, mõisted on defineerimata. Näiteks, kuidas aru saada, et kaladele on tagatud heaolu? Kala ju ujub ja vesi on selge. Kui mina näiteks ütleks, et see purk on liiga pisike, siis on see puhtalt minu subjektiivne arvamus. jne

Tahan öelda, et ei saa alati seaduse peale loota. Inimestel peab omal ka midagi mütsi all või rinnus olema. Äris kipub seda kahte omadust pigem väheks jääma ja kasutataksegi puudulikku seadusandlust lihtsalt ära.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 30, 2017 06:13 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Mär 06, 2012 01:51
Postitusi: 133
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
Poemüüjat ei tasu hurjutada , tihtipeale on tema vaid käsutäitja , antud juhul toodi talle sületäis õlletopse ja anti karm käsk kõik bettad nendesse majutada.
Elu ongi ebaõiglane. Ketikoer elab 20 aastat hoovis lühikese keti otsas, vohmib tanguputru ja näeb ainult seda ,mis hoovipeal toimub ja omaniku arvates on kõik parimas korras. Väga levinud on see maakohtades.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 30, 2017 08:22 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Ma kindlasti ei toeta betta pidamist topsis, aga te muidu teate ikka, milline on betta loomulik elukeskkond? Nad elavad hapnikuvaese veega kinnikasvavates tiikides, lompides, ojades, kuivenduskraavides jms., kus on täiesti seisev või väheliikuv vesi. Nad hingavad pinnalt õhku, seepärast pole vee hapnikusisaldus nende jaoks kriitiline. Veekogu võib ära kuivada, kuid kui seal on põhjas niisket muda, siis betta kaevub sinna ja elab kuivaperioodi üle eeldusel et see päris läbi ei kuiva. Ehk siis kui pista bettad kokku kuskile suurde akvaariumi, kus on filtri tekitatud korralik veevool, siis tõenäoliselt on see halvem variant kui nende eraldi topsis hoidmine. Nad on territoriaalsed kalad, neid ei saa parvena pidada sest nad võivad ükstesist lihtsalt maha nottida. Tugev veevool aga väsitab neid.
Petsi mainitud mullidega on aga nii, et neid nimetatakse kavalalt transpordipakendiks. Ma küll kahtlustan, et mitte kõik poed ei selgita seda klientidele niimoodi...

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 02, 2017 10:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Ma siit pildilt aru ei saa, aga kahtlustan, et tegu isaste bettatega. Neid ei saagi kahte koos pidada. Ka suures akvas mitte. Nagu Rein üles - notivad end surnuks. Ja kuidas siis ikka neid poes müüa? Ikka lootus selle peal, et ostetakse kiirelt ära. Ega siis akvapoes ei PEETA kalu. Neid ikka seal müüakse ja loodetakse ka kiiresti lahti saada. Kalu PEAD ju ikka kodus ja lood siis ka vastavad tingimused. Isaseid bettasid ei saagi koos ühes akvas pidada, siis kuhu nad panna? Meil pole nii suuri akvapoode, et sinna mahuks hulgim akvasid, kus igaühes pesitseb vaid üks isane betta. Kõik pind on ju kasumi tootmisele orienteeritud.

Siit edasi Reinu jutust turkasid pähe kuldkalad, keda poes tillukeses mulliakvas müüakse. Mu meelest see palju hullem lugu.
Minu arust kõlbaks võrdluseks sõrmuse pakendikarp. Sõrmuse paned näppu ja karpi ju enam sinna ei topi. Nii ka bettade ja kuldkalade puhul.

Jokeri näide koerapidamisest ka masendavalt kohutav.

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 03, 2017 12:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Aug 29, 2005 03:04
Postitusi: 379
Asukoht: Tallinn
Saan aru teie mõtetest, aga samas ei saa ka. Loomulikult on väga palju teisi lemmikloomi kehvades, hullemateski elutingimustes, kaladest koerteni. Situatsioone võib loetlema jäädagi, kuid neid on raske minu meelest võrrelda, iga elu on väärtuslik. Vabandusi, põhjendusi võib olla mitmeid, aga leian, et elusolendile peaksid olema tagatud normaalsed elutingimused igas eluetapis olgu ta poes, poodi transportides või kellegi kodus. Pole vahet kas ajutiselt poeletil või statsionaarselt kodus. Kui akvaariumipoel ei ole võimalusi isaste bettade jaoks nii palju akvaariume tööle panna, siis ei tuleks nii palju kalu sisse osta.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 03, 2017 12:27 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Mär 06, 2012 01:51
Postitusi: 133
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
Antud juhtumi puhul kaalub raha empaatiavõime üles. Enamikel inimestel üleüldse puudub empaatiavõime.
Akvaristika suunitlusega kauplustes on üldjuhul ikka kümme kuni mitukümmend klaaskasti erinevate kaladega. Et kui majutada igasse klaaskasti üks isane betta,koos neoonidega ja mõõkadega ja corydega jne, siis kerkib jälle uus küsimus , kas betta tunneks ennast paremini õlletoobis või klaaskastis koos mitmekümne ringisagiva kalaga,ilma peitupugemisvõimaluseta.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 03, 2017 05:36 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Antud juhul jääb poel ilmselt puudu ka loovusest või leidlikusest. Ilmselt valiti lihtsaim variant. Mina näiteks pakuks välja jaotada mõni klaaskast pleksiklaasist seintega sektsioonideks. Need saaks hiljem välja võtta ja vajadusel jälle kasutada. Omaette küsimus on pigem tahtmises natuke vaeva näha.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 07, 2017 09:18 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mai 04, 2017 10:58
Postitusi: 49
Nendele kaladele müüakse akvaariume 0,75 gallonit, mis on umbes 0,3 liitrit.

Sinna 0,5 topsi põhja natuke kruusa ja väike taimeke kõrvale, saab peaaegu sama, mis paradiis.

Pilt


Sigimiseks soovitatakse 20l akvaariumi, aga muidu sobib 0,2 l vett. Loomariigi eripära, mõni elab urus, teine lahtise taeva all. Müügi poole pealt on kalade jaoks kõik vajalik olemas, isegi rohkem. Kaubanduslik välimus aga annab pakendi suhtes soovida. Teinekord on palju kurvem näha betta kalu, uimed katki, akvaariumites, kus vett ei ole vahetatud.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 07, 2017 09:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Gupps kirjutas:
Nendele kaladele müüakse akvaariume 0,75 gallonit, mis on umbes 0,3 liitrit.

Sinna 0,5 topsi põhja natuke kruusa ja väike taimeke kõrvale, saab peaaegu sama, mis paradiis.

Paradiisist on asi paraku kaugel. Mullakvaarium kui selline on iseenesest väga vale asi, selles võib kurke soolata vms., aga elusolendeid sinna panna ei maksa. Miks, leiab nii siit foorumist kui internetist küllaga kirjutisi.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 07, 2017 09:48 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mai 04, 2017 10:58
Postitusi: 49
Olen ise täheldanud midagi sellist, et panna kala, nii öelda läbipaistvasse anumasse, hakkab ta mööda klaasi ujuma üles, alla,
vasakule, paremale. Tahab nagu välja saada. Kui panen puuri, millest ta läbi ei mahu, siis rahuneb kohe maha. Eriti eluspoegijatel on tehtud need pleksist hästi läbipaistvad karbid, kus maimud saavad põhja avadest väljuda, emane ise aga närveldab karbis ringi.

Tõstan kala mustast plastik sõelamoodi materjalist puuri, rahuneb kohe maha, ujub vaikselt, käib pinnal söömas ja poegib. Sama olen ka kalade transpordil purgis või ümmarguses esemes vaadanud, et oleks taim vees, aitab kalal orienteeruda vist, et ei hakka ringiratast ujuma, ehk tekitab nurga.


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Reede Mai 12, 2017 10:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Sept 22, 2004 03:58
Postitusi: 231
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn
Offtopic. Pseudoprobleem. Te ikka teate kui palju akvaariumikalu kalu "alustavate akvaristide" poolt kodudes ära tapetakse (tegelikult surnuks piinatakse) või kui palju "päris kalu" kalurite poolt esmalt julmalt väärkoheldakse ja seejärel ära tapetakse. :( (piirdudes ainult kaladega)
See paarkümmend bettat poes "mitte kõige paremates tingimustes" on niivõrd tibatilluke "probleem", et võrdlust annab ikka otsida. Tõenäoliselt 90% neist leiab oma otsa kellegi kodus "minu esimese kalana".

_________________
Reisid korraldab: http://reisikorraldaja.ee/


Üles
 Teema pealkiri: Re: ZooMaailm
PostitusPostitatud: Reede Mai 12, 2017 10:28 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mai 04, 2017 10:58
Postitusi: 49
Ma hoiaks loodusliku tasakaalu ja koduloomadel väikest mõttejoont vahel, et siis 2 erinevat asja.
Kui ma oma akvaariumis sündinud, üles kasvanud kalakesed heasüdamlikult loodusesse lahti laseks :roll:

Ei võrdleks päriskalu ja kalamehi, akvaariumi kalade ja akvaristidega.


Üles
 [ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver