foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kalade eutanaasia
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 25, 2011 10:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Sept 11, 2010 02:40
Postitusi: 340
Pildid: 8
Asukoht: Tallinn
Otsustasin natuke sellele kommuunile tagasi anda ja tõlkisin ära selle lehe:
http://homepage.ntlworld.com/faustus/ni ... anasia.htm

Eutanaasia- eutanaasia pärineb kreeka keelest (eu-thanatos) ja tähendab „hea, ilus surm“. Sellega on mõeldud valutut surmale kaasaaitamist.
Paljude jaoks ei ole kala tapmine vastik. On aga väga erinev, kas tappa kala, kelle püüdsime endale toidu jaoks, või tappa kala, kelle üle oleme hoolt kandnud juba mõnda aega.
Kahjuks kalad jäävad haigeks või vigastavad ennast, ja kalad vananevad. Mõnikord on see protsess nii kauge(vananemine), et me tunneme, et peame kala hüvanguks midagi ette võtma. Me ei taha lasta tal piinelda. Parimal juhul kala lihtsalt sureb öösel ning sa avastad ta hommikul veepiiril ulpimas. Aga enamasti nii ei juhtu. Sa näed ajapikku, kuidas su kala muutub järjest nõrgemaks ja nõrgemaks ning jõuab surmale lähemale.
See artikkel ei suuda sind aidata leidmaks lahendust sellele, millises staadiumis peaksid sa tegema kalale eutanaasia. Kuigi kalad tunnevad valu, on see väga subjektiivne. Neil on samad reaktsioonid valule nagu ka meil, kuid nad ei saa neid väljendada. Seeõttu peaksid sa kindlustama nende surma võimalikult piinavaba ja kiirena. Nii nagu sa sooviksid ka enda surma.
See artikkel vaatab kõige tavalisemaid eutanaasia vorme ja nende mõju kalale enne kui ta reaalselt ära sureb. Kõikidele kaladele peaks andma võimaluse ravile enne kui sa võtad vastu otsuse ta tappa.
Iga meetod on eutanaasia tähenduses lahti seletatud ning hinnatud, kui palju või vähe kannatust peavad kalad taluma.

Potist alla laskmine
Seda meetodit kasutavad võhikud ja arad. Haige või vigastatud kala lastakse potist veega alla, kus ta sureb lõpuks kanalisatsioonis.
Ma olen kuulnud vastuargumente, et kui kala on potis natuke keerelnud, siis ta sureb nii või naa. See ei ole kohe kindlasti õige. Kalad on veeloomad ning nad on enamasti harjunud vee vooluga.
Parimal juhul sureb kala temperatuuri shoki tagajärjena kiirelt võrreldes pikendatud lämbumise ja põletamisega, mis toimub kloori vee, puhastusainete ja heitvee tagajärjel.
Seda meetodit ei tohiks kunagi kasutada- silme alt ära mõte ei võrdu valutu surmaga.
Seda meetodit ei soovita mitte ühelegi kalale.
Humaansuse tase: 0%

Järsk tõmp trauma
Seda meetodit nimetatakse ka kui "löömist haamriga" või kiviga. Lõpptulemus on ikkagi sama- kala pealuu purustatakse, et ta tappa.
See meetod sisaldab endas kala välja võtmist akvaariumist, panemast ta tugevale alusele ning siis kiiresti teda tõmbi relvaga pähe löömast. Tavaliselt kasutatakse selleks sepavasarat või kivi.
Eutanaasia mõistes ei ole see väga humaanne meetod. Kalaga tuleb tegeleda, mis põhjustab stressi, kala tuleb veest välja võtta, mis põhjustab stressi, kala tuleb asetada tugevale pinnale, mis põhjustab stressi-see kõik aga halvendab olukorda ja suurendab ärritust, enne kui sa ükskord saad teha "löögi".
Alternatiiv asetamaks kala kindlale pinnale, on võtta kalal sabast kinni ja siis lüüa teda pea ees vastu tugevat pinnast. Kuid see ei pruugi olla esimesel korral edukas ning on seetõttu mitte soovitatav.
Kuigi tegelik surm on üsna kiire(muidugi juhul kui sa saad esimese korraga hakkama), siis protsess enne kui sa jõuad löögini on üsna julm ja ebatavaline.
Sobilik kaladele: Suured kalad, keda ei ole muud moodi võimalik tappa.
Ei sobi kaladele: Väiksed kalad, või siis kaladele, kes "laperdavad".
Humaansus: 60%

Pea maha löömine
Sarnane järsule tõmbile traumale, aga kala pea lüüakse täpselt lõpuste tagant maha terava noa või mõne teise terariistaga.
Selle meetodi miinused on samad, mis eelneval. Kala käsitsemine, veest eemaldamine ja pinnasele asetamine suurendavad kõik stressi. Väikeste kalade puhul on võimalik kasutada teravaid kääre, kui nad on veest välja võetud.
Sobib kaladele: Kõikidele kaladele, aga ainult siis kui suudad kala pea eemaldada esimese korraga
Ei sobi kaladele: Kaladele, kes suudavad ringi laperdada.
Humaansuse tase: 50%(see on sellepärast, et kalade ajutöö jätkub ca 10 sekundit peale pea puhtalt maha lõikamist)

Mikser
See meetod sisaldab endas haige kala panemist mikserisse ja siis ta nö. läbi laskmist. Selle meetodi põhiprobleemiks on see, et mikser peaks töötama enne, kui kala pea ees sinna sisse pannakse. See tagab selle, et kala ei kuku teradest alla poole või ei satu nö. vardasse.
Jällegi on miinuseks samad stressifaktorid. Kala kinni püüdmine, veest välja võtmine ja mikserisse laskmine. Stressi levelid lähevad üsna suureks.
Sobib kaladele: Ükskõik mis kalale, kelle pea ei ole sügavam terade tipust kuni mikseri põhjani.
Ei sobi kaladele: Kaladele, kes ei mahu mikserisse. Nagu näiteks vikerkaarevärvi haid, magevee raid, jne.
Humaansus: 90% kui mikser juba töötab. 30% kui sa pead selle panema pärast kala asetamist tööle.

Külmutamis meetod
Selle meetodi mõte seisneb selles, et kala läheb nö. unne, kui temperatuur tõuseb ja ei tõuse sellest seisundist enam kunagi üles.
See meetod toimib nii, et kala pannakse konteinerisse akvaariumi veega normaalsel temperatuuril ja siis pannakse konteinerile midagi peale, et imiteerida pimedust ja asetatakse külmikusse.
Ma ei ole võtnud kindlat seisukohta selle meetodi üle ja usun, et humaansuse tase sõltub tugevalt kala liigist. Ma tean näiteks, et Carassius auratus ja teised tema krabi liigist kalad, lähevad kalad nö. talveunne, kui temperatuur langeb alla 12,7 kraadi. Nende ainevahetus aeglustub ja nad ilmutavad unele sarnaseid sümptomeid. See aga ei tähenda, et kõik liigid nii toimiks. Mõnel liigil tekitab temperatuuri alandamine haigusi. Nagu näiteks sügeluse.
Lisaks sellele on külmikus temperatuuri alanemine üsna kiire(keskmiselt langeb temperatuur 1 kraad iga 5 minutit kohta), kui sa just ei pane kala külma mitmetes liitrites. Me oleme kala püüdnud tema elujooksul hoida järskudest temperatuuri muutustest, aga ometigi nüüd toimime me vastupidiselt. Selline temperatuuri järsk muutus põhjustab stressi kuni surmani või siis kui "süva une" staadium on saavutatud. Inimene, kes jääb õues külma käes magama, tõuseb natuke enne surnuks külmumist üles ja kaotab peale seda teadvuse, kuna inimese keha homestaatiline süsteem pitsitab kinni verevarustuse jäsemetesse(samuti ka ajju), et hoida südamikku soojana. Sel juhul ei ole mingit põhjust, et sama asi ei võiks juhtuda ka kaladel.
Sobib kaladele: Enamasti soovituslik külmavee krabilistele ja teistele liikidele, kellel on tõestatud nö. talveune(süva uni) staadium.
Ei sobi kaladele: troopilised kalad
Humaansuse tase: 85% krabilistel, 25% troopilistel kaladel

Temperatuuri shoki meetod (külmumine)
See meetod sisaldab endas kõige külmema vee kasutamist, mis sa leida suudad. Kauss veega mis on külmikusse asetatud, kuniks pealmine on natuke jääs, on täiesti sobilik. Kausi pealmine jää purustatakse ja kauss viiakse suremas kalani.
Kala püütakse see järel kinni ning kukutakse jääkülma vette. Temperatuuri vahe akvaariumi vee ja jääkülmal veel põhjustab kalal hetkelise fataalse shoki närvisüsteemile, mis põhjustab kõikide organide elutegevuse hetkeliselt. Kõik, kes on ennast leidnud äkitselt veest, mis on palju külmem kui nende kehatemperatuur teavad, millest ma räägin. Sul tekib raskusi hingamisega( inimesed on selle tagajärjel surnud, kui nende süda on üles õelnud). See on sama situatsioon kalale aga ainult kordades tõsisem ja äkilisem.
Selle meetodi variatsiooniks on jääkülma alkoholi kasutamine( puhas või viin).
Kala käsitsemine põhjustab küll stressi, kuid enamasti tuleb iga meetodiga kala eelnevalt käsitseda ning see on väga lühike.
Sobib kaladele: Troopilised kalad
Ei sobi kaladele: Külmvee kaladele
Humaansuse tase: 100%

Temperatuuri shoki meetod (keetmine)
Töötab samamoodi nagu ülemine temperatuuri shoki meetod, aga seekord kukutakse kala keevasse vette.
Peamine probleem selle meetodiga on mitte effekt kalale, vaid meie perspektiiv sellest meetodist. Selle all tahan ma õelda seda, et enamasti keedame me enda jaoks midagi toiduks, ja asjad mida me enamasti keedame on juba surnud.(Vähid on erandid).
Aga siiski on see täiesti aktsepteeritav ja humaane külmvee kaladele.
Sobilik kaladele: Külmvee kalad
Ei sobi kaladele: Troopilised kalad
Humaansuse tase: 100%

Alkohol
Nii puhas kui võimalik- viin, tekiila.
See meetod seisneb selles, et alkohol ja akvaariumi vee temperatuur on ühel tasemel. Kala asetatakse alkoholi ja ta satub koheselt selle mõju alla.
Alkohol töötab kui üldnarkoos ja on surmaval tasemel. Kala muutub hetkeliselt paraliseerituks ja kaotab teadvuse. Surm järgneb kiirelt hingamiselundite üles ütlemise tõttu.
Alternatiiv on kasutada jääkülma alkoholi nagu mainitud üleval, aga see võib olla ülepingutatud.
Sobib kaladele: Kõik kalad
Ei sobi kaladele: Kalad, kes osalevad Anonüümsetes Alkohoolikutes
Humaansuse tase: 100%

MS-222/Veterinaarne üldnarkoos
See on arvatavasti kalade eutanaasia Rolls Royce.
Nagu kõikide narkooside puhul, kui seda liiga palju manustada, siis see lõppeb surmaga. See on väga kasulik kui kala on üksinduses karantiini akvaariumis. Kõige ekonoomsem viis oleks teha sellest nö. vann, aga stressi vähendamiseks võib seda teha ka kohe akvaariumis.
MS-222 on valge pulber ja seda tuleks segada enne kasutamist veega. See järel valatakse MS-222 segu akvaariumi vette. Surm järgneb sarnaselt nagu üleval alkoholi kasutades.
Sobib kaladele: Kõik kalad.
Ei sobi kaladele: Puudub.
Humaansuse tase: 100%

Elektrilöögiga surmamine
See meetod on väga ohtlik- seda ei tohiks proovida kvalifitseerimata inimesed!
See meetod sisaldab endas positiivsete ja negatiivsete elektrolüüdide asetamist akvaariumi vette ja siis tootma piisavalt suure võimsuse, et tappa kalad.
Selle meetodi võti peitub voolutugevuses. Voolutugevus on see mis tapab, mitte pinge. Pinge on teine sõna löögile(starterile), aga voolutugevus on jõud õiges terminis.
Surm saabub südameseisaku tõttu kui õigesti teha.
Sobib kalaladele: Kõik kalad.
Ei sobi kaladele: Kõigile, kes ei tea, mida nad teevad.
Humaanuse tase: 100% Kui tehtud õigesti

Võivad esineda kirjavead, aga enamasti on üsna täpne tõlge artiklile :)

--------------
Paljud kiitsid, kiidan ka mina: VÄGA tubli töö! Tegin kleepuvaks teemaks. Panin sama lingi ka haiguste juurde...

/Felch
Tihendasin teksti <<<>>>>

_________________
530L mulda, taimi ja kalu.
Vaata ka mu pilte fotograafina->KLIKI SIIA
http://www.fotograafia.ee


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver