foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 12, 2015 08:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Apr 25, 2015 09:10
Postitusi: 64
Pildid: 9
Asukoht: Pärnu
Olin 2 päeva kodust eemal ning kui nüüd saabusin, siis avastasin, et üks Guppy on rivist väljas.

Peidab ennast akvaariumi põhjas nurgas, kuid minu lähenemisel siiski ujub uudistama. Värvid on tuhmunud ning kehahoiak on tal väga erinev tavapärasest, nagu oleks kuhugile kinni jäänud või nagu deformatsiooniga maimudel - "küürus" või selline "S" kujuline. Ujudes ennast sirgeks ei aja. Muid muutusi ei tähelda. Teised kalad on ok. Otseselt pole ka kohti, kuhu ta oleks saanud kinni jääda vms, sest akvas on suur laavakivi ning kaks mopani juurt taimedega.

Millest selline kummaline käitumine- haigus, normaalne surmaeelne seisund vms? :cry:

Kaks pilti ka armetukesest.




70L, vett vahetan igal reedel 20%
NH4 ja Nh3 - 0
No2 ja No3 - 0
GH 16
KH 15
pH 7,6
(antud näidud on algusest peale selliselt püsinud)
Seltsiks 4 mõõksaba, 7 gupit, 4 arlekiini ja neoonid.


Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 13, 2015 11:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
Järsk selgroo kõverdumine võib viidata järgmistele asjaoludele:

a) vanus (gupid on lühiealised, emased elavad ca 2 a, isased sageli vaid 1-1,5a)
b) vitamiinide-mineraalide puudus. Mis toiduga kalu toidad?
c) bakteriaalne haigus
d) siseparasiit.

Hoia kalal silma peal. Kas tal on normaalne söögiisu? Ega mingeid muid sümptome pole? Kui söögiisu on normaalne, muid väliseid ega käitumuslikke veidrusi pole ning kala tuleb Sinu lähenemisel ka uudistama (loodab süüa saada), siis välistaks mingi tõsisema haiguse ja pakuks, et tegu kas vanusest või toitumisest tingitud probleemiga. Soovitaks osta kaladele mõeldud vitamiine (JBL Atvitol, Sera Fishtamin) ning lisada neid toidule. Samuti püüda toita mitmekesisemalt - paar-kolm erinevat sorti helves(graanul-)toit - taimne toit on guppidele hea, JBL pakub Spirulina jm taimseid helvestoite, seda võiks neile mõned korrad nädalas manustada - , lisaks 1-2 korda nädalas kuivkülmutatud (JBL Daphnia sobib gupidele) või sügavkülmutatud loomset kraami. Neile võiks lisada siis kindlasti vitamiine (vitamiine võid lisada aga ka graanul- ja helvestoidule).

Kui kala ei söö ning on passiivne, konutab ühe koha peal, uimed keha ligi, peidab end ja/või ilmnevad lisaks ka muud iseärasused käitumises või välimuses, siis võib tegu olla ka haigusega ning soovitaks ta eraldi anumasse panna (puhas ämber, milles ei ole hoitud mingeid muid aineid peale puhta vee), kuhu lisad ka vähemalt 50 % akvaariumist võetud vett (ülejäänud vee võid võtta kraanist, kuid vaata, et veetemperatuur oleks enam-vähem sama mis olemasoleval veel ning lisa kindlasti kraaniveele konditsioneeri). Soojendi ka sisse - haige kala vajab tavalisest kõrgemat temperatuuri, nii et 26-28 kraadi võiks haige kala temperatuur olla. Soovitav oleks ka väike filter. (parem, kui filtri sisu saaks võtta vanast akvast, siis kasulikud bakterid seal juba olemas). Ja lisada soola 1 teelusikatäis 4 l kohta (seda lisa vähehaaval, alustades 1 tl 10 l kohta ning suurendades soola kogust iga päev 1 tl võrra, muidu võib kala äkilisest soolasisalduse tõusust vees shoki saada). Ämbris olevat vett peab sageli vahetama - soov. iga päev või ülepäeva 10-50% olenevalt NH, NO2 ja NO3 hulgast veest. Soola lisa vaid arvestades juurdelisatavat veehulka - sool ei aurustu. Samamoodi vähehaaval võiks kala pärast harjutada taas ilma soolata veega, kui ta tava-akvasse tagasi plaanid panna.

Jälgi ka oma teisi, akvas olevaid kalu. Ega kellegil ei teki mingeid imelikke tundemärke välimuses või käitumises, mis võiks viidata haigusele? Kui jah, siis tuleb ravida tervet akvat.

No3 tase väidad, et on kogu aeg nullis olnud...?? See võimalik vaid siis, kui Sul on akva taimi paksult täis ning kalu vähe või üldse mitte.
Kas kasutad No3 mõõtmiseks ribatesti või tilgatesti? Millal NO3 taset mõõdad, enne või pärast veevahetust? Tuleks mõõta enne veevahetust, siis saad objektiivsema tulemuse. Parim oleks mõõta üldse enne ja vahetult pärast veevahetust, siis saab teada, kui palju NO3 veevahetusega väheneb ning kas tuleks veevahetuse kogust ja sagedust suurendada või mitte.

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 13, 2015 11:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Apr 25, 2015 09:10
Postitusi: 64
Pildid: 9
Asukoht: Pärnu
NO jaoks on meil tilgatest, mida olen teinud enne veevahetust, jääb ta kollaseks ning paberite järgi on see 0.

Toitudest kasutan 2 erinevat helvestoitu - Sera Vipan ja Tetra Pro color. Aeg-ajalt annan ka külmutatud sääsevastseid. Muus osas on ta hetkel muutusteta. Tuleb uudistama ja liigutab vaid küljeuimi. Tänaseks on talle kõhu alla lisandunud oranšikas kobar.



Viimati muutis RutaL, Reede Nov 13, 2015 02:43, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 13, 2015 01:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Apr 25, 2015 09:10
Postitusi: 64
Pildid: 9
Asukoht: Pärnu
Ilmselt on tal mingisugune soole parasiit? :-k


Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 13, 2015 03:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
Pildilt pole hästi näha: kas see kobar tuleb pärakust välja või ripub lihtsalt kõhu all?

NO3 testist veel - kasutad Sera testi, nagu aru saan. Oled kindel, et kasutad testi nii nagu juhendis kirjas ning loksutad valmissegatud vedelikku ka korralikult tükk aega? Ega test aegunud pole? Kas testid päevavalguse käes aknalaual või lambivalguse käes? Vahel näitavad ka tilgatestid ebaõiget tulemust, kui neid täpselt juhendi järgi ei kasutata, kui kuupäev on aegunud või kui testitakse kunstlikus valguses. Vabandan, et muudkui seda testimise teemat tõstatan, lihtsalt raske on uskuda, et Su akvas, kus pole just väga vähe kalu, NO3 ka nädal peale veevahetust on nullis.

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 13, 2015 05:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Apr 25, 2015 09:10
Postitusi: 64
Pildid: 9
Asukoht: Pärnu
Tuleb siiski kõhust välja. Aga nüüd eraldatuna ta juba vaakus ka hinge.

Jah, Sera tilktestid, kehtivusaeg ei ole lõppenud. Tavaliselt olen päeval teinud kui on valge, sest arusaadav, et tulemus sõltub valgusest. Olen alati teinud õpetuse järgi seda, ehk nii nagu sa ka kirjeldasid. Muidugi olen ka saanud teistmoodi näidu, aga seda päris akva alustamise ajal ning hiljem, kui vett pole täpselt päevapealt vahetanud (nt 2-3 päeva üle läinud). Eile aga oli korras ja tegin õhtusel ajal, vannitoas parema valguse käes.


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver