foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Akvaariumi laadne asi?
PostitusPostitatud: Reede Okt 20, 2017 12:01 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 19, 2017 11:47
Postitusi: 1
Tere.
Olen siin sellise murega et tuli mõtte võta mõned veeloomad , ise olen kokkupuutunud palju närilistega, ja nüüd mõtsin et tahaks vaheldust ja võtaks kala, või vähikised , krevetid, aga olen hädas info leidmisel. :|

https://osta-ee.postimees.ee/index.php? ... rc=desktop

Leitsin nettist sellise väikese akvaarjumi, mis tundus alguseks täitsa hea aga see on väike aind 1,8 l ja ma hakkasin mõtlema et kas ükski loom selles ültse elada suudaks?
Mis vähe asjatundlikud inimesed sellest akvaariumi laatsest asjast arvavad?

On mõni kala kes selles õnnelikult elaks.
mitu korda nädalas vett vahetama peaks.
Kas selles peaks ka elus taim olema sees, piltidel on...

Aitäh abi eest


Üles
 Teema pealkiri: Re: Akvaariumi laadne asi?
PostitusPostitatud: Reede Okt 20, 2017 07:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 03:10
Postitusi: 16
Asukoht: Põlvamaa
Iluasjake, aga minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt ükski kala ega muu veeloomake seal ennast hästi ei tunne, õnnelikuna elamisest rääkimata. Liiga "mull", liiga väike, filtrit ega soojendit kasutada ei saa. Minu meelest kõlbab see asjandus ainult juuripidi vees kasvada armastavatele taimedele.

Algaja akvaristina oled Sa jõudnud õigesse kohta - siia foorumisse. Alustuseks loe läbi /esimene/25681/index.html need artiklid. Seejärel mõtle välja, kui suurt akvaariumit oled suuteline hankima ja seejärel saab valida välja kalad/muud vee-elukad, kes sinna elama sobivad.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Akvaariumi laadne asi?
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 25, 2017 05:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Võib-olla liialadan natuke aga minu meelest alla 100l akvaariumit ei tasu pidada - tasakaal püsib märksa kehvemalt. Jah, on nanod ja muud aga päris algajale nad väga hästi ei sobi. Suurem akvaarium andestab ka väikese lohakuse või vea.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Akvaariumi laadne asi?
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 25, 2017 06:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
sry aga see pole kalade jaoks sobiv/ ehk morsikannuks :) aga asjast kah- kui huvi siis tõesti al 100l kindlasti lihtsam hoida tasakaalus, saab kasuatatud kasti ka osta näiteks https://www.okidoki.ee/item/108l-akvaar ... p/6832021/
või poest uue stardika-http://www.kalake.ee/magevesi/akvaariumid-ja-valgus/akvaariumid/stardikomplektid/mp-aquastar-60-54l.html , stardikas on kindla peale minek-kui majanduslikult võimalik st kõik alustuseks on olemas ja uus, kui pole kindel kas kalu ka lähimas tulevikus pidada soovid siis alustuseks võib osta ka kasutatud akva alates ca 50l, järelturul on pakkumine väga suur...Aga enne loe ja uuri ja analüüsi - EDU igatahes :wink:

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
 Teema pealkiri: Re: Akvaariumi laadne asi?
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 19, 2017 12:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Okt 13, 2017 08:13
Postitusi: 19
Tean, et siin on targad kalapidajad, kes sellist asja võib-olla ei tolereeri, aga julgustan sind oma kogemusega: kui ma 10-aastane olin, sain vanaemalt kaks gupit. Emal oli üle üks lillevaas, selline mitte päris ümar, vaid natuke piklik, pealtpoolt laiem. Panime sinna kive ja vanaemalt saadud vallisneria taimi. Filtrit ega midagi polnud, valgust said nad minu kirjutuslaua lambilt. Vett vahetasin iga nädal ühe tassitäie. Katsetasin ka igasuguste toitudega ning kui vahepeal läks vesi õudselt sogaseks, siis vahetasin kõik vee välja (pesin isegi taimi sooja vee all).

Pidasin oma sellist akvaariumi 6 aastat. Gupid muudkui paljunesid ja pikim kala iga oli, kui õigesti mäletan, 5-aastat.

Igatahes see seina külge kinnitatav asi on tõesti kahtlane, aga sellelaadses väikeses anumas on tegelikult võimalik paar pisikest kala pidada. Ma ei tea, kas minu omad tundsid end piinatult, aga olin laps ja püüdsin anda endast parima. Soovitan sul vaadata nt maximast lillevaase, mis näevad välja nagu akvaarium (nad küll ümarad aga tee sinna neile peidukohtasid - minu omal oli keskel taimekardin, mille taha läksid need kalad, kes midagi kartsid). Saad kindlasti odavama ja suurema anuma, kui see sinu pakutud disainielement.

Kui aga raha jätkub, siis on loomapoodides olemas tõesti ka pisikesi kandilisi akvaariume :)

Kaladest soovitan gupisid. Nad annavad kõik vead andeks (peaaegu).


Üles
 Teema pealkiri: Re: Akvaariumi laadne asi?
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 19, 2017 08:21 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
ktrn kirjutas:
Tean, et siin on targad kalapidajad, kes sellist asja võib-olla ei tolereeri, aga ...

Antud teemas on nõu andnud juba 2 tarka(loe kogenud) akvaristi. Lisan siia juurde, et tõepoolest see foorum siin ei tolereeri kalade väärkohtlemist.
Kõik see, mis toimus vanasti, toimuski lihtsalt sellepärast, et muud võimalust ei olnud. Praegusel ajal on olemas kõik võimalused selleks, et tagada kaladele elamisväärne keskkond, ehk siis piisav ruum, varjualused, taimestik, kaaslased, jne....

Välja on mõeldud isegi Lemmikloomade pidamise nõuded. Need nõuded on kohati küll veidrad ja üldsõnalised, aga kui nõuete teksti mõttest lähtuda, peaks lemmiklooma pidajal enne lemmiklooma soetamist olema tehtud kodutöö, ehk siis peaksid olema omandatud esmased teadmised endale soetatava lemmiklooma pidamisest ja nõudmistest.

Minule teadaolevalt ei ole ühtegi lemmikloomana peetavat kala või selgrootut, kelle nõutav minimaalne akvaariumi maht oleks alla 15L. Kõik see mida on näha akvaariumipoodides(ja mitte ainult), nt kuldkala 5L mull-akvaariumis, on kõik puhas äri ja klientide teadmatuse ära kasutamine. Sellistest situatsioonidest kasvavadki välja arusaamad, et näe poes oli kala joogitopsis ja ka elas, järelikult saab ka minu juures hakkama. Tegelikult on kõik kalad poes tavaliselt nn läbirändel, ehk siis poesolevad tingimused on ajutised.

Lisan siia ka oma arvamuse teemaalgatajale. Viidatud anum on liiga väike, et selles kala pidada!


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver