foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: CO2 reaktor
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 02, 2013 09:38 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 13, 2003 02:28
Postitusi: 795
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Bauhof'ist on vist tahtmatult saamas mingilmääral akvaristikakauplus Very Happy väetisesegu Agrimix ju seal pärit, ja minu järgmine lugu kah...


Leidsin Bauhof'i odavmüügist sellise veefiltri komplekti
Pilt



palju jublakaid sai ära visatud ja omaltpoolt ühtteist juurde pandud
Pilt
Pilt


juurde panin siis kotitäie biopalle ja kaks juppi Hobby toru (pikem 24mm läbimõõduga ja lühem 22mm läbimõõduga) Torud istuvad täpselt üksteise sisse...miks see hea on, hiljem näete :wink:


Tuli natuke ka filtrikorpuse kaane kallal nokitseda...Hydroscand'ist leidsin kroomitud voolikunipli millest Co2 hakkab reaktorisse jooksma. Kaas on tehtud mingist kapronitaolisest mögast...igatahes mõnusalt sitke ja pehme plastik, kuhu nippel ilma keerme sisselõikamisega läks. trelliga auk sisse ja tuugalt nippel järgi. Kenasti hermeetiline sai.


pilti kah
Pilt
Pilt

Kaane kallal veel niipalju, et väljavoolu otsa panin siis selle väiksema torujupi (22mm), mis istus sinna nagu maasikas :) täpsemat asja ei saagi olla. miks see torujupp hea on, räägin jälle hiljem :wink:

Pilt
Pilt

Esialgu kaanega kõik...võtsin ette alumise poole. Kõigepealt siis see pikem toru täpsemalt reaktori väljavool , millele puurisin ühte otsa (ehk alumine ots) augud..kogu aukude ristlõikepindala on võrdeline või natuke suurem minu akvasüsteemi juures kasutatavate filtrivoolikute ristlõikepindalaga (eheim 12/16mm voolikud).

Pilt

Korpuse allosas on väljaulatuv kergelt koonuses sissevalatud torujupike, mille otsa pikem Hobby toru (24mm) probleemideta otsa istub (jällegi, nagu loodud :wink: )

Pilt
Pilt
Pilt

Nüüd räägin siis sellest ka, miks on hea, et torud üksteise sisse kenasti istuvad ja milleks seda lühemat torujuppi üldse vaja on..


Kui ma teeks nii, et see nn tsentraaltoru oleks kinnitatud kaane külge, st koos kaanega väljatõmmatav, siis oleks reaktori lahtiharutamine, puhastamine ja kokkupanemine väga nõme ettevõtmine....biopallid ei ole veel nii intelligentsed, et istuvad igaüks seal kus mina tahan. võiks arvata et kokkupanemine oleks suht võimatu.


minu lahendusega (kaheosaline tsentraaltoru) jäävad nii biopallid kui ka nende kõrgusejagu pikk olev tsentraaltoru omale kohale ja reaktori lahtivõtmine ning kokkupanemine on väga mugav

ehk mõistate mind :wink:

Pilt

Nüüd diskokuulid (peopallid...ehk biopallid Wink ) sisse...no on täpne värk!...au ja kiitus inseneridele :) ilusti 6 palli ühte kihti

Pilt
Pilt
Pilt

Pallid sees, veel üks rats kaane kallal...et Hobby torud omavahel kindlalt piisavalt hermeetilised oleks panin lühema toru (22mm) ümber kummirõnga (veefiltri komplektis).


Kui kaas peale panna jääb alumise korpuse ja kaane vahele pilu, mille tekitab seesama kummirõngas. Kui nüüd naas peale kruvida surub tsentraaltoru (24mm) tolle kenasti hermeetiliselt kokku..et nagu tihend :wink:

Pilt
Pilt
Pilt

Kaas peale kruvitud ja seinalekinnitamise kronsa paigas...VALMIS!

Pilt

Asja juures on kõige ägedam see, et ise ei pea midagi erilist leiutama hakkama. Kõik istub kokku nagu kellavärk. Ja pealeselle, et konstrui täidab Co2 reaktori ülesannet, peaks ta toimima ka biofiltrina.


Lisaks on vaja juurde muretseda tagasivooluklapp co2 voolikule ja liitmikud sisse ja väljavoolu voolikutele (hydroscandis on ilusaid kroomitud voolikukuusega liitmikuid)


Seda pole ka ma veel otsustanud kas asi tuleb eraldi pumbaga või siis välisfiltri tagasivoolu vahele.


Reaktori tööpõhimõttest ka natuke...Vesi voolab reaktorisse läbi Co2 padja (reaktori ülaosas, kaane all). Co2 lahustub läbi gaasipadja voolavas vees, lisaks veab voolav vesi endaga gaasi kaasa...Co2 on peenikeste mullidena ka biopallide vahel...ühesõnaga paras vee ja gaasi möll. Biopallide ülesandeks on gaasi ja vett omavahel segada, ehk lahustumispindala suurendada....noh eks need biopallid ole visuaalse poolepealt kah olulised :wink:


Eeliseks on reaktoril näiteks mullireeli ees see, et Co2 lahustumine on täielik, kogu gaas lahustub 99% (noh alati peab väike 1% kahtluseks ka jääma ju :wink: ).


Sama põhimõttega reaktor on mul kasutuses üle aasta, ja asi töötab suurepäraselt. Tookord tegin ta pooleliitrisest klaaspurgist, täitematerjalina kasutasin keramsiiti. Kui keegi tahab võin selle purgi ära anda.



Ehitas: -Karl-


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver