foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Dekoratiivkänd taimedega
PostitusPostitatud: Reede Aug 30, 2013 05:07 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 13, 2003 02:28
Postitusi: 795
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Kõigepealt oli ebastandardsete mõõtudega soodsa hinnaga ostetud kasutatud akvaarium...

Ega ta tühjalt teab mis silmarõõmu ei pakkunud, küll aga täitis akvaariumiomaniku pea lugematu arvu ideede ja soovidega ning mis tähtsaim: avaramat elamist ootasid skalaari- ja guraamipaar. Pärast pikki internetitunde ja ilusate ning veel ilusamate akvaariumipiltide imetlemist olid esialgsed mitteteostatavad ideed nimekirjast maha tõmmatud, alles jäi unistus suurest ja kõrgest kännust ning helesinisest taustast. Nii. Känd. Suur ja kõrge. TAHAN!!!

Rõõmsa üllatusena pakkus akvarist HB foorumis soojuurikaid. Vabandan kõigi teiste akvaristide ees, kes tookord pakutud juurikatest ilma jäid, sest minu ahnepätsuse tulemusena sain kõik kümmekond pakutud juurikat endale. :)

Esimene projekt ja selle teostamise arglik katsetus nägi välja selline:
Pilt
Idee oli puurida juurikate sisse augud ja kinnitada juurikad omavahel tamiiliga, aga üsna pea sai selgeks, et sellisel juhul on tulemuseks logisev ebakindel moodustis, mis minu plaanide ja soovidega ei sobinud.

Edasise kuklakratsimise ja ehituspoe külastamise tulemusena leidsin omaarust sobiva juurikate ühendamise segu:
Pilt
Etteruttavalt tuleb kohe öelda, et valik on ennast õigustanud.

Juurikate (pestud, puhastatud ja keedetud) omavahel ühendamiseks oli vaja päris palju aega ja kannatust. Kõigepealt ühendasin esimesed kaks juurikat omavahel, siis iga järgneva ükshaaval eelmise saavutuse külge. Parajalt vedel möks tuleks panna ühendatavatele juurikatele, suruda nad kokku ja fikseerida. Ühendussegu ei maksaks kokku hoida ja erinevate osade kinnitamisel võib vaja minna erineva paksusega segu. Mina kasutasin segu kuivamisaegseks fikseerimiseks kleeplinti- mässisin seda ümber kinnitatavate juurikate nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik. Enne paaripäevast kuivamist ei maksa teipi ära võtta, las kuivab rahulikult. Juhtus ka seda, et esimese korraga ei jäänud üks juurikas teise külge kinni, siis kraapisin kuivanud segu juurikatelt maha ja proovisin uuesti. Mõne jonnaka koha lõplik kinnitamine ei õnnestunud enne, kui segu sisse sai vee asemel pandud PVA liimi.

Juurikate õigesse kohta sobitamisel kasutasin abivahendina suure pappkasti täisnurka, sest lõpptulemus pidi koha leidma akvaariumi nurgas ja aeg-ajalt oli vaja täpsustada, kas järgnev juurikas planeeritud kohta sobib või mitte.

Kui kõik juurikad olid omavahel ühendatud ja asi näis valmis, järgnes põhjalik leotamine ja mitmekordne vee vahetamine. Esimesed taimed kinnitasin juurikale selle leotamise ajal suures vannis. Hiljem lisasin teised taimed juba akvaariumis. Töö alustamise ja tulemuse piduliku vettelaskmise vahele jäi poolteist kuud ehitamist ja muud peenemat näputööd.

Siin pildid tulemusest (kõrgus ca 45 cm) enne taimede kinnitamist :
PiltPilt
Esimesed taimed küljes ja känd akvaariumis:
PiltPilt
Esialgu tuli kännule akvaariumis lagipähe asetada suur kivi, et ta paigal püsiks ja „lendu“ ei tõuseks, aga paari päeva möödudes sai kivi eemaldatud ja nii see känd nüüd siis püsibki.

Nelja kuu möödudes on seis niisugune:
Pilt
Ise olen rahul :)

Kindlasti ei ole ma sellise „kännu-lego“ idee väljamõtleja ega maaletooja ning kindlasti ei pea sellist asja leiduma iga akvaristi kodus, aga kui kellelegi minu kogemustest natukenegi kasu on, siis teeb see ainult rõõmu. Küsi lisa või tule vaatama. Aitan hea meelega.

Meisterdas: Ubina


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver