Nii...kirjutan siis vahepeal toimunust.
Ostsin ükspäev veidi alumiiniumvinklit ja musta pleksiklaasi (3mm)
Liimisin akvaariumisilikooniga pikkade klaaside sisemisse ülaserva vinkli ja ühendasin esi ja tagakülje kahe vinklijupi abil. 24h kuivamist ja lasin akvaariumi servani vett täis....2-3 päeva oli kõik korras ja siis tuli 1 vinkel klaasi küljest lahti....kaas vajus kaardu ja akvaarium keskelt 1-1,5cm laiemaks.
lasin siis 70% veest välja (sifooniga aknast välja) karestasin alumiiniumvinkli abrasiivkettaga ja liimisin tagasi. Kuivas 2 päeva ja täitsin akvaariumi taaskord servani. Siinkohal olen juba teist korda kasutanud kõrvaltoas oleva akvaariumi abi.....pool vett sealt ja siis mõlemasse vajalik kogus värsket. Voolikuga hea mugav lasta ja kui värsket saab alla 1/3 tundub kõik kenasti sobivat.
....nüüd ootan hirmuga teise poole liistu eraldumist

(Peale sellist karestamist ma üle tehtud poolt enam ei karda)
Iatahes otsustasin akvaariumit mitte kõrgemaks ajada ja lasin sellest mustast pleksist lõigata 8cm ribad akva ülaserva. Liimisin need otse klaasile 3mm kõrgemale kui klaasi enda serv 77mm katab klaasi.....ehk siis veepiirist klaasi servani ja kaaneni jääb edaspidi 5-6cm ja valgustusena kasutan LED lahendust mille peagi ehitan. Akvaariumi pealmine kaas hakkab siis toetuma klaasi servadel ja äärde paiutatud ribade vahel.
....siis tuli aga mõte veel 3cm ribad lõigata ja ära peita akvaariumi alusmatt + mitte kõige kaunimad silikoonservad.
Lihtne....odav...kiire....enamvähem toimiv ja viisakas lahendus ma arvan. Kahjuks hakkas kripeldama, et oleks võinud ikka valge materjali otsida

kõrgläikelise mustaga on teadupärast pidev tolmu pühkimise vajadus horisontaalpindadelt

2 osvcarit, 3 convicti, firefish ja 2 synodontist (Tahaks veel miskeid tsikliide või suurt plecot kuid ei tea kas ikka tohib....pigem vist mitte)