foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 18, 2007 05:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu kilbu kes on mul peaaegu kuu aega olnud ei taha üldse veest välja tulla. Talle on olemas korralik saar mis on akvaariumi seina külge kinnitatud ja kuhu peale ta saab ilusti peale kah. Ta on roninud vaid sinna maani et pea on veest väljas, et hingata saaks. Aga päikese vanni ta pole välja võtma tulnud. Mul on olemas spets reptiilidele mõeldud UVA ja UVB lamp.
Vee sooja on 27 kraadi. Olen proovinud teda tõsta saare peale, kuid kui ta sinna peale panna ruttab kohe vette tagasi. Külm ju ei tohiks tal olla!?!?!?
Täitsa mure kohe, kardan et olen ise midagi valesti teinud. :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 18, 2007 05:11 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
mis liigiga tegu?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 18, 2007 07:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nagu mul joone all kirjas on. Väike Punakõrv ilukilpkonn.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 12:42 
Akvarist

UV lamp ei anna sooja. Väljaspool akvaariumi peaks olema ka soojenduslamp. Kui sul soojenduslampi pole, siis tõenäoliselt on tal jahe väljaspool vett.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 06:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Soojulampi pole, aga kas selleks sobib tavaline luminofool lamp, või peab olema spetsiaalne troopika valgustus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 07:55 
Moderator
Kasutaja avatar

Tavaline hõõglamp annab ka märksa rohkem sooja kui luminofoortoru. Viimased on suhteliselt külmad. Torust veidikenegi kaugemal on soojus --noh-- praktiliselt olematu.
Halogeenid lähevad palavaks aga tundub, et kilpkonnale on ikka vaja selleks mõeldud lampi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 08:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Asi on selles, et lõunakas mulle muud ei pakutud, vaid anti Repti Glo 5.0, mis annab UVA ja UVB valgust(aitab sünteesida D-vitamiini). Soovitati vaheldumini kasutada nii luminofoor, kui seda reptiilidele mõeldud lampi.
Nii väga külm tal pole, sest vees on 26-27 kraadi C ja veepinna kohal 25 kraadi.
Kilpkonnad peavad ennast vahel kuivatama kah, et nende nahk narmendama ei hakkaks. Siiamaani ta kuivale ei roni.
Kilbu ise väga aktiivne ja hea söömaga. Kui toas ringi liikuda siis on natuke pelglik ja hakkab peitu ujuma. Aga natukese aja pärast hakkab jälle ringi siblama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 09:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma olen kilpkonnade alal täielik võhik kuid...äkki ta kannatab ära tavalise 75W hõõglambi? Või võimsama - parema leidmiseni! Soojust piisavalt.
Vanasti olid sinised hõõglambid, mida kasutati just soojendamiseks, äkki on mõni selline kuskil sahtlis vedelemas?
Kas ikka on õige teda pidevalt UV-kiirguse käes hoida? Muidugi juhul kui ikka teed nii. Ma natuke kahtlen sest UV-l on tugev baktereid ja ka MUUD elusat hävitav toime. Mõistlikkuse piirides - jah. Aga ainult piiratult.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 09:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kusjuures ma ei teadnud, et se lamp võib nii ohtlik olla. Tean et roomajate terraariumites ainult neid lampe kasutataksegi.
Eks teen nii et 3 päeva nädalas põletan uv lampi ja 4 päeva luminofoor lampi. Proovin tema saarekese peale suunata ka mõne päevavalgus lambi.
Äkki aitab!

Tuli mõte, ehk peaks muretsema soendusega kivi. Kuidagi monteerima selle oma akvasse. Ei tea ainult kas nad niiskust taluvad, need el. soendusega kivid?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 09:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma tean, et UV-lampe kasutatakse haiglates steriliseerimiseks (s.t. bakterite tapmiseks). Supermarketites on need lihalettide juures üleval. Rannas ohjeldamatult vedeledes võib saada liiga suure kiirgusdoosi. Võib põhjustada isegi vähki (kirjanduse andmed).
Ilmselt on terraariumides omad lambid millede UV-kiirguse osa piiratud. Uuri seda teemat parem netist, saab pädevamat inffi.
Soojendusega kividest ... kuulen 1. korda. Eks neil ole oma kasutusjuhend kus selgelt öeldud palju nad niiskust kannatavad. kui pinge all olev osa on niiskuskindel (no peab ju olema!), ei tohiks muret olla. Vastasel juhul...elektritool.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 09:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas see UV lamp pole siis spetsiaalne? :shock:
Samasugune lamp on ka kalakese poes müüa. http://www.kalake.ee/index.php?lang=est&main_id=102
Kusjuures mul on nendest see kõige lahjem - 25W.
Maksin selle lambi eest paraja kopska. Jama küll kui se ohtlikuks osutub!
:(
Soojendusega kivid on lõunakeskuses täitsa olemas. Kas keegi on neid ainult kasutanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 10:31 
Moderator
Kasutaja avatar

Rõhutan veelkord, et ei tea kilpkonnade pidamisest muud, kui et need on ühed vahvad loomad. Kui neile on mõeldud välja erilambid, siis ilmselt nad ka sobivad. Tahtsin oma jutuga sind lihtsalt ergutada uurima, kui kaua looma tegelikult võib lambi all hoida jne. UV-kiirgus ON suurtes kogustes kahjulik aga vähestes kogustes jälle kasulik. Suur kogus on ilmselt erinev, sõltub organismist.
Igal asjal on 2 otsa...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 10:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ok. Tänks sellegi poolest, et avaldasid oma arvamuse.
Ootan, et keegi targem kes on sellise asjaga kursis võib nõu anda.
Ma otsin ise ka infi ja olen ka midagi leidnud, kuid ikkagi kindlam kui siit juurde küsida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 20, 2007 08:31 
Akvarist

Kilpkonnal on vaja nii uv kui ka soojenduslampi (kahte erinevat lampi siis). Soojenduslampe müüakse tavaliselt ka loomapoodides. Uv lamp pole kilpkonnale ohtlik vaid väga vajalik asi, samamoodi ka soojenduslamp. Korraliku soojenduslambi all on sooja 40-50 kraadi. Kilpkonnal peab olema võimalik minna ka jahedamasse kohta maismaal. Võid täpsemalt siit lugeda, kui saad soome keelest aru : http://www.maakilpikonna.com/html/vesikilpikonnat.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 20, 2007 12:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Mul käib kilpkonn ilusti lambi all ennast soojendamas. Kui lambi põlema panen, siis ta seal ainult lesibki ja magab. Hiljuti oli mul veel üks noorem kilpkonn, kes oli selline arglikum, kuid toogi oli algul kivi peal ainult siis kui keegi teda ei häirinud, nii kui keegi häiris oli sulpsti vees. Noorematel kilpkonnadel on võib olla kaiteinstinkt tugevam ning koduga harjumine võtab aega.
Kilpkonnale on mul tavaline laualamp reguleeritava ja väänduva jalaga, kuhu on sisse keeratud Sun glo pirn 50W (meenutab tavalist pirni). Vesi on mul jahedam kui pirni all olev temperatuur. Lamp on pandud suhteliselt ligidale, vist umbes 20 cm kivist.
Võib olla su kilpkonn ei ole huvitatud lambist kuna vesi on soojem kui lambi all olev temperatuur. Teiseks võib olla kilpkonn ei pelgab minna kivile. Võib olla ta pole päris kindel milleks see on. Arvatavasti on asi ikkagi selles, et vees on soojem kui väljas. Kõige ideaalsem vist oleks kui kilpkonnal põleb korraga nii soojendus kui uv lamp.

Üles
 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver