foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 35 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Ohtlik Zoopood
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 20, 2007 08:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mõtlesin et siis inimesed peaksid sellest teadma... nimelt Tartus Annelinna keskuses on zoopood nimega Betta ma kohe kindlasti ei soovita sealt endale kalu muretseda kuna enamus akvaariume nimelt kalad kes neis elavad on nakatunud mingisuguse mulle siiamanni teadmatu haigusega.. ja mõnes akvaariumisa võib isegi mitut surnut kala näha :( (uimed kokku kleepunud või nagu ära söödud) küsisin küll müüalt et miks te neid haigeid kaulu sii hoiate aga noo vastas suht ükskõikselt aga meil on rohi sees... :?
Enda kogemustest tean et need kemikaalid mida selle haiguse puhul soovitatakse ei taha eriti mõjuda. :roll:

Ühesõnaga tulevased ja endised akvaristist kõndige PIKA kaarega sellest poest mööda :!:

Kõike head soovides
Sweetheart

Viimati muutis Sweetheart, Neljapäev Veebr 22, 2007 06:29, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri: Re: Ohtlik Zoopood
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 20, 2007 09:03 
Moderator
Kasutaja avatar

Sweetheart kirjutas:
...(uimed kokku kleepunud või nagu ära söödud) ...

Uimemädanik? Huvitav, kas neid haigeid kalu müüakse...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 20, 2007 09:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

ma arvan küll.. ei usu et müüja just ütleks et kuulge see on haige kala või et need kalad on haiged... raha ju tahetakse. :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 20, 2007 10:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Sweetheart kirjutas:
ma arvan küll.. ei usu et müüja just ütleks et kuulge see on haige kala või et need kalad on haiged... raha ju tahetakse. :?

Mõnes poes mõned müüjad ütlevad küll.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 12:35 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Ei ole ilus kedagi maha teha. Seda enam, et sinu jutus on mõningad vastuolud - Sinule tundmatu haigus, aga tead kindlalt, et selle ravi ei ole häid tulemusi andnud :wink:

On tõde see, et kui midagi müüd, peavad sinu teadmised ka sellele vastama ja kaup olema laitmatu, kuid selliste ostude puhul garanteerib kvaliteedi oma ostule pigem ostja ise. Sa ei osta ju näiteks õuna, mis on poolmäda, sa ei osta ju hamstrit, kui pool karvkattest puudu, miks peaksid sa ostma kala, mis ei näe just kõige parem välja. Kui aga siiski, siis vaid omal riskil. Müüja peab ka haigeid kalu kuskil karantiinis hoidma ja püüdma neid ravida. Võta seda haigete kalade akvaariumi, kui näitlikut agitatsiooni, milliseid kalu ei tohi osta :)

Muide tekkis küsimus - Sweetheart - oled sa sealt poest kuidagi "pügada" saanud?

Vabandan, kui liiga otsekohene olin! Tihtipeale on ju nii, et oma hädades süüdistatakse ikka teisi enne.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 01:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Petsi jutus on iva aga...on ju tõsi, et paljud inimesed ostavad poest akva ja/või kalad ilma eelteadmisteta. Kahjuks. Aga isegi kui nad on natuke akvaristikaga kokku puutunud, ei pruugi haigust ära tunda. Eriti veel siis, kui müüja udujuttu peaks ajama.
Poest mädanenud kaupa ostes on siiski olemas võimalus seda tagastada. Vähemasti teoreetiliselt. Zoopoest haigeid kalu (kui see ikka oli nii) ostes ei suuda sa kuidagi tõestada, kuskohast haigus pärit. Tühja sellest aga kalad ju surevad. See ongi kogu asja nael!
Seepärast pooldaksin haigeid kalu müüvate või muidu sabalisi halvasti kohtelvate poodide "poomist" täiega!
Saage aru, kalade müüjad, teie akvaariumites EI ole asjad letilt vaid elus olendid!

PS. Nimetet poodi pole ise kunagi külastanud (elupõline Tallinna vurle olen).
PS/1. Haigus haiguseks, asjatundmatul raske määrata kuid surnud kalad akvas viitavad otseselt millelegi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 01:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

samas kui on ntx kodus miski karantiini akva vms, võib ju alati puht kahjutundest ka haigeid kalu osta ja neid ise ravida... mingil määral peaks ju korda minema akvaristile ka kõigi kalade tervis, mitte ainult nende, kes endal purgis istuvad...?! poemüüjat kotib nende saatus võibolla samapalju kui meid, kalapidajaid, miskid aafrika prussakad, keda igast "sitasitika huvilised" purkides aretavad ja rõõmu tunnevad. minule pakub see heli isegi huvi kuidas pöidlasuurune sitikas krõmpsub oskari lõugade vahel. ja kui see elukas öösel üle näo peaks jooksma, ei ninnunännutaks ega annaks talle süüa, vaid lömastaks nii et p***a pritsiks igas suunas ja ajaks südame hetkeks pahaks, kuid peaasi- saaks edasi magada :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 02:01 
Akvarist

Karantiinakvaarium võib ju olla, aga kui neljast ostetud kalast esimese nädala lõpuks kolm ära sureb siis rikub see tuju ära küll. Olen Lõunakeskuse zoopoest kalu ostnud vaid kahel korral ja vaid üks kala on üle elanud 2 nädlase karantiini. Sellegipoolest, kuus kala (ostetud siis korraga kahe- ja neljakaupa) ei ole mingi näitaja.

Kuigi teistest poodidest (Tartu Turu tn., Tallinnas Tartu mnt ja viisakas kalapood miskil "mäel" - ei tule hetkel meelde kahuks) ostetud kaladega pole sellist asja kunagi ette tulnud, on kadusid ilmselt igal akvaariumipidajal ning et minul vaid Betta kaladega nii läks, võib olla juhus.

Ma ei taha Betta poe kohta midagi halba öelda. Kalu ma sealt muretsema küll ei kipu, aga igasuguseid tarvikuid on sealt väga mugav osta/tellida ja ostetud taimedega (nii väike, kui see valik ka Tartus on) olen ka rahule jäänud. Selles poes on asjalikke müüjaid ja võimalusel kutsutakse alati kliendi küsimustele vastama mõni pädevam.

Kuigi jah, eelpoolmainitud kolm "teist poodi" on tase omaette: väga ilusad, puhtad ja Tallinna poed ka suure (taime)valikuga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 02:25 
Akvarist

Ma konkreetset poodi või süüdistust ei kommenteeri.

Kalu ravitakse akvaariumis ning karantiinis või ravimisel olevaid kalu ei tohiks heausksele ostjale müüa. Suurt hulka kalu pole võimalik kuhugi mujale paigutada ja las ostjad näevad ka, millised ohud on ning kuidas haigeid kalu ära tunda ja ravida. Silt võiks juures olla, et need kalad on haiged.

Surnud või ohtlikult haiged isendid tuleks siiski viivitamatult eemaldada. Vabandus, et surnud kala pistetakse ju varsti nahka ja suremine on loomulik, ei ole aksepteeritav.

Samas ma arvan, et kui asjatundlik akvarist soovib haiget kala osta, et see kala ise terveks ravida, siis võiks tal see võimalus olla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 05:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei tea.. ei ütleks et see pood halb on, kuid samas kuskil ju peavad ka need kalad olema karantiinis kes on juba haigestunud !?
Ise sealt küll kalu ostnud ja ükski pole ära surnud siiamaani *ptüi *ptüi *ptüi

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 07:09 
Akvarist

Tegin surnud kalade kohta küsitluse:
/varia/8632/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 09:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nimetatud Tartu poega ei oma kogemust.

Aga ma olen näinud Tallinna poodides haigeid kalu karantiinis. Sellisel akvaariumil pole kalade hinda, mõnel pool on kiri rohu nime ja kuupäevaga.
Kui olen küsinud mõne huvitava karantiinis oleva kala kohta, siis on müüjad öelnud, et neid praegu osta ei saa. Ka siis mitte, kui mul on võimalus see kala eraldi panna. Mingit konkreetset müügile paneku aega pole nad lubanud. "Kalad on raske teekonna üle elanud. Kui on terved, siis müüme."
Ma pean sellist müüjate käitumist vägagi vastutustundlikuks.

Kui müüja müüb teadlikult haige kala, siis see küll eetiline pole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 10:59 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
On täiesti selge, et zoopoed on üsna tiheda külastatavusega poed, seega on müüjatel raske(kuid mitte võimatu) märgata, kuidas müügiobjektide elu parajasti käib. Siin saavad ka oma "õla alla panna" poe külastajad - meie. Kuid kui vaadata nüüd Devi tehtud küsitlust, siis selgub sealt kurb tõsiasi, et ligikaudu pooled surnuid kalu märganud külastajatest, kõnnivad poest rahumeeli minema, müüjatele märkust tegemata. Märkus on tegelikult pisut vale sõna, peaks olema tähelepanujuhtimine. Ja mida kauem need surnud seal lebavad või mida rohkem neid nahka pistetakse, seda rohkem on meil võimalusi saada ebakvaliteetset kaupa.

Nüüd juhtus siis nii, et üks pisuke kivikild kukkus ka meie - ostjate/akvaristide - kapsaaeda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 02:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pets kirjutas:
Märkus on tegelikult pisut vale sõna, peaks olema tähelepanujuhtimine.

:D jah ja viisakusest võiks seda teha ümber nurga. ntx seista ilusti tükk aega järjekorras ja siis: "Kas te võiksite mulle selle surnud barbuse sealt akvaariumist müüa :cry: ?"

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 02:09 
Moderator
Kasutaja avatar

Tegelikult....viisakus ON oluline. Kuigi Jonny soovitatud võte on minu meelest ka päris lahe :) Inglaslik natuke...

Üles
 [ 35 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver