see on muidugi tore, kui mõne inimese akvaariumipidamise eelistused võimaldavad eeltoodud seadust täpselt täita.
mis saab aga siis, kui ma praegusel ajahetkel peaksin nanomereakvaariumit, mille maht on umbes 80 liitrit ja mille valgustus on trossiga kinnitatud lakke (nii, nagu mereakvaariumite puhul tavaliselt tehakse). teadupärast on mereakvaariumi valgustus oluliselt võimsam, kui magevee oma. oletagem nüüd, et ma olen eeskujulik kodanik ja katan selle pealt lahtise akvaariumi klaasiga. mis juhtub? 1) klaasi alla koguneb kondens, mis ei lase piisavat valgushulka klaasist läbi. mõne aja pärast hakkavad surema pehmed korallid ja kuigi ma vahetan vett "piisavalt tihti", jõuab ootamatult lagunevate orgaaniliste ühendite tõttu saasteainete konsentratsioon piirini, kus praktiliselt kõik akvaariumis olevad elusorganismid hukkuvad.
teine stsenaarium sellesama näite baasil on see, et kattes akvaarium klaasiga, soojendavad pealt paistvad lambid seda nii palju, et tekib kasvuhoone-efekt ja temperatuur tõuseb üle kriitilise piiri, kuna akvaariumi maht on suhteliselt väike.
kolmas variant on, et ma katan selle akvaariumi kaanega, mille alla ei ole aga võimalik paigutada piisava võimsusega lampe. tulemus on sama, mis esimesel juhul.
neljas variant on see, et ma loobun akvaariumipidamisest, kuna ma ei suuda täita seadust, kuid akvaariumi asukad tuleb sellisel juhul kiiresti kuhugi mujale paigutada. kuhu?
seepärast oleks minu ettepanek asendada 10. peatüki paragrahv 25-s lõik
(1) Akvaarium peab olema varustatud kaane või kattega, et kalal ei oleks võimalik sealt välja hüpata. sõnastusega: "(1) Akvaarium peab olema
vajadusel varustatud kaane või kattega, et kalal ei oleks võimalik sealt välja hüpata. "
Kuna kõik kalad tõepoolest ei hüppa akvaariumist välja ja väljahüppamist on võimalik vältida ka veenivood alandades, siis praeguse sõnastuse alusel seadust järgides võin ma oma kaladele kasu asemel pigem kahju tekitada.
selgrootute kohta käivas punktis on selgelt aluseks võetud maod, ussid, ämblikud ja -laadsed jm. eraldi lemmikloomana peetavad liigid. siinkohal on ilmselt targad mehed unustanud, et selgrootute alla kuuluvad ka nt. teod, vähid ja ka näiteks minu eelpooltoodud näitena akvaariumis elavad korallid, mida ma eeskujuliku kodanikuna peaksin pidama terraariumis (ehk akvaariumikaladest eraldi) ja antud anumal peab olema võimalus seda lukuga sulgeda. kas keegi on enne näinud koralli, kes on akvaariumist põgenenud?
seepärast ei sobi ka määruses toodud paragrahvi 26 sõnastus
(1) Selgrootut peetakse terraariumis, mida looma põgenemise vältimiseks peab olema võimalik sulgeda luku või muu sobiva vahendiga. mõistlik oleks see sõnastada: "Selgrootut peetakse terraariumis
või akvaariumis, mida
vajadusel looma põgenemise vältimiseks peab olema võimalik sulgeda luku või muu sobiva vahendiga."
mitteakvaristika poolelt vaadatuna on jabur ka samas, 26. paragrahvis toodud punkt:
4) Roniva selgrootu pidamise terraariumis peab olema vajalik ronimisvarustus. mis oleks palju paremini sõnastatud viisil "Selgrootu pidamise terraariumis peab olema loodud selgrootule võimalus liikuda talle liigiomastel viisidel."
Suisa absurdselt mõistetav on paragrahv 23.-s toodu:
(1) Ujuva ja vees elava roomaja ja kahepaikse pidamise terraariumis peab olema sobiva suurusega veenõu. Veenõu suurus ja vee kogus peavad olema vastavuses looma suuruse ja vajadustega. Kuivalt pinnalt vette peab loomal olema võimalik pääseda võimalikult lihtsalt ja ohutult. selle kohaselt peaks nt. õunatigu pidama eraldi terraariumis asuvas veenõus (terraarium ise peab olema lukustatud ja õunateol peab olema võimalus peituda)
sobiva sõnastuse leidmiseks on mul hetkel pea juba liiga paks.
jätkub hiljem...