foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Turbarabast võetud känd?
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 10:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Küsimus siis selline, et kui ma võtan rabast kännu, siis millised etapid ma selle kännuga enne akvasse panekut läbima pean?
Meil nimelt siin lähedal raba ja ma olen seal vahel luusimas käinud. Ja minu üllatuseks on seal tõesti palju huvitavaid kände:)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 10:45 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Esimese asjana peaks selle läbi keetma või kuumutama, et kaasatulevad elusorganismid ei satuks akvaariumisse. Teiseks võiks kändu leotada mõned ööpäevad, et känd akvaariumivett pruuniks ei värviks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 12:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitäh Maria hea nõu eest:) Ma olen juba jupp aega siin foorumis piilunud pilte kus on kõik looduslik ja hakkan nüüd ise ka kujundama vaikselt ühte oma akvadest nii. Kui olen tubli siis lähen ka hiljem teisele akvale kallale ja saan endale midagi ilusat lõpuks. Siiani olen kasutanud poest ostetud nänni aga mulle ei meeldi see eriti:) Nüüd siis on julgust juba sisustust muutma hakata:)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 01:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ka mina tõin rabast kännud, keetsin ja leotasin. Umbes kuu pärast aga tundus asi liialt lagunevat (käega üle tõmmates lõi soga ja tükikesi lendu), võtsin välja.
Läksin poodi muid juurikaid uurima - Tartu mnt pood. Sain müüjaga pikema jutu peale ja ta rääkis, mida kännu/juurikaga teha oleks vaja.
Kui piirid veel kinni ja mangroovi polnud kuskilt saada siis nad tegid ise nii nende kändudega, mida müüsid:
Keeta/leotada väga tugevas soolvees, et känd soolduks, see on pikk protsess (mitu päeva). Seejärel teha läbi tagurpidine protsess - keeta/leotada magedas veel, et kännust sool välja saada,
vett vahetada mitu korda, kuni enam soolaseks ei muutu. See on veel pikem protsess - nädal nt.
Kogu asja mõte olla selles, et sooldumisprotsessi läbi tegemine pidurdab lagunemist.

Proovisin ära - puupliidil, 40l pott, 3 kg soola, kokku 3 nädalat.
Päris huvitav oli vaadata, kuidas soola kristallid tekkisid kännu nendele kohtadele, mis veest välja ulatusid.
Aga jah, enam ei tundu lagunevat. Ei tea, kas asi on psühholoogiline või tegelikult kah toimib.
Ise suurem asi keemik pole, hea oleks teada, mida targemad niisugusest asjast arvavad .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 02:51 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Rabast, tõelisest rabast toodud sookänd ei lagune. Nii, nagu ei lagune ka soomuumiad (vt.http://et.wikipedia.org/wiki/Tollundi_mees) ja sõjaaegne tehnika, mis sohu uppunud - neid on leitud ka Eestist. Rabas muudab turvas rabavee happeliseks ja sarnaselt äädikale on kõik, mis sellesse vette satub konserveeritud nagu vanaema kurgid keldris. Kui selline känd tuua akvaariumisse, siis ei lagune see ka seal, sest känd on vee all ja hapnik ei pääse sellele ligi. Kui jätta see känd pikemaks ajaks vee alt välja (nagu poes, kus paratamatult neid kände ei hoita vee sees), siis tuleb need tõepoolest soolaga konserveerida, et need ei laguneks.

Soolvees leotamist olen ma soovitanud aga isegi, sest see kiirendab kändu imbunud pruunika vee väljumist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 05:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Selge pilt.
Minu kännud on toodud küll tõelisest turbarabast aga välja valitud sellest kändude hunnikust,
mis iga korraliku turbakaevanduse kõrval on.
Seal on nad aga vedelenud jumal teab, kui kaua - õhu käes.
Et siis järelikult tuli ikka kasuks :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 12, 2010 12:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Need kännud, mis ei lagune on tegelikult puude juured, pealegi näevad nad huvitavamad välja :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 12, 2010 03:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

MT kirjutas:
Keeta/leotada väga tugevas soolvees, et känd soolduks, see on pikk protsess (mitu päeva). Seejärel teha läbi tagurpidine protsess - keeta/leotada magedas veel, et kännust sool välja saada,
vett vahetada mitu korda, kuni enam soolaseks ei muutu. See on veel pikem protsess - nädal nt.
Kogu asja mõte olla selles, et sooldumisprotsessi läbi tegemine pidurdab lagunemist.

.

huvitav, kas ma saan metsast toodud puurondi samal meetodil, aga leotades soolvees, muuta akvaariumisse panemiseks sobilikuks, ilma et ma seda läbi keedaksin (see on ükskõik millisesse potti panemiseks lihtsalt liiga suur)?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 12, 2010 12:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Ise panin just tõõkasti kännu,mida ei keetnud,ega soolanud...siiani kõik ok

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 12, 2010 12:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ka minu soolamata kännu/juurikaga oli kõik OK aga aja möödudes hakkas sellelt kiht kihi järel lagunema, iga akva puhastuse ajal "koorisin" kännust pehme osa maha. Siis sain teada, mida poe kändude/juurikatega tehakse ja tegin järele - tõepoolest enam ei lgune ja mingit pläga maha ei kooru.

Lihtsalt metsa oksa/kännu/juurikaga mina ei tegeleks, kuna sel vaik sees, olenemata kui vana ja kuivanud see on. Kurvad kogemused esimese kreveti purgiga käes, kuigi tegin täistöötluse.

Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver