mirko kirjutas:
Paljud siin vahetavad akvatel vett. Mina pole enda akvaariumitel seda kunagi teinud. Valan ainult väljaaurustuva vee juurde tagasi, milleks on kusagil 10 l nädalas. Teste pole teinud peale co2 ja kh, aga tundub ka, et pole vaja, sest kõik sujub ja kalad on õnnelikud.
Veevahtus on vajalik selleks, et veest kahjulikke aineid ja soolasid välja saada. Aurustuva veega need välja ei lähe ning kui ajapikku koguaeg ainult vett juurde kallata, siis need soolad ja ained kogunevad (uue veega tuleb uus kogus juurde).
Jah, kalad võibolla elavad hästi aga kui mingi hetk peaks tulema sul vajadus teha millegi pärast veevahetus ja akvasse satub liiga palju "puhast vett", kalad pole veevahetusega harjunud ja siis võib see saatuslikult lõppeda.
Ehk soovitaks soojalt vett vahetada...
Testide kohapealt pean tunnistama, et ma ka ei ole suur testija, kuid testid on olemas ja aegajalt kasutan neid, et kontrollida oma sisetunnet - et on ikka kõik korras?
Kui mina 10 aastasena esimese akva sain, siis ei olnud teste olemas ja sealt on selline "sisetunde" asi sisse jäänud, kuid tunnistan, et tegu on puhta laiskusega.
Aga kord kuus tuleks kindluse mõttes igaks juhuks vesi üle testida.
Põhjus on taas sama - sa ei saa aru, kui midagi hakkab vaikselt käest ära minema ja kui sa lõpuks oma silma seda näed (kalad haiged/surnud, vesi haiseb, vetikas möllab jne) siis on juba jama majas - alati on lihtsam probleeme algusfaasis ennetada kui pärast tagajärgedega tegeleda...