foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: TjaM - 50L akvaarium.
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 17, 2010 07:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Veebr 07, 2010 02:35
Postitusi: 36
Asukoht: Tartu (GSM: 55 671 872)
Tere akvasõbrad. Teen enda akva alustamisest väikse kokkuvõtte.

Tuli tahtmine muretseda endale lemmiklooma. Sai kaalutud erinevaid variante kassist kuni elevandini välja :P Lõpuks otsustasime akva kasuks sest olin sellega kunagi natuke tegelenud ja kalad on rahulikud loomad, kes ei reosta kodu ega kaku uut diivanit katki :D

Mõttes mõlkus kõigepealt muidugi 300-500L akva tegemine kuna aga oleme niivõrd algajad siis otsustasime nurgas seisva vana väikse 50L akvaga kõigepealt kätt harjutada ja vaadata kas üldse uus hobi sobib meile ja kas kalad elus püsivad meie hoole all:P

Sai ostetud siis uus kruus, peotäsis täimi ja akvapoest üks känd, tagataust ja soojendi (üks hea foorumikaaslane "andis ära" 60.- eest :). Filter ja mullitaja olid juba vanast ajast.

Pilt

Kuna akvaariumil kaant polnud ja poest ei raatsinud osta siis ei jäänud muud üle kui ise ehitada. Vineerilaost sain 15.- eest kolm laonurgas seisvat veekindalt vineerijuppi mis olid kaane ehituseks täpselt piisav. Jäi üle isegi. valgustoru (15W) sain akvapoest ja ballasti effeksist. Sinine "kuuvalgus" soetatud oomipoest. Päevavalgus põleb 10:00-22:30 ja kuuvalgus 22:30-01:00. Öövalguse kasuks sai otsustatud sellepärast, et kuna ise olen küllalt öise esluviisiga inimene, et saaks kalakeste tegemist ka kesköösel vaadata.

PiltPilt
Pilt

Kaladest siis niipalju, et kindel plaan oli meil võtta 2 skalaari ja neile siis kedagi väiksemat seltsiks. Kui arvaarium oli mingi 2-3 nädalat käinud lasime sisse skalaarid, kes said ostetud zoomaaniast võru tänaval. Seal oli skalaare kohe terve hulk ja nägid välja väga energilised ja elurõõmsad. Võtsime siis ühe musta ja ühe valge. Esimene nädal oli kalade jaoks akvaariumi ja uue kohaga harjumise nädal. Niipea kui toas mingit liikumist nägid siis läksid kännu taha peitu nii et ainult silm jäi välja ja nii nad siis tšillisd ja vaatasid seal ümbrust. Niipea kui toas keegi ei liikunud tulid kohe uudistama ja vaatama. Selline olukord oli umbes nädal - peale seda ujuvad juba julgelt akvas ringi ja ei karda enam kedagi. Nädal-poolteist hiljem tõime samast poest 5 Red Tetrat. Alguses oli skalaaride huvi uustulnukate vastu suur. Mõtlesid, et Tetrate punased uimed on nende jaoks motõllid ja tahtsid naksata aga said peagi aru, et söödavat midagi ei ole. Nüüd elavad kõik rahulikult koos.

PiltPilt
PiltPilt

Veevahetust teeme hetkel umbes iga 3 päeva tagant 10L kaupa. Veetemp on 26C ja kalad tunnevad ennast hästi.

Skalaarid tahavad pidevalt süüa ja niipea kui hommikul liikumist näevad või kuulevad tulevad klaasi juurde siplema ja süüa nõudma :) Skalaare toidame motõllidega ja tetraid peenete graanulitega.
Tahaks veel juurde võtta vbl 2 antsu kui saaks kuskilt 2 isast või 2 emast - ei taha, et nii väikses akvas keegi paljunema hakkaks. Skalaarid on tunuvalt kosunud ja tundub, et mingi aeg peab suurema akva soetama et nad ikka ennast hästi tunneksid - hetkel on kõik elukad nagu kalad vees :D


PiltPilt


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 30, 2010 05:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Veebr 07, 2010 02:35
Postitusi: 36
Asukoht: Tartu (GSM: 55 671 872)
Kuna viimasel ajal on akvaariumis äkitselt ja väga palju muutunud siis üks kiire kokkuvõte.

Mingi aeg peale akvaariumi käimapanekut hakkasid 2 skalaari omavahel tülitsema, ajasid taga ja hirmutasid üksteist, panid suud kokku ja "musitasid" :D. Kuu või poolteist said rahulikult koos elada. Sai siis nende maharahustamiseks neid päevaks paariks eraldatud pleksiklaasiga millele augud sisse puuritud ja keset akvaariumi pandud.

Kui uuesti kalad kokku lasime siis oli mingi aeg rahu ja jälle hakkas valge skalaar musta taga ajama. Ok see selleks, enda mõte on et ju siis 50L neile kahele ikka väike ja uus suurem akvaarium on juba plaani sisse võetud.

Täna hakkas eralduses olev valge sklalaar imelikult käituma vaatab ainult ühte punkti, suurem osa hommikul panud sööki on söömata ja ajab teisi kalu tugevalt eemale läbi pleksiklaasi. Mõtlesin, et jah kiiremas korras tuleb suurem akva osta sest nad hakkavad juba väga rahutuks muutuma. Aga ühtäkki avastasin, et valge skalaar on tahaseina peale MUNAD MUNENUD :shock:

Vot see oli küll ootamatu. Ja nüüd kuna ma alles algaja akvapidaja ootaksingi teiste nõuandeid kuida sellises situatsioonis edasi käituda ? hetkel paistab skalaar kaitsevat oma mune, kuigi ta on teistest eraldatud vaheseinaga. Olen kuskilt lugenud et skalaarid söövad oma munad või maimud ära ? Tuleks eraldada või kuida ? Äkki keegi oskab aidata :)

Olen lugenud ka, et skalaarid saavad suguküpseks alles 1aastaselt. Ostsin nad veebruari lõpus ja öeldi, et on 3 kuud vanad seega peaks nende vanus olema umbes 5 kuud :P Äkki on tegu mingite fake munadega hoopiski - igaksjuhuks lisasin pildi kahh :) Äkki peaks skalaarid ikkagi kokku tagasi laskma ?

Abi on teretulnud :)

Pilt


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 30, 2010 07:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Veebr 28, 2004 11:31
Postitusi: 165
Asukoht: Tartu
Mõned mõtted:

1. See akvaarium on skalaaride pidamiseks liiga väike, ise ei paneks sinna õhtegi skalaari nii et uus akva kindlasti kõvasti suurem ütleks et vähemalt 3 korda võiks olla suurem.

2. Kuna mari on viljastamata (sest kalad sul ju lahus), siis ei tasu sealt küll maime oodata, skalaaridel minu teada neitsiviljastumist ei esine. Emane ilmselt varaküps ja proovis kätt. Muidu üldiselt skalaarid peaks olema väga head lapsevanemad ja hoolitsevad marja ja maimude eest enamasti ise, aga nii väikses akvas hakkaks kindlasti teisi kalu sul terroriseerima marja kaitstes.

_________________
200l, 128l, 54l
http://posija.wordpress.com


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 30, 2010 08:19 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 23, 2009 03:36
Postitusi: 127
Asukoht: Tallinn/Kalamaja
Oma kogemusest võin öelda, et minul panid nad iga nädal marja ja viljastasid. Kahjuks minuni jõudis info, et ööseks tuleks mingi tuluke põlema jätta niivõrd hilja, et mul juba uus akva oli ja skalaaridest loobusin. Soovitan sul nad ikka kokku lasta, minuomad ka aegajalt musitasid ja ajasid teineteist taga isegi isane ajas vahel emast marja juurest minema. Lapsevanematana on neil vaja öövalgust, kui nad ei näe oma marja siis nad seda kaitsta ei saa ning söövad lihtsalt ära. Skalaaridest on päris pikk ja huvitav teema siin foorumis ka püstitatud.

Martin


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 30, 2010 08:11 
Akvarist

Liitunud: Reede Mai 22, 2009 07:19
Postitusi: 138
Asukoht: tartu
Väga ilus akvaarium! :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 30, 2010 09:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Nov 16, 2009 10:30
Postitusi: 91
Pildid: 0
Asukoht: Kohila
Kas see öövalgus on sul tavaline LED riba ostetud või on mõni veekindel variant ja toidad seda adapteriga?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 20, 2010 03:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Veebr 07, 2010 02:35
Postitusi: 36
Asukoht: Tartu (GSM: 55 671 872)
stinaa kirjutas:
Väga ilus akvaarium! :)

Tänud :)
Ruth32 kirjutas:
Kas see öövalgus on sul tavaline LED riba ostetud või on mõni veekindel variant ja toidad seda adapteriga?

Tavaline lõigatav led riba on, mida müüakse oomipoes meetrikaupa. Veekindel ta ei ole aga samas sinna kus see riba on sinna vett ei satu, sest pleksiklaas on veepinna ja lampide vahel. Lisakindluseks panin ribale peale veel läbipaistva teibi. Toidan teda adapteriga jahh.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 28, 2011 03:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Aug 26, 2010 11:05
Postitusi: 433
Pildid: 20
Asukoht: Tartu
Ma küll midagi oomipoest ostetud kleebitavale led ribale ja veepiirile vahele ei pannud, lihtsalt kleepisin juwel plastkaane külge ja jootsin juhtme külge ja adapter seina ja korras, isegi veepritsmeid tuli peale, aga ei kedagi kuna kogu riba on silikooniga kaetud ja ühenduskoha mökerdasin ka silikooniga kokku!


Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver