foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 24 postitust ]  Eelmine  1, 2
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 15, 2009 07:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Pisisella : kuldkala ei panda kokku soojavee kaladega - mitte K U N A G I. Skalaar hakkab kuldkala saba ja uimi närima (nähtud kahjuks rohkem kui korra), see on peamine põhjus miks neid skalaaridega ei maksa pidada. päevavalges ehk ei näegi sa midagi (või kui koolis oled) aga mingihetk märkad, et kuldkala saba narmendab ja jääb aina väiksemaks. Sama teevad näiteks veel nii osad barbused, mollid, gupid kui muud väiksed aktiivsed kalad. Kui tahad kuldkalu pidada siis kuldkalu peetakse koos ainult teiste kuldkaladega, isegi ancistrust ei soovitata kuldkala akvaariumisse, sest mõningad isendid kipuvad kuldkala kehalt kala kaitsvat lima ära sööma, mistõttu kuldkalad lõpuks otsad annavad. See ei kehti kõikide ancude kohta, kuid olin sunnitud ise (jäärapäisusest tingituna ka) 3x ancu vahetama enne kui leidsin rahumeelse isendi, kes kuldkalu ei puutunud.


Lisaks - kuldkala tahab 50L kala kohta + 30L iga järgneva kala kohta (s.o minimaalselt 80L kahele kuldkalale - ma ei tee nalja kusjuures). Kui võtta need sinu mõõdud, siis oletades, et see on õigesti mõõdetud ei saa tegu olla teps mitte 100-liitrisega. Minu 50 liitrine on mõõtudega 50cm laius, 30cm süganus ja 35cm kõrgus. Sinu 48 x 34 x 32 on sama väike kui minu 50-liitrine. Mõlema mahutuvus on ca 52 liitrist arvutades (ehk reaalselt 50 liitrit vett). Sinna ära pane kahte kuldkala ja skalaari, tegelt ära pane isegi skalaari. Sinna sobiksid muud väiksemad kalad - gupid jne. Skalaar on väga territoriaalne kala ning ta tahab taimestikku kuhu "varjuda" - olen neid ise kunagi kasvatanud, seetõttu omal kogemused olemas ka sellega, et kuldkalad ja skalaarid EI sobi kokku (nooruse rumalusest pidi ju ikka katsetama kuni jõudsin veendumusele, et kõik interveti targad onud ja tädid räägivadki tõtt ja kuldkalu tasubki pidada vaid omasugustega, mitte toppida sinna muud pudi-padi sisse).

Kolmandaks ma loen, et sa oled teinud "suurpuhastusi"? Mida see tähendab? Et võtad kõik vee välja, pesed kõik puhtaks ja siis vups kalad värskesse kraanivette? Ära seda palun nii tee - see tapab kalad ära (kui sa nii ka teinud veel pole - siis ära tulevikus ka tee). Akvaariumit puhastatakse kord nädalas sifooniga. Vahetatakse 20% vett, sinu 50 liitrises seega umbes 10 liitrit iga nädal (1 tavaline ämber on 10 liitrit enamasti). Palun loe natukene siit, otsi sifoonimise kohta ja veevahetuse kohta. Vaata üle ka oma kalad - kui sa seda skalaari nii väga tahad seal 50-liitrises pidada siis palun osta või küsi siit taimi. Uuri mis kalu saab veel koos skalaariga pidada või anna skalaar ära ja võta muud kalad asemele. Ma võin öelda, et gupid sisustavad 50-liitrise akvaariumi suht kiiresti ära :)

Aga ma ühinen eelnevate inimestega, kes ütlevad sulle, et palun ära osta sinna kahe kuldkala.


Tsiteeri:
Va üks mööksaba, kellel mari kõhus oli ning üks suur kuldkala ta siis nahka pani. Ma pigem tegutsen enda kogemuste järgi


1. Mõõksabad on eluspoegijad, neil ei ole marja. 8 aastat "kogemust" peaks seda õpetama, kui viitsib natukenegi kala kohta uurida ;)
2. Kuldkalad söövad ära KÕIK väiksed kalad mis suhu mahuvad. Kui kalu ära söödud ei ole on kuldkala veel ilmselgelt liiga väike ja tema lõuad ei ulatu väikse kala ümber kokku (näide: teadmatu inimene ostis neoonid kuldkala akvaariumisse, kuldkala kasvades kadusid ka neoonid - see, et nad koos "üles kasvasid" ei takistanud kuldkala neid nahka panemast).
3. Ära tegutse palun oma "kogemuste" järgi. Need võivad olla väga valed! Mina olen kalu pidanud juba ligi 10 aastat (alustasin isikliku kuldkalade pidamist umbes 14 aastaselt) ja tolles vanuses pidasin ma end maailma kõige targemaks kalakasvatajaks, mis oli tegelikult väga vale. Usu, mida räägivad sulle siin teised inimesed ja talita nende nõuannete järgi. Sellest on vaid kasu.


Viimati muutis varivalge, Teisipäev Sept 15, 2009 07:43, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 15, 2009 07:33 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Sept 10, 2008 01:29
Postitusi: 480
Asukoht: Paide lähistel
http://www.theaquatools.com/volume-calculator
Hea lihtne arvutada oma akvaariumi litraazi

_________________
100 l: Mollid, gupyd, mõõksabad, Ancistrused, Corydorased
112 l: Kuldkalad, Heteropneustes fossilised
440 l: Oscar, Pterygoplichthys gibbicepsed, Jack Dempseyd, Ancistrused


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 15, 2009 08:11 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
Pisisella kirjutas:
Korrutasin 48 x 34 x 32 / 1000= 52 See nüüd küll tõsi ei saa olla. Viiekümne liitrised on ju ikka väga pisikesed. Arvan, et mul ikka ligemale 100 L.


kui see valem ei kehti, siis mina olen miki hiir. aga muidu ärge nüüd materdage noort inimest, egas kõik ka nii pahasti pole. mina soovitan sul google pildiotsingusse toksida "takashi amano" ja imetleda. äkki möödub taimeröövlist kuldkalasoov ja tekib tõsisem huvi millegi ilusaga tegeleda.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 15, 2009 09:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 16, 2005 05:53
Postitusi: 1146
Pildid: 8
Asukoht: Harju/Tallinn
Maria kirjutas:
mina soovitan sul google pildiotsingusse toksida "takashi amano" ja imetleda. äkki möödub taimeröövlist kuldkalasoov ja tekib tõsisem huvi millegi ilusaga tegeleda.

Võib ka kasutada ju otselinki
http://www.amanotakashi.net/portfolio/n ... index.html

_________________
kodune 200 liitrit (led 24x3W)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 15, 2009 10:27 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
tommike kirjutas:
Maria kirjutas:
mina soovitan sul google pildiotsingusse toksida "takashi amano" ja imetleda. äkki möödub taimeröövlist kuldkalasoov ja tekib tõsisem huvi millegi ilusaga tegeleda.

Võib ka kasutada ju otselinki
http://www.amanotakashi.net/portfolio/n ... index.html


ära tee asju liiga lihtsaks 8)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 15, 2009 10:47 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
tommike kirjutas:

Vapustav! Huvitav on see, et vähemasti nendelt piltidelt tundub, et kodanik Takashi eelistab oma meistriteoseid valgustada küljelt. Nagu tõusva päikese valgus. Tõusva päikese maa kah...
Igatahes huvitav!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 16, 2009 07:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Veebr 18, 2009 05:15
Postitusi: 28
Asukoht: Läänemaa
varivalge jutt ja Maria antud pildisoovitus pani mind mõtlema. Peaks tõesti loobuma sellest, mis mul praegu akvaariumis toimub...
Aga nüüd ma olen täiesti segaduses. Ma ei tea, millest peale hakata. Kõigepealt paneks scalaar'i müüki, siis peaks hulgi taimi kuskilt saama, suurt juurikat on ammu plaan muretseda, aga ju ma siis ikka pean jälle suurpuhastuse tegema( kogu vee jm välja), äkki peaks musta kruusa ka mõne looduslikuma vastu vahetama...? Aga probleem ongi selles, et akva nii väike ja ega uut ka veel niipea ei saa.Eks sinna vb aitab ka midagi kujundada, aga siiski...? Annate veel nõu? :roll:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 16, 2009 08:24 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
eduka taimekasvatuse aluseks on 2 asja: 1) väga hea valgustus, vähemalt 0,5W 1 liitri vee kohta ja 2) korralik pinnas. korralik pinnas tähendab seda, et kruusa läbimõõt peaks olema 2-4mm ja seda peaks olema piisav kiht, et taimed saaksid juurduda, samas mitte liiga paks kiht, et juuri mitte ära lämmatada. kuskil 3cm on normaalne. kui sa tahad, võid kruusa all kasutada spetsiaalset taimekasvatussubstraati aga see ei ole ilmtingimata kohustuslik.
ilmselt seisab sul esimese asjana ees valgustuse kohendamine. selleks otsi foorumist mõni inimene, kes aitab sul kaane ümber ehitada või teeb lausa uue kaane. niikaua, kuni kaant meisterdad, on sul aega lugeda taimekasvatuse põhitõdesid (CO2 lisamine, väetamine jms.) ja valmis joonistada istutusskeem.
50-liitrine taimeakvaariumiks on tegelikult kõige parem suurus! piisavalt ruumikas, et teha korralik kompositsioon ja samas mitte nii suur, et meeletul hulgal raha võtta, enne kui see korralikult täis istutatud saab.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 16, 2009 09:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
Kui juba inspiratsiooni allikatest juttu siis ka Oliver Knotti akvad tasuks läbi vaadata
http://www.pbase.com/plantella/root

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 [ 24 postitust ]  Eelmine  1, 2

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver