foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 28 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 06:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas "Nipid / nõuanded" foorumiosa suunitlus peaks idee poolest olema selline, et kasutajad
alustavad teemat kohe nõuandva sõnavõtuga mingi kasuliku teadmise ja kogemuse kohta?

Mitte aga ei küsi/otsi oma enda probleemidelele lahendust!
Probleemide lahenduseks on mõeldud nagu ülejäänud foorumiosa.
Siin peaks ainult puhast kulda sülgama ja lausa ilgelt tarka juttu ning teadmist teistega jagama.

Esimesele postitusele järgnevad küsimused/vastused/postitused peaks olema täpsustava täiendava iseloomuga.

On vist nii mõeldud või olen ma valesti aru saanud?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 07:00 
Akvarist

Silver, palun loe siit alateemast "foorumi reeglid" /nipid/12411/index.html
ja saad vastuse oma esitatud küsimusele.
Kõike paremat!
Ly

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 07:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tegelikult ma lugesin.
Ja tegin kohe järelduse, et jutt käib foorumi kohta üldiselt.

Aga mulle ei anna ikkagi rahu, et milleks seda küsimise asja killustada?
Milleks esitada samu küsimusi diferentseeritud/spetsiifilistes alamfoorumites ja siis lisaks veel siin?
Et kompott hästi segane ja keeruline oleks? :D

Mingi point oleks nippidel ja nõuannetel, kui kasutajate enda initsiatiivil tarkust pritsitaks...
Umbes nii nagu mõnedes muudes foorumites üle maailma.
Aga muudel juhtudel on tekkiv kahju suurem kui saadav kasu.

Veel parem oleks, kui need kasulikud nõuanded ka vastavate alamfoorumirte all figureeriks.
Ja see siinne piiritlemata alamfoorum ajalooks saaks.

Arvan nii.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 07:50 
Akvarist

Silver, vaata, tihti on elus nii, et see, mis on mõne jaoks lihtne, loomulik ja arusaadav, võib kellegi teise jaoks olla hoopis nõuandev. Sõltub kogemuste astmest. Me ei ole siin, et teineteist arvustada, vaid et arutleda, aidata ja nõu anda omadest kogemustest. See, mis on mõne jaoks nö arusaadav, võib teise jaoks olla alles otsitav. Nii mõnegi nipi ja nõuande leiab siis, kui seda küsida.
Kas Su teema algatus on seotud miski konkreetse esitatud küsimusega antud rubriigis või üldistad?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 08:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tegelikult mõistan küll Silveri teemapüstitust - olen siin mitmel korral ka ise kimbatuses olnud ja juurelnud kas teema ikka sobib siia või ei, ega neid tingimusi mis teema kuhu sobib väga täpselt paika pole pandud. Mõnigi teema on algselt üsna mööda kuid kaasakvaristid on sinna üht-teist juurde poetanud nii et kui hoolega otsida siis mõne nipi ka leiab. Aga tõesti, ilmselt peaks siin mõningase puhastuse läbi viima.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 08:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

tegelikult ei saanud ma aru,mis on silveri probleem.kas see,et keegi julgeb nõu küsida,või peaks nüüd kõik ise siia kirjutama,kuidas ta täpselt vett vahetab,kalu toidab,püüab,teeb pesunasinale trummli. et siis kõik abivajajad loeksid kogu selle jama läbi ja saaks ehk abi?

tegelikult on mul kohvi vaegusest tingitud blond hetk ka momendil,ehk olen ma hiljem mõistvam ja targem.
8-[

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 08:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

lyy kirjutas:
Silver, vaata, tihti on elus nii, et see, mis on mõne jaoks lihtne, loomulik ja arusaadav, võib kellegi teise jaoks olla hoopis nõuandev. Sõltub kogemuste astmest. Me ei ole siin, et teineteist arvustada, vaid et arutleda, aidata ja nõu anda omadest kogemustest. See, mis on mõne jaoks nö arusaadav, võib teise jaoks olla alles otsitav. Nii mõnegi nipi ja nõuande leiab siis, kui seda küsida.
Kas Su teema algatus on seotud miski konkreetse esitatud küsimusega antud rubriigis või üldistad?

Sa ei saanud aru, mida ma öelda tahtsin.

Ma ei andnud hinnangut teadmiste taseme kohta, vaid juhtisin tähelepanu asjaolule,
et kõiki neid samu küsimusi esitatakse ja saab esitada ka spetsiifilistes alamfoorumites
ning ei ole optimaalne nõuannete küsimise asja killustada.

Palju selgem on küsimusi esitada konkreetselt piiritletud alamfoorumis, kus hiljem
otsingut kasutades on võimalik seda tarkust ka loogiliselt eeldatavast kohast leida.
Praegu on aga nii, et tuleb otsida diferentseesitud spetsiifilisest foorumist ja lisks ka nõuannete alt.

See on pikemas perspektiivis jama süsteem.
Praegu väikese foorumi mahu ja aktiivsuse juures on see läbi mõningate raskuste veel talutav,
aga kui foorumi maht kasvab, siis kaasneb sellega mitte seeditav ja kontrollimatu bardak.

Kui tegemist oleks tarkuse pritsimise alamfoorumiga ja mitte küsimise kohaga,
siis oleks asjal mingi mõte, kuigi ka siis oleks lõpuks tagajärjeks bardak.

Aga kui tegemist on sisuliselt küsimuste küsimise dubleeribva kohaga, siis pole asjal info
süstematiseerimise ja kättesaadavaks tegemise kontekstis, mitte mingit mõtet ja see lõpuks
kaasnev vääramatu bardak tuleks lihtsalt mõttetult, ilma et enne mingit kasu oleks saadud.

See on see probleem.
Kohe alguses tuleb läbimõelduslt foorumit ohjata ja süstematiseerida.
Sest kui mastaap kasvab ja asi käest ära läheb, siis ei jõua lõpuks keegi seda jama helpida ja parandada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 08:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Eks siin olegi tõlgendamisruumi - ise olen arvanud et siia peaks sobima infokillud millest teistelegi kasu võiks tõusta - ntx leid et akvaariumi külgede nühkimiseks on üllatavalt sobivad plastist kaardid (sealhulgas pangakaardid) ning autoklaasi jääkaabitsad. Paraku kipub asi laiali hajuma ning pole ka kuigi hästi süstematiseeritud, nii et nendes reeglites kirjas olev "võimalik saada kasulikku informatsiooni, nõuandeid ja kontakte ilma, et selleks peaks kaevuma läbi massilise offtopicutulva" pole kuigi hästi realiseerunud. Süstematiseerimise ideid annaks ehk Hinnavaatluse foorumist üle võtta, seni pole aga selle peale kahjuks keegi tõsiselt mõelnud.

Viimati muutis Rein, Esmaspäev Aug 17, 2009 08:20, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 08:20 
Akvarist

Silver, ma saan põhimõttest aru, millest räägid, aga millestki peab tingitud olema Sinu kirjutis ja see põhjus jääb mulle selgusetuks. Kirjutad üldistavalt, aga mitte selgitavalt. Mida Sa täpselt mõtled, mis ei sobi siia rubriiki?
Kui miski teema tundub Sulle mitte sobivat siia, kirjuta moderaatorile ja tema otsustab, kas on õiges kohas või peab ümber tõstma.
Tunnen end pisut segadussse sattununa, kuna küsisin ise siin "nippe" ja "nõuandeid" välisfiltri vooliku puhastamiseks? Ja just nimelt nippe /nõuandeid ja lootes/arvates, et teistel ka sellest kasu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 09:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina saan Silveri küsimusest/ideest aru. Mina isegi olen mõelnud, et nipid / nõuanded on suhteliselt varia kordus, kus küsitakse tihti asju, mida ei osata mujale panna.
Foorumiga liitudes ning sellega tutvust tehes arvasin mina esmapilgul, et antud alamfoorum on miski "artiklite" kogum vms. Et tuled siia ning siia on siis kogutud/tekitatud teemad, kus esimesest postitusest saab mingi kasuliku poindi teada ning hiljem vb on sinna midagi lisatud/arutatud/jne (mitte ei ole samasugune küsimuste ja vastuste jada nagu teistes alamfoorumites).

Nagu hetkel on lyy teema torude puhastamisest + teised sarnase sisuga teemad ning siis nendest oleks toodud kasulikud poindid siia ühtse teema alla.

Ehk pigem peaks toimivas "nipid / nõuanded" alamfoorumis olema eraldi mode, kes on piisavalt aktiivne, et noppida kõikidest teistest alamfoorumitest poindiga postitused ja need siia kokku siirdada, kokku liita ja selge pealkirjaga sildistada.
Aga eks see ole natuke palju tahtud...

Vist ei tulnud liiga segane jutt?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 09:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Aatomiku idee on hea. Tõepoolest võiksid siin olla koos head nipid (nagu Reinu näites). Ilmselt poleks tark foorum sulgeda ja lasta siia inffi koguneda vaid modede käe läbi. Pigem tõesti nii et mode(d) nopivad teemadest ivad välja.
Ja head ideed tulevad ikka probleemi korral küsimisest. Nagu Lyy puhulgi. Palju häid trikke on olemas aga vaevalt nad muidu meelde tulevad kui kellegi küsimust lugedes.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 10:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii nüüd jõudsite te selle mõtteni, millele ma ka viitasin.
Ehk siis käesolev foorum ei oleks küsimise koht, vaid kasuliku info välja andmise koht.
Ehk siis oleks see mingi väike kasulik mõte millele ma viitasin.
Praegusel kujul pole aga mingit mõtet ja perspektiiv on hägune.

Aga ka siit mõtlesin ja kirjutasin ma juba edasi.
Nimelt ei ole mõtet hakata neid kasulikke ja kontsentreeritud mõtteid eraldi alamfoorumisse isoleerima.
Asi läheb kätte liiga kaootiliseks.

Las need nõuanded olla spetsiifilistes alamfoorumites, mille suunitlusliku teemaga nad ka haakuvad.
Vajadusel saab pealkirja lisada mingi täiendi a'la [nõuanne]

Olgu foorumi struktuur edaspidi temaatiliselt rangelt piiritletud ja mitte laiali valguv.
Vastasel juhul muutub struktuur teatavale osale kasutajaskonnast arusaamatuks ja siis on jama majas.

Ma tean küll, et selline kullavara kokku koondamine ühte fooruminurka tundub alguses
ahvatlev, aga sellest ei tule lõpuks midagi välja - teised foorumid on seda näidanud.
Varem või hiljem see hurraa hoog raugeb ja siis on osa tarku asju killustatult
ühes ja osa teises kohas ja mingit tajutavat süsteemi ikka olemas pole.

Vaja on juurutada kohe alguses selline süsteem, kus asjad ise loomulikult ennast süstematiseerivad.
Et süsteemi tekitamine ei nõuaks eraldi täiendavat pingutust, vaid süsteem tekkiks minimaalse pingutusega ise.

Saab seda teha nii, et konkreetselt lahterdatud teemaatikaga alamfoorumid jätavad foorumise
jutulõime tegemiseks ainult ühe võimaluse ühe konkreetse alamfoorumi näol ilma alternatiivita ja valikuvõimaluseta.
Siis harjub kasutajaskond konkreetse süsteemiga ja kogu asi tervikuna toimib.
Kui jutulõim valesse alamfoorumisse tehakse, saab selle kohe konkreetselt ümber tõsta.

Olen ise kaasategev http://foorum.hinnavaatlus.ee keskkonnas.
Väga tore koht, aga seoses eksponentsiaalse kasutajate arvu ja postituste arvu kasvuga ja
asjaoluga, et struktuuri õigeaegselt läbi ei mõeldud, on sealne foorum tervikuna juba hoomamatu.

On kattuva temaatikaga alamfoorumid, segased reeglid ja mitmekümnete tuhandete postitustega mammutteemad.
Asjale saavad hästi pihta nn poweruserid, kes kogemuslikult ja tunnetuslikult tegutsevad.
Aga uutel tegiatel on väga raske ja kohati arusaamatu.

Ehk siis mida aeg edasi, seda raskem on foorumi struktuuri muuta.
Kohe praegu tuleb ülehomse peale mõelda.
Killustamisest tuleb iga hinna eest hoiduda.

Ka tuleb vältida tarkuseterade väljanokkimise lisakohustuse tekitamist moderaatoritele.
Olen varem ka kirjutanud, et moderaatorite ressurssi tuleks rakendada näiteks ladinakeelsete
liiginimede kirjavigade parandamisele, et oleks võimalik efektiivselt otsingut kasutada.

Aga vähese kasuteguriga üldpilti hägustava süsteemi loomisele pole mõttet aega raisata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 10:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuigi siin jah jääb vähe vajaka,siis HV-ga võrrelda pole küll vaja...ja seal hoopis karmimad reeglid,kui siin....kui hakkaks siin postitusi kustutama jne,siis varsti oleks nooremal generatsioonil nutt lahti,jätame neile kah mingi vabaduse...aga kontrollime seda mõõdukalt 8)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Ehh... mõte või mitte mõte... süsteem või süsteemitus... teatud vabaduses on võlu. Kui selle foorumi sisu oleks rangelt piiritletud konkreetses süsteemis... ma arvan et siin oleks siis lihtsalt 17 pedantlikku fänni kes omavahel süsteemselt postitusi vahetavad.

See foorum on siin igati asjalik ja seltskond on parim mida ma üheski foorumis olen kohanud... uued ja algajad saavad sõbraliku ja asjase kohtlemise osaks.

Igal juhul minu ligupidamine moderaatoritele ja kõigile kes siin kaasa löövad ning nõu ja tarkust heldelt jagavad.

Webi tööriistu on erinevaid... on foorumid, wikid, cmsid jne... iga asi omal kohal... Kui tahta süsteemsemalt sisu koondada siis peaks palju tööd tegema ja siinsest kogemusest kokku kirjatma wiki lehti või artikleid või midagi säärast... Sellel foorumil on oma konkreetne roll täita, ja et moderaatorid näpuga igal asjal pedantlikult järge ei aja on pigem kasu kui kahju. See oleks selle foorumi surm kui moderaatorid siin postitusi kustutama hakkaksid või ranget süsteemi taga nõuaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2009 11:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Silver kirjutas:
Saab seda teha nii, et konkreetselt lahterdatud teemaatikaga alamfoorumid jätavad foorumise
jutulõime tegemiseks ainult ühe võimaluse ühe konkreetse alamfoorumi näol ilma alternatiivita ja valikuvõimaluseta.
Siis harjub kasutajaskond konkreetse süsteemiga ja kogu asi tervikuna toimib.
Kui jutulõim valesse alamfoorumisse tehakse, saab selle kohe konkreetselt ümber tõsta.

Nüüd küll ei saa hästi pihta mida mõtled - ega ometi sadu alamfoorumeid? Kui nii siis see pole küll lahendus, siis ei julgeks siin küll ükski algaja postitada ning osalemine muutuks väga keerukaks ja ebamugavaks. Juba praeguse süsteemi juures on piisavalt otsustamise kohti - ntx kui algajal on tõsiseid probleeme taimekasvuga ning ta arvab et põhjuseks on hästi kare vesi mis tal kaevust tuleb, siis kas ta peaks kirjutama Taimed alla (probleem ju taimedega), Vesi alla (probleemi põhjuseks ju oletatavasti vesi), Esimene akvaarium alla (ta ju algaja) või hoopis Parasiidid, haigused jms. alla (sinna peaks kirjelduse kohaselt minema kõik ebameeldiv ning seda see ju on), või siis Nipid / nõuanded alla sest nõu küsida ta ju tahakski?

Üles
 [ 28 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver