foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 31 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Algaja akvaariumi pidaja :D
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 05:59 
Akvarist

Tere! olen algaja ja ei tea suurt midgi.Ostisn siis akvaariumi 112 l milles ujuvad 4 kuldkala, nii umbes 6cm. Kas olen õieti aru saanud, et vett tuleb vahetada 1/3 iga nädal? Kui ma pumbaga akvaariumist vee välja võtan 1/3 siis peab ka kalad välja võtma? Akvaariumis elus taimi ei ole, on üks kujuke ja kunst taim, need võtan ka välja ja puhastan ära. Akvaarumi tuli võib põleda kuni 8 tundi mitte rohkem. Kasutan tuld tavaliselt õhtusel ajal. Söögiks on mul mingid helbet spetsiaalselt kuldkaladele mida panen üks kord päevas pisut pudistan, kas peab veel midagi lisaks andma või aitab sellest ka neile? Olen ka kuulnud, et üks kord päevas tuleks teha paastu päev kuldkaladele, vastab se tõele? Vesi akvaariumis tundub kuidagi hallikas kuid mitte väga, kas se on normaalne või peaks vesi olema täitsa selge? Kui ma vett vahetan siis panen ka seda vette seda ainet mis puhastab vee ja kas ma võin sinna akvaariumisse panna lisaks 4 kuldkalale veel mingi kala juurde ja pluss siis veel põhjakoristaja? Põhjas on mul kivid. Küsin veel, et kui suureks ülse mu kuldkalad kasvada võivad 112L akvaariumis?
Suured tänud vastajaile ja ilusat suve jätku!!!:D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 07:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Loe siit: http://en.wikipedia.org/wiki/Goldfish Muu hulgas on kirjas et kuldkalad on elanud 49 aastaseks, kodudes aga tunduvalt vähem kuna tingimused on halvad. Tavaline eluiga olla 10 aastat. Üks halb tingimus on akva väike maht. Lingil nõutakse lausa 75l kala kohta. Harju keskmine soovitus on 1l täiskasvanud kala iga cm kohta. Kui on vähe, upuvad kalad oma s... sisse sest nad on suured reostajad. Samuti ei kasva nad kunagi täismõõtu, jäävad kängu ja surevad ruttu. Kurb aga tõsi.
Akvast pead mitte ainult vett välja tõstma vaid sifoonima põhjast sodi mille käigus tuleb kaasa muidugi ka vesi. Seda peaks olema nii umbes 20% ja kord nädalas. Muid asju ja kalu välja ei võeta. Akva klaasidele kasvavad vetikad nagunii, neid pead ikka puhastamise käigus nühkima.
Elustaimed tuleks kasuks ja oleksid ilusad vaadata kuid kuldkalade puhul on raskusi, nad kisuvad enamiku taimi välja.
Kas veel on halb lõhn ka juures? Kas vee teste tegid? Kui vesi tundub halb olevat, tee kohe puhastus.
Tegelikult äsja alustanud akvasse kohe kalu ei panda, akval lastakse enne sisse töötada. Sellest protseduurist on foorumis palju juttu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 07:17 
Akvarist

Tere taas!! Veel halba lõhna õnneks ei ole!! Aga mingit testi ma küll teinud ei ole :( Eks pean siis uurima selle testi tegemise kohta ka kuna ei ole kursis üldse sellega kuidas see käib :oops:
Vett ajan ma jah selle pumbaga ikka põhjast välja, loodan, et siis seda teen õieti. Ostsin oma akva alles pühapäeval ja teisipäeval puhastasin 1/3 põhjast ja kujukese ja selle kunst lille ka pesin ära kuuma vega ja kalad tõstsin välja :roll: vähemalt nüüd tean, et kujusid ja kalu ole vaja välja võtta, et siis lihtsalt võtan põjast 1/3 vett ära ja magnetiga või siis svammiga tõmban ainult seest klaasi vaikselt puhtaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 07:23 
Akvarist

aaa ja mis veel, lugesin siin kalade kohta ja vaatasin pilte, tuleb vist välja, et üks ei olegi kuldkala. Üks kala on must ja suht sarnane teistele aga silmad on palju suuremad, no nagu punnis peaseest rohkem väljas. Ma ei sa aru kas siis kalapoes määriti kuldkala pähe teleskoop kala. Kahju, et ma ei oska siia pilti panna siis saaks kindlasti teada kas mu arvamus vastab tõele. Äkki kellelgi on huvi ja tahab oma meili jätta siis saadaks pildi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 07:49 
Akvarist

siin siis pildid
mis teie arvate mis kalaga on tegu? Se must siis.
http://tinypic.com/view.php?pic=2lq72v&s=5
http://tinypic.com/view.php?pic=2a4tlzq&s=5
http://tinypic.com/view.php?pic=25hhksk&s=5
http://tinypic.com/view.php?pic=169glqs&s=5

Loodan, et leheküljed avanevad!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 07:52 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Teleskoop on lihtsalt üks kuldkalatõug, nii et see must ja punnis silmadega on ka ikkagi kuldkala :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 07:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Kas see pole mitte "teleskoop" ehk üks kuldkala liikidest: http://en.wikipedia.org/wiki/Telescope_eye
Loe natuke netist kuldkalade kohta juurde.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 07:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

ma ei ole mingi kuldkalade spetsialist(tegelt pole ma mingi spetsialist),aga vesi peaks sul igapäevaga selgemaksminema,kui su kalad just vingelt põhja ülesse ei keeruta.raske uskuda,et müüja selle musta kala sulle pähe määris,ju sa ikka ise ka natuke tahtsid. :wink: .niipalju kui mina tean on tal kuldkalaga samad nõudmised,niietpole hullu.kast on sul neile suht sobiva suurusega,ega päris lolliks ei saa ka minna,kui näed juba ise silmaga,et ruumi väheks jääb,siis vaatad,mis edasi saab.taimi soovitaks mina ka panna,poest ostakse kindlasti soovitada,mis su kaledega sobivad.algul võid vett ka natuke tihedamini vahetada(mina vahetasin siis,kui vale lõhn tuliu,aga mul oli ka üleasustus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 08:44 
Akvarist

eks ma jah ise valisin, kuigi nad olid ühes akvas kõik koos. No ju siis ikka on tegemist kuldkalaga :roll: aga küsin ka, kui muretsen sinna siis ühe elus taime kas siis võin ka põhjakoristaja osta? kas ruumi väheks ei jä

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 09:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sul on juba praegu ruumi vähe... Mina sinu asemel annaks 1, parem veel 2 kuldkala ära ja siis võtaks "põhjakoristaja". Kuldkaladel endal mugavam ja kasvavad suuremaks.
Võid ka mõne väiksema kala neile sekka võtta, kui tahad akvas rohkem liikumist näha... paar platyt näiteks...

Nime all põhjakoristaja tuntakse päris palju kalu, kuid ancistrus on neist tuntuim. Anc võiks suhteliselt igas akvaariumis olla, kuna sööb ära toidujäägid, mis kaladest võivad üle jääda.
Mina näiteks ei ole kunagi neid eraldi tablettidega toitnud ja saavad igati hästi hakkama :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 10:01 
Akvarist

Kuldkalad on need, keda on "loomamaailmas" kõige enam erinevaid liike aretatud. Ka teleskoop on kuldkala. Mida suurem akvaarium nende jaoks ja mida vähem neid seal sees, seda suuremaks kasvavad. Paraku jah, kui neil pole piisavalt ruumi, jääb kasv kängu ja sellest võivad tuleneda kergelt haigusi ning ka lühem eluiga.
Samas on tegemist hästi mänguliste kaladega, kes ei väsi ringi siblamast ja enamuse päevast süüa otsimast. Sestap ära lase end sellest kindlasti heidutada ja väldi ülesöötmist. Kord nädalas on hea toiduvaba päev teha. Kuldkalad roojavad ka päris usinasti ning kord nädalas umbes 20% veevahetus peaks saama harjumuseks. Et nad vähem elustaimi nokiks (lihtsameelne sellegipoolest), võib neile näiteks kord nädalas pisut spinatit anda. Müüakse külmutatult ja purustatult. Lisaks ära anna vaid ühte sorti helbeid, vaid erinevaid, et nad saaksid erinevaid aineid ja vitamiine. Üksluine toitumine pole ka hea, nagu inimestegi puhul.
Elustaimedest tuleks valida sellised, mida poleks neil kerge nokkida - miskid tugevamate lehtedega taimed. Näiteks Java Moss või vesikuusk läks neile salatiks sisse vähem kui poole päevaga.
Keda Sa "põhjakoristaja" all silmas pead? Näiteks Ancistrus võib nendega koos olla vast küll. Kuna kuldkalad on külmaveekalad, siis Ancistruse temp on sobilik 23-27 kraadi. Kuldkalale maks temp 25 kraadi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ancistrus
Ancistrus vajab aga ka kiudaineid ja "puud" nokitseda, et väike känd või kasvõi kookosekoor oleks sel juhul akvas hea. Kookosekoor oleks hea, sest ancistrused tahavad end ka kuhugi peita.
Kuldkalu pidades peab aga põhjas olema sellise suurusega "kruus", mida ta ei saa endale suhu kinni haarata. Kui vaatad neid, siis näed, et ahmivad pidevalt põhjas. Mul korra on olnud kunagi selline juhus, kus kuldkala ahmis kivikese endale suhu kinni ja pidin siis õrnalt hambatikuga selle välja võtma. Hullem, kui selle alla neelab. Väga peenike liiv pole ka hea, sest selle paiskavad pidevalt segi ja kipub mööda akvat siis ringi lendlema.
Aga tegemist on väga vahvate kaladega. Neil nagu ei saaks "lapsepõlv" kunagi otsa. Pidev mänglemine. Mida olen aastate jooksul kuldkalu pidades tähele pannud, et neil on vaja sõpra. Kunagi algusajal oli mul kuldkala, kes kasvas 25 cm suuruseks ja samas akvas mõned mollid (siis ei teadnud, et neid pole mõistlik koos pidada, kuna üks külma-, teine soojaveekala). Üks emane molli kasvas tema kõrval hiidmõõtu - 8-9 cm (pole varem ega hiljem nii suurt näinud) ning nemad olid omavahel küll tohutult suured sõbrad. Kui üks eemal, siis teine kerges paanikas ja otsis ta kohe üles. See tugev sõprus oli neil vastastikune. Kui emane molli suri selle tagajärjel, et järjekordsed pojad ei tulnud välja, siis läks vaid päev mööda, mil kuldkala järgi läks. Sarnane olukord on ka hiljem olnud, kui 2 erinevat liiki kuldkala kiindusid teineteisesse ja kui üks suri (oli pisukese puudega), siis teine läks samal päeval järgi. Vot selline sõprus ja kiindumus.
Ka praegu on mul üks akva kuldkalade ja ancsistrustega ning õhtutundidel kodus olles, on nende mänglevat liikumist akvas päris mõnus vaadata. Kui oled hoolas, vahetad vett, nagu vaja, toidad piisavalt, mitte üle, siis on Sul nendest kaladest vaid rõõmu. Minu kuldkalad on nagu "notsud", kui süüa annan - käib päris tõsine matsutamine veepinnal toitu ahmides :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 10:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

pean enda häbiks tunnistama,et ei saand aatomiku jutust enam mõmmigi aru.kellega võtta platyd,põhjakaga?112 liitrit - paar platyt ja põhjakas?pole tal seal häda midagi,võid võtta põhjaka küll,aga ancudega on nii,et võivad hästi läbi saada ja võivad kuldkalade limaskest ja saba lõhkuma hakata. :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 10:45 
Akvarist

Mannu kirjutas:
...aga ancudega on nii,et võivad hästi läbi saada ja võivad kuldkalade limaskest ja saba lõhkuma hakata. :roll:

Kui Ancistrus hakkab kuldkala kallale, siis järelikult on kuldkala nõrk kas liiga vähesest ruumist või kehvadest elutingimustest (ületoitmine, harv veevahetus). Elutervet kuldkala on Ancistrusel raske kätte saada, kui tal ka peaks tekkima miski tahtmine, kuna kuldkala liigub piisavalt uljalt ringi. Ancistrus liigub peamiselt ikka miski pinna küljes-lähedal. Olgu selleks mis iganes objekt (klaas, põhi, känd jne). Reegel ei kinnita muidugi erandit, aga minul pole kordagi Ancistrused kuldkalu torkinud (enam, kui 10 a jooksul).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 10:55 
Akvarist

Nii, et siis minu akvast 112l piisab neljale kuldkalale ja ühele Ancistrusele? On olemas ka kuju kivist akvas kuhu saav ideaalselt peitu minna ja kas tingimatta pean elustaime sinna muretsema. http://tinypic.com/view.php?pic=169glqs&s=5

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 04, 2009 10:59 
Akvarist

Kivid ka vist ostsin liiga väiksed :( Loodan väga siis ja hoian pöialt, et mu kalakesed neid siis alla ei neela :roll:

Üles
 [ 31 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver