taivar kirjutas:
metsa kuivendus kraav kas sellst annaks teha ju läbi vooliga tiigi
Niisama jutu põhjal ei oska keegi Sulle nõu anda, vaja ikka kohapeal ringi vaadata! Kas see kraav on nii veerohke, et aasta läbi tiigi ära toidab?
Mõni kogemus oma tiigi rajamisest:
1. Vaata pinnavorme ja taimestikku! Mul algas heinamaa all kerge astanguga madalam-niiskem osa, mis nagu veekoguks loodud. Veidi kaugemal, paralleelselt selle osaga eestiaegne kuivenduskraav - suurveega vett täis, aga kuivaga nire põhjas.
2. Uuri välja, kus veesooned. Kaevasin tulevase tiigi nurka umbes meetrise augu ja veendusin, et sinna tuli kiiresti vesi sisse. Hiljem käis kaevajamees platsi vitsaga üle ja leidis sealt piisavalt suuri ülaltpoolt lähtuvaid veesooni. Minu prooviauk oli sattunud ühe suurima peale
3. Kraav võib olla nii kasuks kui kahjuks. Naabrimehe soovitusel kaevasime tiigi veidi ülespoole kraavi ja õigesti tegime. Tiigis on enamasti kõrgem veetase ja läbi ca 10 meetrise maariba valgub vesi hoopis kraavi. Et nivood hoida, tegin kraavile allapoole mõningase tammi ette. Kuna naabrimehel on sama kraavi peal ülalpool tiik+tamm, muudab minu tamm ainult jupikese enda kraavi veidi märjemaks.
Et maaparandusseadusega (§17 lõik 1) vastuolu ei teki, usun et selle tiigiga ei tohiks probleeme tulla. Siiski oleks huvitav teada, kas igasuguse lombi kaevamiseks on mingit kooskõlastust vaja või puudutab see ainult oluliste maaparandusrajatiste torkimist?