minu teada nii nö noorde akvasse ei tohi kalakest panna st, et vesi peaks olema akvas min 2-3 päeva. Ma muidugi ei tea kui vastupidav kala see parrot on.
Vali kindlasti suurem akva, sest minu teada kasvab parrot päris suureks ca 20cm äkki ja tahab liikuda rohkem ehk 100L ja rohkem võiks akva olla? Huvitav, et Sulle akvat ja kalakest ostes juba poes ei räägitud mis ja kuidas sellele kalale õigem oleks...
http://www.maguirefarm.com/fishspecies/ ... chlid.htmlSellel lingil infot inglise keeles rohkem, et mis karedusega vesi, millist sisustust akvasse eelistab ja kui suur võiks min akva talle olla jms...
Kui akva ostad, siis kindlasti tuleb see pesta. Samuti substraat, nt kruus, pese korralikult puhtaks (mitu korda tuleb läbi pesta, et pesemise vesi jääks võimalikult puhas, mina pesin kuuma veega). Dekooriks kindlasti tahab ta kivikoopaid (või kunstkoopaid mis poes müügil) lisaks võib panna mõne juurika (poest saab, tuleb läbi keeta tavaliselt) ja võid panna ka mõne kunst taime või tugevama päris taime. Ta ikka cichlid ja võib nõrgemad taimed ära rappida. Taimed ei ole vist talle olulised, pigem need teevad akva endale ilusamaks vaadata, ta tahab koopaid ja peidupaiku rohkem. Lisaks peab olema hea filtri süsteem, cichlid´id on suhteliselt "räpakad" kalad (kakavad palju, eriti suured), soojendi, et vesi oleks võimalikult stabiilse ja just talle sobiva temperetuuriga (vt seda linki mille ülespoole panin). Ja valgusti võiks ka olla, aga siin pead lähtuma sellest, et kas paned päris või kunsttaimed. Päris taimed tahavad kasvamiseks rohkem valgust. Akvasse vaja ka mullitajat, mis annab hapnikku vette. Muidugi vajad akva alustamiseks seda akva starti, see on bakteritekooslus mis akva heaks toimimiseks hädavajalik. Meie nt kasutame alati uute kalade toomisel ja kalade stressi vähendamiseks JBL Acclimoli. Jube hea vahend. Aga kui kasutad ühe tootja keemiat, siis soovitatakse kasutada kogu keemiat ühe tootja oma (ma ei tea kui oluline see on, aga ise kasutan igaks juhuks vaid JBLi). Aga see Acclimol leevendab kaladel stressi ja rahustab neid. Me seda ka palju ei kasuta, aga kui kalad väga stressis, siis seda hea vastavalt kasutusjuhendile vette panna. Vbl on muudel akvakeemia firmadel analoogseid tooteid, aga seda JBL sarja saab Rocca al mare Kalakese poest ja Tartu mntl asuvast akvaariumi poest (ma selle nime ei tea kahjuks).
Aga kindlamast kindlam see, et talle tuleb suurem akva muretseda. Usun, et elab selle stressi üle kui ettevaatlikult tegutsed. Sest seal väikeses akvas tal nii ehk naa hea ei ole. Ja kui teda lõpuks kolima hakkad, siis loodan, et Sulle poest räägiti kuidas teda õieti aklimatiseerida (ehk uue veega harjutada, enne kui akvasse lahti lased).
Hmm...ma loodan, et sain natuke abiks olla...Aga küsi veel kui mu jutust abi ei olnud või segaselt kirjutasin, siin väga tarku akvariste kes kindlasti oskavad veel nõu anda.
Soovin Sulle edu ja kiidan, et tahad kalakesele parimat!