Tere!
Olen akvaariumiomanik alates oktoobrist 2012.
Minu esimesed kalad olid 5 punakurk-kiriahvenat (Thorichthys meeki)ja siiami tapluskala (Betta splendens).
Selle koosluse peale ajavad kõik zoopoe töötajad silmad pärani ja ütlevad, et see kooslus pole võimalik. Et Betta peaks ammu olema ära söödud.
Aga ei ole - nad saavad nii ilusti toime. Betta ujub enamasti üleval ja ahvenad allpool. Ahvenatel on mingid oma mängud ja tantsud ja mitte keegi Bettat ei torgi. Pigem oli algul nii, et Betta ajas ise ahvenaid taga, sest küllap oli tal igav. Ma ei soetanud talle kaasat ka, mõtlesin, et küllap siis veidi hiljem.
Ja ometi oli selle seltskonna mulle üks zoo-poe töötaja soovitanud, pärast teine müüja ütles, et küllap oli lihtsalt rumal inimene ja on puhas õnneasi olnud, et kõik terved ja rõõmsad. See selleks.
Aga ma tahtsin akvaariumisse rohkem värvi. Kollaseid kalu. Valisin välja 2 Labidochromis caeruleust. Ja kuigi müüja hoiatas, et need mu Betta nahka panevad, ei tahtnud ma teda uskuda. Tõin nad eelmisel reedel koju. Lasin akvaariumisse ja jäin vahtima. No õhkkond läks muidugi ärevaks, kõik said omavahel tuttavaks ja paistis, et nii jääbki. Kollased sõbrustasid ahvenatega ja Betta oli endiselt omaette. Nädalavahetus läks mööda ja kõik oli rahulik. Sebimist ja sahmimist oli rohkem, kuid keegi kedagi ei kiusanud. Kuni tänaseni - tulin töölt ja nägin, et Betta on täiesti ära retsitud. Jälgisin, ja kurjajuured paistsid olema kollased. Võtsin nad praegu välja ja panin 3-liitrisesse purki (mul pole teist akvaariumi). Ja nüüd lõpuks mu küsimused:
1) kas Betta on nüüd surmale määratud? Ta küll sõi ja ujub ka, aga uimi on tal ma arvan kokkuvõttes alles u pool sellest, mis varem oli.
2) kas keegi tahab endale 2 kollast agressiivset kala? Mulle tundub nii õudne neid lumme matta või wc potti panna, aga ma ei taha neid enam enda akvaariumisse. See on mul suur - 140l akvaarium ja ma tegelikult ei taha teist väikest pidama hakata. Võiksin ju loobuda ka Bettast, kollased saaksid ilmselt ahvenatega edasi elada. Aga teen seda ainult siis kui ta tõesti ise ära sureb, sest nii ebaõiglane on ta oma harjumuspärasest kodust välja võtta paljalt seetõttu, et ilusad uustulnukad õelateks osutusid. See oli ju minu viga!
3) Mis kalad üldse tuleksid kõne alla minu ahvenate ja bettaga koos elama. zoo-poes ei oska nad mulle mitte midagi soovitada
.