foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Lalio suremas
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 12, 2006 09:30 
Akvarist

Avastasin, et lalioga on asjad halvad. Juba mitu päeva ei söö ja hoiab teistest kaladest eemale. Istub kas akvaariumi paremas ääres põhjas või paremal pinna lähedal, või siis vasakus servas vee peal. Pühapäeval uurisin teda tähelepanelikumalt, sest ta oli kummaliselt litsunud ennast filtri äravooluava juurde ja laseb sellel filtril ennast imeda vastu filtrit. Avastasin, et saba on tal pisut lõhenenud ja silma ning suu vahel oleks nagu hele täpike või mügar, aga kui aus olla siis ma ei saagi aru et kas see on tema loomulik muster ja on kogu aeg olnud, või alles tekkinud. Samuti tundub, et tema seljauime ja keha kokkupuutepinnal, keskel, on väike auk, kuid ka selles pole ma päris kindel kas ma mõtlen selle välja, või on see muster.

Igatahes, panin Pühapäeva lõunal vette Baktopuri vedelikku. Kuna akvaarium 120 l, siis panin 180 tilka (või 6 ml) nagu pakil kirjas. Eile ehk teise päeva hoidsin vahet ja täna hommikul panin uuesti. Aga kui täna tilgad ära panin, siis vaatasin, et kogus polnud mitte 6 ml, vaid hoopis 12. Pühapäeval ma ei pannud seda tähele, aga täna juhuslikult mõõtsin et tilgutades tuli rohkem kui ml-d vaadates.. Igatahes, kas see võis midagi paha teha?

Kui pühapäeval Bakropuri ära panin, muutusid kalad hästi agressiivseks ja hakksid üksteist taga ajama. Sama juhtus ka täna hommikul, kuid lisaks täheldasin veel ka seda, et guramid läksid akvaariumi pinnale ninb püütsid ampsata vee peal olevaid mullikesi.

Lalio aga endiselt ei söö, laseb filtril ennast imeda ja näeb nigel välja. Kardan, et õhtuks on ta surnud :(

Teiste kaladega on kõik korras - on erksad ja rõõmsad. Haiget kala keegi ei kiusa, tülita ega puutu.

Üles
 Teema pealkiri: Unustasin
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 12, 2006 10:38 
Akvarist

..veel lisada, et kui Baktopuri panin, siis tõstsin vee temperatuuri 25-lt 28-le. Tavaliselt olen vett vahetanud igal pühapäeval ja ca 10-20 protsenti, kuid sellel pühapäeval jätsin vee vahetamata.

Kui ma nüüd pühapäeval vett vahetan, siis plaanisin vahetada vähemalt 50 protsenti. Samuti lugesin, et peale ravi tuleb filtrisse panna sütt. Mul on olemas üks uus söefilter, kas piisab ka sellest, kui järgmise veevahetusega panen selle söefiltri kaheks nädalaks? Muidu söefiltrit ei kasuta, kuna poes soovitati see kahe nädala pärast välja võtta peale akva alustamist.

Ja veel - praeguse seisuga kala on endiselt pinnal ja imeb nagu vee pinda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 12, 2006 04:59 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
seni oled kõik õieti teinud. temperatuuri tõstmine oli hea mõte, baktopur samuti. üledoseerimine tõsist ohtu ei kujuta, mõnede bakterhaiguste puhul kasutatakse lausa 2-3-kordset doosi.

kui paranemismärke ei ilmne, siis kestab baktopuri ravi 7 päeva, mille järel tehakse söega filtreerimine 24h vältel (vett vahetada ei tohi) ja alustatakse uue 7-päevase ravikuuriga. kui ka selle lõppedes asi paremaks ei ole läinud, siis tehakse uus söega filtreerimine 48h ja vahetatakse tavapärases koguses (s.o. 10-30% vett) ja proovitakse mõnda teist ravimit. kui bactopur 2 nädalaga tulemust ei anna, siis soovitaks proovida jbl bakterhaiguste vastast ravimit. veevahetust 50% ära tee, kuna see on haigele kalale lisastress, mis võib lõppeda halvasti. kui su söefilter on nii lühikest aega vees olnud, siis võid kasutada seda esimeseks ravimieemalduseks, järgmiseks korraks tuleb osta juba uus.

see, et kalad käivad pinnal mulle korjamas/õhku ahmimas, näitab, et neil on hapnikupuudus, mis võib olla tingitud sellest, et tõstsid järsult temperatuuri või on nende lõpuseliistakud kahjustada saanud. kui võimalik, siis pane akvaariumisse lisaõhustus või keera filtri voolu tugevamaks.

loodetavasti sai jutt arusaadav.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 16, 2006 08:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuidas see seitsmepäevane ravi tuleks teha,kas lasta rohul lihtsalt seitse päeva mõjuda või panna veel juurde ka?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 24, 2006 03:39 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
vastavalt ravimi karbis olevale juhendile

Üles
 Teema pealkiri: Massiline suremine?
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 04, 2007 04:18 
Akvarist

Lalio suri järgmisel päeval ära. Tegin Bactopuriga ravi lõpuni ja peale seda vahetasin 30% vett ja panin ka söefiltri. Järgmisel päeval oli isane mõõksaba veider. Ta tegi imelikke liigutusi ja järgmiseks hommikuks oli surnud.

Eelmisel nädalal vaatasin, et kaks järele jäänud laliot on veidrad. Sööma tulid ja muidu kõik ok,m aga enamuse aja istusin sõna otseses mõttes põõsas (taimede sees). Täna hommikul kalu toites oli jälle üks lalio surnud.

Ostsin eelmise nädala lõpus Fishtamini, sest varem ei õnnestunud mul seda saada ja alates selle nädala algusest olen seda kasutanud. Söefiltri peaksin nüüd välja võtma, sest kaks nädalat ja paar päeva lisakski on nüüd täis. Söefiltri kohta tahtsin ka küsida - kui ma selle välja võtan peale kahenädalast kasutust, kas siis viskan ära? Või saab seda tulevikus vajadusel veel kasutada?

Igatahes, vee parameetrid on endiselt täpselt samad mis nad kogu aeg on olnud ja peaks ehk kõik ok olema... (Vahepeal püstitasin siin küsimuse kas mu testid äkki valetavad, sest muutust ei mingisugust ja tulemust ei mõjuta ei enne vee vahetust ega ka peale vee vahetust mõõtmine..)

Aa, meenub mis veel tegin - ma komponeerisin ise kokku CO2 süsteemi täitepakendi, kuid ma ei teinud seda väga kanget ja mulle ka väga palju ei tule seekord.. PH on 7,6 stabiilselt. Äkki sellepärast surevad?

Hmn.. Üks asi veel meenub, peale Bactopuri kuuri on kalad hakkanud vee pinnal õhku ampsamas käima.. Kuid mitte eriti tihti.. Et siis hapniku puudusest nagu Maria vastusest aru sain.. Kas sellepärast võivad kalad surra? Mida ma juurde peaksin akvasse ostma?

Ei oska nagu rohkem midagi meeldi tuletada mis vigasid võisin teha :((

Üles
 Teema pealkiri: Massiline suremine?
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 04, 2007 04:19 
Akvarist

Lalio suri järgmisel päeval ära. Tegin Bactopuriga ravi lõpuni ja peale seda vahetasin 30% vett ja panin ka söefiltri. Järgmisel päeval oli isane mõõksaba veider. Ta tegi imelikke liigutusi ja järgmiseks hommikuks oli surnud.

Eelmisel nädalal vaatasin, et kaks järele jäänud laliot on veidrad. Sööma tulid ja muidu kõik ok, aga enamuse aja istusid sõna otseses mõttes põõsas (taimede sees). Täna hommikul kalu toites oli jälle üks lalio surnud.

Ostsin eelmise nädala lõpus Fishtamini, sest varem ei õnnestunud mul seda saada ja alates selle nädala algusest olen seda kasutanud. Söefiltri peaksin nüüd välja võtma, sest kaks nädalat ja paar päeva lisakski on nüüd täis. Söefiltri kohta tahtsin ka küsida - kui ma selle välja võtan peale kahenädalast kasutust, kas siis viskan ära? Või saab seda tulevikus vajadusel veel kasutada?

Igatahes, vee parameetrid on endiselt täpselt samad mis nad kogu aeg on olnud ja peaks ehk kõik ok olema... (Vahepeal püstitasin siin küsimuse kas mu testid äkki valetavad, sest muutust ei mingisugust ja tulemust ei mõjuta ei enne vee vahetust ega ka peale vee vahetust mõõtmine..)

Aa, meenub mis veel tegin - ma komponeerisin ise kokku CO2 süsteemi täitepakendi, kuid ma ei teinud seda väga kanget ja mulle ka väga palju ei tule seekord.. PH on 7,6 stabiilselt. Äkki sellepärast surevad?

Hmn.. Üks asi veel meenub, peale Bactopuri kuuri on kalad hakkanud vee pinnal õhku ampsamas käima.. Kuid mitte eriti tihti.. Et siis hapniku puudusest nagu Maria vastusest aru sain.. Kas sellepärast võivad kalad surra? Temperatuur on hetkel 27, kas peaksin seda paar kraadi langetama? Enne ravi oli mul stabiilselt 25.

Ei oska nagu rohkem midagi meeldi tuletada mis vigasid võisin teha :((

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 04, 2007 07:05 
Akvarist

Kui tahad vette ravimeid või fishtamine lisada, siis samal ajal ei soovita sütt kasutada, sest see võtab veest ravimi ja vitamiinid välja.

Guraamid on labürintkalad ja käivadki veepinnalt õhku võtmas.
Colisa lalia on samuti labürintkala? Sa kirjutasid lalio, kas see on midagi muud?

Hapnikusisaldust saab O2 testiga mõõta. Hapnikutase võib langeda, kui akvaariumis on liiga palju kalu, liiga palju saasta või kui veepind on täis kasvanud või ei liigu.

Hapniku omastamist võivad takistada nii haigused kui ka kehv vesi.

Vee temperatuuri tõstmine võib vähendada vee hapnikusisaldust, kuid 25C ja 28C vahe ei ole nii suur.

Hapnikusisaldust saab tõsta vesinikperoksiidiga, just eile proovisin tühjas akvaariumis ja toimis. Kaladega akvaariumis pole katsetanud.

Seega:

1. Hapnikupuudus ei ole su akvaariumiprobleemide allikas, aga võib kaasneda, kui akvaarium on ülerahvastatud, saastunud või puudub piisav pinnaagitatsioon (vesi ei liigu). Samas võib hapnikusisaldus korras olla, kuid kalad ei saa seda veest kätte ning hapnikusisalduse suurendamine on abiks.

2. Mina oleksin esimese asjana püüdnud teha kõik vajalikud vee testid.
Millised testid sa tegid? pH, NH3/NH4, NO3, NO2, KH, GH. O2 testi sul arvatavasti ei ole, aga seda pole ka vaja.

3. Kui vesi on kehv, siis teinud veevahetuse ja kui vaja, siis ka 50%, et vesi korda saada. Kehva vee sees ravimine on äärmus, kui mingil põhjusel ei saa vett vahetada.

4. Kui õhku ahmivad ning lõpused käivad kiirelt ka kaladel, kes ei ole labürintkalad, siis tuleb vee pind vabastada ja suurendada pinna liikumist, teha väike veevahetus (hapnikurikka vee vastu). Võid lisada ka peenikeste mullidega õhukivi (+voolik+õhupump).

5. Kui haiguse põhjused on kõrvaldatud, siis tagajärgedega võitlema: olenevalt sümptomitest kas bakterite/seentega võitlema või parasiitidega.
Siin on erinevaid variante.

6. Uimede lõhenemise puhul on tõesti oht, et tekib bakterinfektsioon või seened. Uimed lõhenevad tavaliselt ikkagi kehva vee tõttu.

Ühest teisest teemast leidsin, et su akvaariumis on:
Tsiteeri:
mõõksabad, guramid, laliod, botia clounid, neoonid, ansistrused, ja laternad - kõiki on paar, v.a neoone. Ja üks barbos.

mõõksabad söövad hea meelega pinnalt proteiinikilet, guraamid ja laliad käivad regulaarselt pinnal, botiad ja neoonid pinnal vist ei käi ning on vist üsna tundlikud, ancistruste uimed on tundlikud ja pinnal nad ei käi (tavaliselt), kuigi võivad minna ka veepinnast kõrgemale toitu jahtima või liikuma. Latern - mingi kuldkala? Uimed on samuti õrnad, barbusega sama nali.

Millistel kaladel on uimed katkised või tumedate servadega? Kas mõnel kalal on kehal või uimedel valgeid täpikesi?

Sul on alustav/noor akvaarium? Millised on NO2 ja NO3 näitajad?

Nii muuseas öelduna, tundub et sul on üsna värske akvaarium ja praeguseks liiga palju rahvast!

Kas põhi on sodist puhas?

Millised on su kraanivee parameetrid?

Kui kasutad lakmuspaberitega teste, siis kas best before kuupäev on läbi ja millal testid kasutusele võtsid?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 05, 2007 05:30 
Akvarist

Ma arvan, et tegemist ongi Laliaga - ma nimelt ei ole kaladega päris kursis ja palusin poest ostes paberile kirjutada - võimalik, et ma ei lugenud käekirja välja :)

Olen iga nädal vahetanud 10-20% vett ja teinud iga nädal ka teste, kuid testi tulemused on kogu aeg peaaegu samad. Viimati testisin 29.12.2006 ja tulemused olid sellised: PH 7,6; KH 6; GH 7; NO2 0; NO3 25.

NO3 oli varem väiksem, kuid viimastel nädalatel on tõusnud 25-le, kuigi vett vahetan samamoodi. See on vist seotud selle bactopuri raviga, sest siis jätsin veevahetuse ühe korra ravi pärast vahele. Imelik on see, et NO3 pole peale uusi veevahetusi enam alanenud. :shock:

Veider on ka see, et surnud kaladel ei tuvastanud ma mingeid haigusesümptomeid ega veidraid tunnuseid, v.a sellel esimesel surnud lalial. Teise surnud lalia kohta raske hinnangut anda, sest teised kalad olid teinud temast midagi päris koledat... :cry: Aga enne seda kui ta põõsas istus ja päev enne tema surma olin küll mures et ega ta haige ei ole ja ei avastanud ei tema kehal mingeid muutusi ja olid ka kõik uimed ok. Praegu elus olevatel kaladel samuti pole ühtegi lõhenenud saba ega uime ega mingeid täpikesi.

Olen kursis sellega, et mul liiga palju kalu on ja et ma ei oleks tohtinud neid kõiki koos osta, aga veider on see, et Tartu mnt zoopoest ostes nad ise ütlesid, et võib küll võtta ja kõik ok.. Samas, Kalakeses oldi üllatunud et miks nad nii palju ja üldse korraga müüsid ja et iseenesest on Tartu mnt pood väga hea ning super..

Põhi on sodist puhas, mul on suhteliselt peenike must liiv põhjas, kuid iganädalase veevahetusega olen sealt kogu sodi (kalade väljaheited, lenduvad taimede tükid jms) sifooniga ära tõmmanud.

Kraanivett pole ausalt öeldes mõõtnud-lähen teen seda täna ja kohe. Aa, seoses kraaniveega meenub mulle üks asi - olen alati vett hoidnud 24h enne vahetamist, aga ühes zoopoes öeldi mulle, et võib vett otse akvaariumisse panna kui kasutan aqua safe´i. Olen seda kogu aeg kasutanud ja viimane kord panin vee vanni, segasin Aqua safe´i sinna sisse ja siis lisasin akvaariumile. Põhjus miks mulle seda soovitati oli see, et toas seisnud vesi on jahedam kui akvaariumis ja kaladele ootamatu temperatuuri langus veevahetuse ajal pole hea. Nii lisasingi leiget vett seismata ja märkasin, et veevahetusega temperatuur ei muutunud.

Testidest kasutan JBL 5 in 1 teste, ei tohiks aegunud olla, sest ostsin need alles oktoobris, kuid kontrollin igaks juhuks täna sedagi. Neid teste kasutan sellest hetkest kui uuesti alustasin ja iga nädal.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 05, 2007 08:50 
Akvarist

Mariake kirjutas:
Olen iga nädal vahetanud 10-20% vett ja teinud iga nädal ka teste, kuid testi tulemused on kogu aeg peaaegu samad. Viimati testisin 29.12.2006 ja tulemused olid sellised: PH 7,6; KH 6; GH 7; NO2 0; NO3 25.

Kui neid näite uskuda, siis tundub, et filter töötab/töötas ilusasti või on NO3 tulnud kraaniveest. Aga jah, huvitaks kraanivee NO3. Midagi väga hullu ka ei ole, kui test just ei valeta.

Tsiteeri:
Veider on ka see, et surnud kaladel ei tuvastanud ma mingeid haigusesümptomeid ega veidraid tunnuseid, v.a sellel esimesel surnud lalial. Teise surnud lalia kohta raske hinnangut anda, sest teised kalad olid teinud temast midagi päris koledat... :cry: Aga enne seda kui ta põõsas istus ja päev enne tema surma olin küll mures et ega ta haige ei ole ja ei avastanud ei tema kehal mingeid muutusi ja olid ka kõik uimed ok. Praegu elus olevatel kaladel samuti pole ühtegi lõhenenud saba ega uime ega mingeid täpikesi.

Siis ei oskaks vett tavamõistes süüdistada.
Kuskandis akvaarium asub?

Tsiteeri:
Olen kursis sellega, et mul liiga palju kalu on ja et ma ei oleks tohtinud neid kõiki koos osta, aga veider on see, et Tartu mnt zoopoest ostes nad ise ütlesid, et võib küll võtta ja kõik ok.. Samas, Kalakeses oldi üllatunud et miks nad nii palju ja üldse korraga müüsid ja et iseenesest on Tartu mnt pood väga hea ning super..

Olen sealt ka ise vale nõu saanud.

Tsiteeri:
Põhi on sodist puhas, mul on suhteliselt peenike must liiv põhjas, kuid iganädalase veevahetusega olen sealt kogu sodi (kalade väljaheited, lenduvad taimede tükid jms) sifooniga ära tõmmanud.

See on hea.

Tsiteeri:
Kraanivett pole ausalt öeldes mõõtnud-lähen teen seda täna ja kohe. Aa, seoses kraaniveega meenub mulle üks asi - olen alati vett hoidnud 24h enne vahetamist, aga ühes zoopoes öeldi mulle, et võib vett otse akvaariumisse panna kui kasutan aqua safe´i. Olen seda kogu aeg kasutanud ja viimane kord panin vee vanni, segasin Aqua safe´i sinna sisse ja siis lisasin akvaariumile. Põhjus miks mulle seda soovitati oli see, et toas seisnud vesi on jahedam kui akvaariumis ja kaladele ootamatu temperatuuri langus veevahetuse ajal pole hea. Nii lisasingi leiget vett seismata ja märkasin, et veevahetusega temperatuur ei muutunud.

Ma loodan, et see vann ei olnud mõne pesuvahendiga koos.
Natuke peaks vesi seisma ikkagi, et liigsed gaasid välja tuleks.
Kui kasutad kloorieemaldit ja vesi on kraanist umbes sama temperatuuriga, mis akvaariumis, siis peaks paarist tunnist piisama, aga katseta ise -- vaata, et veevahetusega klaasile ja kaladele mulle ei tuleks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 03, 2007 02:05 
Akvarist

Nii, pole võimalust olnud vahepeal kirjutada, aga nüüd õnnestus ka koju internet hankida :)

Mõõtsin koduse kraanivee ära, näidud 7. jaanuari seisuga järgmised: PH 7,6; KH 6; GH 7; NO2 0; NO3 0

Peale viimast vee vahetust (28. jaanuar), olid akvaariumis näidud sellised: PH 7,2; KH 3; GH 7; NO2 0; NO3 25

Selline küsimus ka: Kui tihti peaksin vahetama akvaariumis olevaid filtreid? Pakendil oli kirjas et roheline filter tuleks vahetada iga 6 nädala tagant, aga kui läksin kauplusesse uut ostma, öeldi et nii tihti pole vaja. Igatahes pole praegu ühtegi filtrit oktoobrist saadik vahetanud ja olen neid lihtsalt pesnud vahetatavas vees (selles, mis akvaariumist välja võtan ja ära viskan). Valget pealmist lapi moodi asjandust olen vahetanud iga veevahetuse ajal.

Akvaarium asub toa nurgas, paigutuse panin paika skeemi järgi, mis oli zoopoest kaasa antud voldikus kirjas.

Kui kõrge peaks olema akvaariumis temperatuur? Hoidsin kogu aeg 25 ja Baktopuri ravi ajal tõstsin paar kolm kraadi ja kõrgem temp jäi päris pikaks ajaks. Eelmisel nädalal langetasin selle uuesti 25-le, kuid täna vaatasin, et temp on 23. (Ilmselt on toad ka külma ilma tõttu jahedamad..) Kas peaksin seda tõstma? Samas, lugesin et Cabomba Caroliana ei talu kõrget temperatuuri hästi, kas 25 oleks sellisel juhul norm pidevalt hoida?

Vann pesuvahendiga koos ei ole. Kasutan seda ainult akvaariumi tarbeks ja seda juba aastaid. Ning iga kord loputan vanni dushi all veega üle kui sinna vee seisma panen. Aga nüüd ma olen kraanivett kasutanud mõnda aega.. Samas mingeid mulle pole küll märganud.

Ja mõningane kadu akvaariumi elanike hulgas on jälle olnud :( Nimelt, mõned nädalad tagasi suri üks õunatigu ära. Ta ei tulnud väga pikalt oma karbist välja üldse ja lõpuks läks karp tühjaks Milles need teod surevad?
Teine tigu on elus, kuid eriti aktiivselt ta ringi ei uita. Tegelikult polegi väga ammu teda juba ringi roomamas näinud. Enamuse ajast on karbis ning võin ainult oletada, et ta elus on, sest ta muudab oma asukohta akvaariumis.

Samuti leidsin mõned päevad tagasi surnult ühe SAE. Teine on elus.

Kas võib siiski olla, et ma toidan neid vähe? Kui hommikuti süüa panen, tulevad ka põhjas toituvad kalad pinnale (sae ja bocia clounid). Ja õunateole pole ma üldse midagi paar nädalat pannud :oops: Viimane kord kui kurgi panin (paar nädalat tagasi), sõid selle hoopis ansistrused ära..

Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver