foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: kuldkalal verevalumid
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 22, 2006 01:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

niisiin on mul 54L Juwel akvaarium sellise "kit" versioonina nagu nad on (filtrisüsteemis sinine, roheline,must ja valge filtrielement), vee temp 20kraadi paar elustaime ja kaks kuldkala. Täna hommikul avastasin ühel kuldkalal verevalumid pea piirkonnas. Kuna olin ööpäev kodust eemal, siis ei tea ka mis vahepeal juhtuda võis. Kindel on ka see, et kui viimati 24 tundi tagasi kala nägin, siis oli ta välimuselt täiesti terve. Lugesin siin teemat kus oli kirjeldatud kalade haigusi ja kasutasin otsingut, aga ma pole kindel, kas on üldse tegu haigusega. Haiguskirjeldustest oli kõige sobivam see variant: Aeromonase ja Pseudomonase nimeliste bakterite poolt põhjustatud infektsiooni korral on tüüpilisteks haigusnähtudeks verevalumid kehal ning veritsevad haavad anaalpiirkonnas. Haiguse lõppfaasis võib märgata mädaplekke ning mädapaiseid.
Aga ise kahtlen, et kas on võimalik 24 tunni jooksul sellised verevalumid haiguse tagajärjel saada!? Äkki on kala end kuidagi vigastanud?
Pildid ka:
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 22, 2006 05:12 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
kõigepealt kiituseks, et pildid on väga hea kvaliteediga!
nüüd asja juurde - kuna märkasin, et kala uimede küljes on ka õhumulle, siis arvan, et tegemist võib olla hapnikupõletusega, juhul kui vahetult enne sümptomite avastamist tegid akvaariumis veevahetust. kui ei, siis soovitan kontrollida ph taset, sest selline mullide kinnitumine kala kehale ei ole normaalne. esialgu soovitaks kasutada 2 x ettenähtud kogus nn. veepehmendit (tetra aquasafe nt.) + kalavitamiinid (tetra vital, sera fishtamin vm.).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 23, 2006 10:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitäh vastuse eest.
Ma siin hakkasin ise ka juurdlema igasugu põhjuste üle täpsemalt ja arvan, et ma siin ise miskit tahtmatult vussi keerasin. Eelmine veevahetus oli tegelikult 14. novembril ehk siis nädal tagasi. Ja siis ma tegelikult tegin muudatusi ka: ostsin ühe suuremat sorti taime juurde ja lisasin nitriveci (mida ma ennem polnud lisanud, aga kõik õigesti õpetuse järgi) Tundub, et kalale tekitas verevalumeid siis 1) Nitriveci lisamine 2) uue taime lisamine 3) esimene ja teine punkt kokku
täna ehk siis 23. november tegin veevahetuse, ja kalade jälgimisel märkasin veel sellist õudust tekitavat asja - kalad nagu tõmblevad või teevad hästi kiireid liigutusi aeg-ajalt, selle liigutuse käigus vahest kallutavad end teistpidi ka. Ma pole küll ühtegi akvaariumivee testi kunagi omanud, kuid nüüd tõttan poodi ja hangin need, midagi on ikka väga viltu. Ootan ikka häid nõuandeid, soovitusi edasi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 23, 2006 12:50 
Guru
Kasutaja avatar

võimalik, et tõid taimega midagi kaasa. kui nitrivec ei ole aegunud ja enne kasutamist seda ikka loksutasid, siis ei tohiks see küll mingit mõju avaldada. tõmblevaid liigutusi teevad kalad üldjuhul siis, kui neil on valus. ootaks ära ph taseme, siis oskaks edasi arutleda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 23, 2006 01:03 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Usuks ka et said taimega miskit kaasa, Nitrivec vaevalt asjas süüdi on. Uutele taimedele ei tee paha kaaliumpermanganaadi vanni läbimine (sellest foorumis korduvalt juttu), taimi see kuigivõrd ei kahjusta kuid oht pahalasi sisse tuua on kohe kõvasti väiksem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 23, 2006 02:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

testid sain tehtud ja testimiseks kasutasin sera aqua-test set'i(seal sees kaks mensuuri ja viis väikest anumat: gH, kH, pH, NO2-1, NO2-2)
Lugesin sealt kasutusjuhendist ja tegin täpselt nii nagu seal kirjas oli. Tegin testid mõlemale veele, nii sellele, mille akvast eemaldasin, ja ka sellele veele, mis peale veevahetust akvas nüüd on.
Esimesena vana vee andmed: gH=11, kH=8, pH=7,5 ja 8 vahel, NO2 N<0,1mg/l, no2<0,3mg/l
ja nüüd uuel vee andmed: gH=14, kH=8, pH=7,5, No2 N<0,1mg/l, NO2<0,3mg/l
ma pole veel jõudnud ise neid normaalseid parameetreid, mis peaks kuldkaladel olema, üles leida. PH on kõrge, sellele olen nüüd pihta saanud. Äkki keegi annaks mõne lingi või kirjutaks ise normaalse akva parameetrid siia. Murran siin pead ja üritan endale kiirelt need asjad selgeks teha. Kõige parem oleks kui keegi ütleks otse, et mis ma peaksin selliste numbrite puhul nagu mul nad nüüd on, tegema - mida lisama, või mida mitte. Või kui need numbrid on enam-vähem normis, siis peaksin tõesti kahtlustama, et sain taimega midagi kaasa. Aitäh vastajatele.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 23, 2006 02:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Näitudega läks vits nats viltu, viimane oli mitte NO2 vaid NO3, eks?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 23, 2006 02:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

sellel kasutusjuhendi lehel on kirjas Sera Nitrit-Test (NO2). ja need ühikud kirjutasin ma ka niiviisi sellest kasutusjuhendi tabelist maha nagu seal kirjas oli

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 23, 2006 03:24 
Moderator
Kasutaja avatar

suitsuvorst kirjutas:
sellel kasutusjuhendi lehel on kirjas Sera Nitrit-Test (NO2). ja need ühikud kirjutasin ma ka niiviisi sellest kasutusjuhendi tabelist maha nagu seal kirjas oli

Et tegid kaks korda järjest NO2 testi nii vanale kui uuele veele ning said seejuures erinevad tulemused? :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 23, 2006 03:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

tegin vanale veele ühe testi, ja uuele ka ühe. Seal komplektis oli kaks NO2 pudelikest. Ühele pudelile oli peale kirjutatud NO2 nr1 ja teisele NO2 nr2. Testimiseks tuli võtta 5ml vett ja siis sinna vette tilgutada kummastki pulelikesest 5 tilka. Ma pole keemias eriti tugev, nii et tegin paar pilti sellest kasutusjuhendist. mul tuli sinna klaasi selline helekollane vesi, täpselt nagu pildil kõige vasakpoolsem ja sealt alt ma need segadust tekitavad read ka kirjutasin:
Pilt

tabel ka, mis näitab, et kõik on tiben toben:
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 24, 2006 09:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Nojah, enamus teste pakub vaid ühe NO2 näidu. Aga see selleks, vesi tundub korras olevat.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 24, 2006 11:52 
Guru
Kasutaja avatar

arvatavasti siiski midagi taimedega sisse toodut. kuna pH korras, siis seda kalade limaskihi kahjustumises süüdistada ei saa. julgeks soovitada sera bactopuri vedelikku - ehk saad abi sellest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 24, 2006 01:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

baktopuri vedelik... Kas on vedelikuna ka olemas seda või pidasid silmas tabletist tehtut? Kuidas mul tuleks seda kasutada, kas peaksin tegema kalale eraldi vanni, või lisama seda akvasse?
Täpsustuseks ütleks veel ära, et mul 2 kuldkala akvas, ühe kala tervis tundub täiesti korras olevat(vähemalt välimuse järgi) Teisest kalast said need pildid tehtud ja temaga on nüüd sedasi, et lõua alt on verevalumid peaaegu ära kadunud kuid lõpuste ümbert on nüüd selline punakas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 25, 2006 12:01 
Guru
Kasutaja avatar

on olemas vedelik ja on olemas tabletid. tabletis on sama toimeaine suurema konsentratsiooniga. kui sul on kodus tabletid, siis võid vabalt kasutada ka neid, kui ei ole, siis soovitan osta vedelikku, sest see nõrgema toimega ja kuna ma pole oma kahtluses 100% kindel, siis ei mõju see eksimise korral negatiivselt. ravi peaksid siiski tegema üldakvaariumis, et vältida taasnakatumist, kui kala akvaariumisse tagasi tõstad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 27, 2006 01:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

aitäh vastuste eest. Nüüd mul baktopuri kuur teist päeva kestab ja kui sellega ühele poole saan, siis kirjutan täpsemalt kuidas tagajärjed on.
Muidu võin öelda, et selle räsitud kala välimus on kõvasti paremaks läinud. Samas oli eile õhtul näha, et ka teine kala oli rahutu ja miski teda häiris ning sundis vahest kiiremaid liigutusi tegema ja põhjakruusa vastu end sügama. Täna on siis kuuri teine päev ja kalad tunduvad suhteliselt rahulikud. Mõned päevad veel, siis teen veevahetuse ja annan neile ka vitamiine, et nad paremini taastuksid.
üks küsimus ka: kuidas tuleb pärast baktopuri ravi teha veevahetus? mis mahus, kas 50%?

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver