foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Palun nõu!
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 11, 2006 09:51 
Akvarist

Tere!

Mul on 120l akvaarium ca 3 aastat. Mingil põhjusel kalad pidevalt surevad. Jaanuaris ostsin 10 barbost (oli vist selline nimi) ja tänaseks on vaid 1 nendest järel kes on ka iga hetk hinge heitmas (ei söö juba kolmandat päeva ja peidab ennast kivi taha ning istub seal põhjas). Need barbosed surid suhteliselt veidralt-mõni päev enne surma ujusid hapnikumullide sisse ja keerasid ennast püstloodi ning väristasid ennast seal. Paari päeva pärast surid. Nii ongi järjest kõik ära surnud. Üleeile leidsin põhjast ansistruse skeleti-ilmselt oli tema ka paar päeva tagasi ära surnud. Ja nüüd rohkem mul kalu järel ei olegi..

Samuti on viga taimedega-ostsin suure roheliste lehtedega taime mis oli väga lopsakas, kuid tänaseks on temast järgi vaid roots. Ükshaavl viskab lehti küljest ära. Helistasin poodi ja küsisin milles asi võib olla, nad arvasid et valgust on vähe. Põletan lampi 12 tundi päevas ja tundub, et on ka õigesti istutatud. Samuti on terve akvaarium põhi kaetud rohelise vetikaga. Ostsin mingi vahendi mis seda eemaldama peaks, aga pole näinud mingit tulemust kuigi kasutan seda iga nädal kui vett vahetan. Ja kuidas puhastada kive kui taimed seal vahel kasvavad? Varem kasutasin vaid kunsttaimi ja juurisin need iga kord välja vett vahetades ja pesin kruusa puhtaks.

Kuidas ma saaksin oma akvaariumi ilusaks ja milles võib olla asi?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 11, 2006 10:03 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
arvan, et sul oleks tark tegu oma akvaarium tühjaks teha ja otsast alata. loe läbi artiklitenurgas olevad algajatele mõeldud artiklid ja mõtle läbi, mida sa seni valesti oled teinud.
kui tihti, kui suures koguses sa seni vett oled vahetanud? kui paks kiht on põhjas kruusa ja kui väikesed need kivid on? kui tihti ja kui palju korraga kalu söötsid (kui kiiresti toit täiesti ära söödi, nii, et jääke näha ei olnud). kas oled mõõtnud oma vee parameetreid nt. karedust (gh/kh), ph, no2, no3?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 11, 2006 10:18 
Akvarist

Mulle endale tundub, et ma pole midagi valesti teinud. Mul on kodus ka mingisugused venekeelsed instruktsioonid mis akvaariumi ostmisel kaasa anti-ajasin sealt näpuga järge ja tegin kõik mis vaja.

Kuidas see akvaariumi tühjaks tegemine käib? Ja kas selle praeguse kala panen kõrvale ja püüan teda ravida? Aga kuidas ravida? Ja kas nendest rootsudest taimedest võib veel asja saada? Või oleks targem minema visata ja kõik uued osta?

Vett vahetan kord nädalas, ca 10% korraga. Kruusa on umbes samapalju ja samasugused kivid nagu Sinul albumis. Kalu söödan 1 kord päevas, hommikul kui tule põlema panen. Nad söövad selle kohe ära tavaliselt ja vahepeal kahtlustasin, et nad surevad äkki nälga?
Kuidas neid vee parameetreid mõõta saab? Ehk tasuks mul sellest hoopis alustada ja püüda siiski korda saada ilma kogu kupatust tühjaks tegemata?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 11, 2006 08:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

ma arvan, et saab ka ilma akva tyjaks tegemiseta, aga tõesti kergem oleks tyhjaks kõik teha..minul hakkasid ka kalad surema, aga siis lõpuks toibusid, asi oli selles, et välismaalt toodud kivid olid pesematta akvasse pandud, ise ma mõtlesin et meresool onju hea haiguste vastu aga juusiis olid seal mingi halvad bakterid ka ja vesi läks roisku..
akva tyjaks tegemine käib muidu nii, et põhjakruusa keedad ära ca6minti, võid ka rohkem, siis on parem, ma arvan(juhuslikult kui sul mingid teod on ka, siis soovitan üldse sul selle põhjakruusa minema visata ja uue osta ja tollega teha, mis vaja)...taimedest ma ei oska midagi öelda...mina paneks nad uude akvasse kah, aga samas äkki nad eritavad mingit haigust ikka veel välja..või on nende kyljes mingid bakterid või muud sellist...sama ka kalaga, äkki õnnestub kuskil terveks ravida...aga mina nägin muidu kui minul kala hakkas surema...siis võtsin ta välja panin mingisse klaasi vett ja paari tunni pärast oligi surnud..mõtlesin et muidu äkki peidab end ära ja siis hakkab roiskuma..aga soovin sulle edu! ja loodan et mu tihedast tekstist said ka aru, ennem kui sa midagi tegema hakkad, vaata mida teised ka vastavad..sest ma pole kindel, kas vastan õigesti...

http://www.pica.ee/album/9109

Üles
 Teema pealkiri: Re: Palun nõu!
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 11, 2006 10:40 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
lühidalt sellest, mis valesti on või mis peaks paremini olema, niipalju kui ma sinu kirjutisest välja lugesin.
Mariake kirjutas:
Samuti on viga taimedega-ostsin suure roheliste lehtedega taime mis oli väga lopsakas, kuid tänaseks on temast järgi vaid roots. Ükshaavl viskab lehti küljest ära. Helistasin poodi ja küsisin milles asi võib olla, nad arvasid et valgust on vähe. Põletan lampi 12 tundi päevas ja tundub, et on ka õigesti istutatud.

valguse vähesuse all mõeldi poes suure tõenäosusega seda, et sinu akvaariumi valgustuse valgustugevus peaks olema suurem. valgustugevuse puudust ei saa kompenseerida pikema valgustamise ajaga. ehk siis puust ja punaseks: akvaariumit valgustavate lampide vattide (W) arv peaks olema suurem. üldine reegel on, et elustaimed vajavad valgust akvaariumi liitrite arv / 2 = W arv ehk 0,5W liitri kohta. nt. 100-liitrisel akvaariumil peaks olema kokku 50W võimsusega lampe (nt. 2 x 25W)

Mariake kirjutas:
Samuti on terve akvaarium põhi kaetud rohelise vetikaga. Ostsin mingi vahendi mis seda eemaldama peaks, aga pole näinud mingit tulemust kuigi kasutan seda iga nädal kui vett vahetan.
Roheline vetikas tekib üldjuhul akvaariumisse siis, kui valgustus põleb liiga kaua, akvaarium on otsese päikesevalguse käes (akna all või vastasseinas) või akvaariumis on liiga vähe taimi, mis valguskiirgust neelaksid. sinu puhul siis ilmselt esimene ja viimane. eelmisele tsitaadi kommentaarile lisaks, et nagu ilmselt juba taipasid, kui valisid elustaimed, siis peab valgustuse tugevus olema selline, et taim kasvaks aga samas peab taimi olema niipalju, et nende lehed varjaksid lampide kiirguse eest ära enam-vähem kogu akvaariumi põhja, et vetikale valgust ei jaguks. ei saa kasvatada ühte taime tugevas valguses ega ka nõrgas valguses.

Mariake kirjutas:
a kuidas puhastada kive kui taimed seal vahel kasvavad? Varem kasutasin vaid kunsttaimi ja juurisin need iga kord välja vett vahetades ja pesin kruusa puhtaks.

siit jäi silma veel 1 SUUR puudujääk. iga kord kui akvaariumit puhastasid, keerasid selle pahupidi - vesi välja, kalad välja, kruus välja, taimed välja ja siis tagurpidi tagasi. akvaarium on miniatuurne suletud ökosüsteem, kus kehtivad samasugused reeglid nagu muudes ökosüsteemideski. kõik on omavahel seoses. kui mõni lüli sellest seosest lõhkuda, siis variseb ka kõik ülejäänu kokku. akvaariumit ei ole vaja hoida steriilsena, seda ei tohigi teha. kruusas elavad kasulikud bakterid, kes töötlevad kalade väljaheidetes sisalduvaid toksilisi ühendeid (NO2 nt.) ümber vähemtoksilisteks (nt. NO2 -> NO3) ühenditeks. pestes igal veevahetusel kruusa läbi, pesed välja ka seal elutsevad kasulikud bakterid ja akvaariumi sissetöötamisprotsess algab otsast peale. välja ei kujune kalade eluks vajalikku mikrokliimat. efekt on sama, mis pesta ennast iga päev safeguardiga üle keha ja peale pesu pihustada ennast veel cutaseptiga üle. kruusapesu oli 1 näide ahela lõhkumisest. sellise puhastamisviisiga on neid teisigi aga ma ei hakka neid loetlema, põhjusel, et see võtab siis enda alla ca 10 A4-ja, kui mitte rohkem.
kruusa puhastamiseks on sifoon ja sifoonimisest on pikemalt foorumis juttu olnud, leiad selle otsinguga.
Mariake kirjutas:
Kuidas ma saaksin oma akvaariumi ilusaks ja milles võib olla asi?

Akvaariumi saab ilusaks siis, kui seda südamest tahta.

vastuseks sinu küsimustele:
Kuidas käib akvaariumi tühjaks tegemine. Väga lihtsalt - võtad akvaariumist välja kõik, mis sinna kunagi sisse pandud sai, sh. vesi ja kruus. Pesed-keedad korralikult läbi ja paned uuesti sisse. Vee paned muidugi uue.
Praeguse kala võid tõsta u. 10-liitrisesse pange koos mullitajaga. Ravida ei olegi teda suurt võimalik, kuna ilmselt on ta juba niipalju kahjustada saanud, et ta kas a) jääb elama või b) ei jää elama. võid proovida anda koos toiduga kalavitamiine. kui akvaarium on korralikult sisse töötanud ja kala selle aja peale elus, siis tõsta ta loomulikult tagasi. kirjeldatud sümptomite põhjal võib arvata, et mingit nakkavat viga tal küljes ei ole, tegu on lihtsalt nõrga immuunsüsteemi ja toksiliste ainete (nitriidid, ammoniaak) mürgitusega.
Taimed võid tagasi istutada aga seda tingimusel, et sa oled nende kasvuks loonud sobivad alustingimused - piisavalt valgust ja vähemalt 4-5cm-ne kiht peenefraktsioonilist kruusa.

Loodan, et said targemaks.

Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver