foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 16, 2006 08:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

ehk oskab keegi oma kogemustest tiba nõu anda.

niisiis teema selline, et kuigi ma läbisin nädalase costapuri ravi oma kuldkaladele, ei ole mannaterad siiski 1 kuldkalalt ära kadunud. kuna tegu on mu vanima isendiga (varsti 8 aastaseks saava kuldkalaga), ei julgenud üle 6päevast ravi teha hetkel (st 1.3.5. päev sai rohtu pandud, 7. päeval vahetasin rohu panemise asemel vett), kuna vana penskar (punamütsike) hakkas ilmutama rahulolematuse märke (ta pole elus varem uimi vastu keha tõmmanud, costapuri ravi lõpupäevil hakkas ta seda aga tegema, kardan et pikk ravi mõjus ta tervisele suht nõrgestavalt). nüüd olengi dilemma ees.

samas tahaks panna vitamiine. eile panin, TetraVital, oskab keegi kogemusest öelda kui tihti ja kui pikalt seda panna võiks? Akvaristi poest (Tartu mnt-l, Tallinnas) ei osanud müüja selle kohta eriti kommenteerida, ütles, et pangu ma tundejärgi. Pole mu kalad juba 2-3 aastat ühtegi haigust põdenud ja pole sel perioodil ka vitamiine pannud, ei ole seda "sisetunnetust" selle koha peat. oskab keegi soovitada?

samas, kuna Hõbel (vanal punamütsikesel) on ainsana veel mütsi peal imepisikesed täpikesed (3-4 tk hetkel lausa, ööga tekkinud), siis millal ma ravi jätkata/korrata võiks? Müüja soovitas kas kohe raviga edasi minna (kardan et Hõbe ei ela seda üle) kuni täpid kaovad või nädal oodata, panna niikaua vitamiine, sööta elustoitu aegajalt, ja siis ravi korrata (selle versiooni elaks ka vana kodanik üle vast. kartsin et ravikuur võtab mu kõige kallimalt kalakeselt lihtsalt hinge seest, kui kohe otsa veel 1 kuur visata, hetkel ta veel elab ja ujub ringi, kuigi enamik aega magab ega huvitu eriti mis mujal ümber toimub (vanadusest loid tiba). tahaks ta terveks saada siiski, kuna tegu väga ilusa isendi ja minu suurima lemmikuga. eraldi akvasse ma teda ka panna ei tahaks - eluaeg olnud kos teistega, lisaks usun et suurde akvasse on pisikuid jäänud.

ehk siis:
1) kas ma panen nüüd nädal aega üle päeva vitamiine ja
2) kordan nädalapärast ravi?

kellelgi kogemusi mannaterada? jagage neid palun :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 16, 2006 11:15 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
1. äkki saaks haigest kalast pilti ja äkki pole tegu üldse mitte mannaterahaigusega vaid odinoosiga - neid kahte aetakse sümptomite sarnasuse tõttu tihti segamini. võiksid kirjeldada ka seda, kus need täpid paiknevad, kui tihedalt ja kui suured need on.
2. sinu punamütsike on pensionieast veel üsna kaugel - kuldkalade eluiga on 20-25 aastat.
3. tetra vitali võiks anda kuurina kuni kuu aega järjest
4. esialgu ära ravimit akvaariumisse pane - katsume kindlaks teha, kas tegemist on ikka selle haigusega, mida sa ravida püüad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 12:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

pilti teha ei õnnestu, proovisin. tumepunasel mütsil ei paista need valged täpikesed eriti hästi välja ja kala siiberdab liiga palju et saaks normaalset pilti.

täpid asetsevad punamütsikese mütsi peal, nn kuklas (mütsi tagumisel osal). tunduvad imepisikesed täpid, nagu keegi oleks nõelaga torkinud, mille ümber on väga väike valkjas ala (kaugelt vaadates ei saa arugi, lähedalt uurides on täpp + hallikas ringike selle ümber). ei asetse suurema grupina vaid on üksikult. paar päeva (umbes 48 tundi) on 1 täpp paigal, siis kaob ära ja tekib uus, teise kohta, aga mujale kui mütsile pole tekkind. ja kala kes haiguse akvaariumi tõi, põdes sama tulles, usun et on siiani haige, lihtsalt hetkel pole täppe näha. tuues oli terve, umbes 24tunni pärast ilmusid mütsile täpid ja see nakatas suht kogu mu akvaariumi.

lisaks sellele "täpilisusele" on 1 kala silma tekkinud valkjas ala, täpselt keset silma, silma sees. pean lugema, mis sellega ette võtta. kui sa vaatad nüüd kala silma pupilli (musta keskmise osa) siis täpselt selle keskel on valjkas läbipaistmatu täpp (omajagu suur, arvestades ka et kala ise on koos sabaga oma 30cm pikk). see asetseb silma sees, kohe kindlasti mitte välimisel kihil, tundub et ei ole ka kuskil keskel vaid silma "põhjas". hetkel vaatasin, tekkinud on samasugune täpp ka teise silma keskele. ja just täpselt keskele. vee kvaliteet ei tohiks väga kehv olla, kord nädalas puhastan ja akvaariumis on 2 pumpa, üle neid ei toida ka.. ei kujuta ette mis sellega peale hakata.

suht tigedaks teeb selline asi, kui aastaid pole kalad haiged old ja nüüd mingi väike tõbras nakatab pool akvaariumit :evil: . ei julgegi enam loomapoode usaldada. tekib tõsine võhuku tunne kalade haigsute osas, pole pidanud kunagi uurima kuidas mida ravida sest pole põhjust olnud. hea elu sai siis nüüdseks läbi :cry:

vitamiini osas: kas seda panna ülepäeva, kord nädalas või kuidas? hetkel olen 2 päeva pannud vitamiine..

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 01:22 
Guru
Kasutaja avatar

tõenäoliselt on tegemist mitte mannatera vaid just odinoosiga. ichthyophthiriuse puhul ilmuvad täpid eeskätt saba- ja küljeuimedele, on u. 1mm läbimõõduga ja korrapäraste, selgete piirjoontega.
odinoosi puhul ilmuvad täpid esmalt peapiirkonda ja levivad seejärel üle kogu keha. täpid on ebaselgete piirjoontega, täppide vahel võib olla hägu - üldmulje näib selline, nagu oleks kala tuhksuhkruga üle raputatud. sera oodinopur costapuri asemel peaks aitama probleemi lahendada. vitamiine pane ülepäeva.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 03:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

kusjuures on jah selline "hägusus" täppide ümber. seda ma selle "ringikesega" simas pidasingi. ehk siis costapuri asemel teine ravi here we go.. peaks siis seda alustama kohe? hetkel panin viimati rohtu reedel, pühap vahetasin vett, täna teisipäev. et täna/homme oodinopuriga ravi alustada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 11:24 
Guru
Kasutaja avatar

mida kiiremini,seda parem muidugi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2006 12:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

panin muidu rohu akvasse. harjumatult läbipaistev oli (????),tavaliselt ikka rohekas vms värv olnud. aga karbi pealt jäi annustamine ikka väga segaseks. I päev 125L kohta 2ml, II päev mõõta PH ja vajadusel lisada (???? :shock: ???), kolmas päev jälle lisada..

eeeehk sa Maria valgustad mind kuidas oodinopuri annustamine käib?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2006 08:42 
Guru
Kasutaja avatar

palun juhindu võõrkeelsest (vene, ing.k. vms. sulle sobivast) pakendis olevast originaaljuhendist. igasugused eestikeelsed tõlked on vähemalt kalade ravimite puhul alla igasugust arvestust. kuna endal pole nimetatud ravimit käepärast, siis kahjuks pole võimalik sulle sellekohast lisainfot anda.

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver