foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: maimudel haigus
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 14, 2005 09:54 
Akvarist

maimudel haigus, mis mulle muret teeb.
Maria artiklit lugedes võiks olla nii seen kui parasiit kui bakter, ei oska mina ühe päevaga arstiks saada :cry:
äkki keegi teab aidata, lugu järgmine

leidsin täna hommikul maimuakvaariumist 2 gupit, kellel küljel valge kõrgem täpike, või tupsuke. tõstsin akvast välja. õhtuks ühel valge osa kasvas ümber keha nagu hallitus, selline ring ümber saba, nagu valge vatine sõrmus. sealt kasvasid nagu pruunikad udened välja, kala suri õhtuks. teisel täpp samasuur kui enne.

õhtul akvaariumist leidsin veel gupimaimu, kellel justkui pool sabauimest pealt puudu, teisel sabauim katki ja ühel tundus, et küljeuime üdse pole. ühes haiguskirjelduses öeldi, et kalad tumedamad, tundub nagu oleks, aga see pole kindel. püüdsin, need 2 hädalist välja, päris hästi õnnestus, nad nagu ei põgenenudki. see on halb märk.

edasisel vaatlusel nägin veel kahte, kelle keha kaetud valkjas hallikate laikudega. välja korjamisel vist pole mõtet, nüüd on suur mure. esimesed maimud gupidel ja mollidel korraga ja mõned suuremad mõõksaba maimud ka sees. kokku oli ligi 45. kui nüüd on nakkushaigus, siis suuremast akvast püüan kahvaga maime ja tõstan neid väiksesse ja nii võisin ka pisikuid transportida, suuremas midagi märganud pole sellist. ostsin 4 päeva tagasi 4 uut gupit, kes surid 3 päevaga, üks neist oli väike ja panin ta purki eraldi, eile lasin akvaariumisse ja täna teda enam polnud. teistel kaladel midagi ei näe veel. see võib olla hoopis teine lugu, sest neil polnud mingeid muudatusi kehal ja liikumisel.

lähim pood on mulle mulla tänaval, kas seal on rohusid või kuhu poodi minna. mida teha, kui keegi on ehk targem.

veevahetuspäev on mul iga teisipäev 54l kohta 9l vahetan, seekord lisasin 24t. seisnud veele kloorieemaldajat nagu alati ja pesin ühe filtrisvammi ja lisasin sera Nnitriveci, seda olen ennegi nii paari kuu tagant teinud. muutus on ehk see, et mõnda aega on akvas pinnataimed, mille vahel on valge õhuke kord, arvasin, et toidust, mis sinna lehtede vahele jäänud,sest ka tõenäoliselt vesi ei liigu hästi ringi. kiht aga võibolla hoopis miski paha asi, ei ole limane ega paks, on ainult veepinnal. temperatuur 26 kraadi, pidevalt.

suur tänu lugemise ja abi eest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 14, 2005 10:40 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
tõenäoliselt on tegemist siiski ainult seenhaigusega. haigestumise põhjusteks võib olla maimuakvaariumi liiga madal temperatuur ja saastunud vesi (oled maimutoitu ehk liiga palju pannud?). mulla tn.-s peaks ravimeid kindlasti müügil olema, küsi lihtsalt seenhaiguste vastast ravimit. kui maimuakvaariumis on soojenduspulk olemas, siis peaks temperatuuri 2C ülespoole tõstma, kui soojendajat ei ole, siis tasub kindlasti selle soetamisele mõelda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 14, 2005 11:25 
Akvarist

suured tänud vastuse eest :)
tegin igaks juhuks testid ka
maimuakvaariumis
ph 6,5-7
kH 6
gH 11

suures akvas
pH 7
kH 6
gH 13

kas maimuakvas peaks olema temperatuur 28C, kunagi päris alguses oli mul 13l akva ja alustasin gupimaimudega, kes kasvasid ilusti suureks ligi 20 C juures, praegu mõtlesin ise, et äkki 26C palju, aga okei ma siis proovin tõsta, soojendil on peal üks nupp, kus saab keerata, kas + või - poole juurde.
maimutoitu nad üldse ei tahtnud ja söötsin helvestega, maimude jaoks on akva ju päris suur ja iga nädal vahetan vett, kas liigsest toitmisest tulevad seened või äkki peaks pinnataimed ära korjama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 14, 2005 11:37 
Guru
Kasutaja avatar

temperatuuri tõstmine on vajalik selleks, et haigus kiiremini taanduks, pärast võid temperatuuri südamerahuga jälle 26C peale lasta. seened nimelt ei talu kõrget temperatuuri.
mis puutub toitu, siis helbed ei põhjusta otseselt seenhaigust, küll aga soodustab seenhaiguste levikut lagunenud toidujääkidest tekkiv saaste.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 14, 2005 11:45 
Akvarist

väga väga tänulik vastuse eest :)
kui suur on oht haiguse levikuks väiksemast akvaariumist suuremasse, õhupumpa kasutan nii, et hommikul ühes akvas ja õhtul teises, tavaline pump on filtris nii, et toru on lühem ja vesi ei solise ega mullita. tegelikult vahepeal mõni päev õhupump mul ka töös polnud, aga sellest vist ei tohiks haigused tulla. kas ma ravimit pannes peaks ka tihemini vett vahetama.
testide suhtes veel küsimus, et kui toidan üle, kas siis peaks olema NO3 testi tulemus üle normi, kas oleks mõtet see test ka osta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 15, 2005 12:52 
Guru
Kasutaja avatar

haigus võib ühest akvaariumist teise levida isegi sama kahva kasutades, nii et igasuguste ümbertõstmistega tasub ettevaatlik olla. NO3 test näitab kenasti ära, kas toidad üle või ei, seega on küll mõtet osta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 19, 2005 06:31 
Akvarist

see lugu ikkagi kurva lõpuga, tegin ravi Mycopuriga 3 päeva nagu ette nähtud, müüa arvas ka, et seda ravimit oleks õige osta, et kui ei mõju, siis ravi bakterite vastu. 3 päeva lõpuks enamus gupi maime surnud, mõned allesjäänud on vigaste uimedega,kusjuures mollimaimudel samas akvas mingeid tundemärke ei erista. kontrollisin, et ravimi kogus ja kasutamine õige. pean veel aru, et pole vist mõtet bakterivastast ravi tegema hakatagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 19, 2005 11:12 
Guru
Kasutaja avatar

aga mis nitraaditest näitab? üldjuhul on ükskõik millise haiguse ravimise aluseks (ka inimeste haiguste puhul) haiguse algpõhjuse likvideerimine esmajärjekorras ja siis alles sümptomite ravi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 21, 2005 01:21 
Akvarist

NO3 oli 80mg liitris , sera test esimene kord tumepunane, teine kord tumepunane. tegin juba 30 protsenti veevahetust.

ostsin eile ühe gupi, testisin ka seda vett, mis poekotis oli, sealne vesi oli veel kõrgema NO3 sisaldusega, ka kolmandal katsel tumepunane, järelikult üle 100 mg l.

lugesin, et norm NO3 alla 50 :shock: .

huvitav tõesti nüüd, et missuguste NO3 näitude juures teised akvaristid akva vett hoiavad, mõtlen just, et kui keegi ise ka testinud ja teab, mida räägib. raamatutest leidsin ise ka selle piirnormi koha üles, aga sealt võib leida nii mõndagi ebareaalset.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 21, 2005 01:54 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

mina ei ole oma akvas NO3-e veel üle nulli saanud :| Aga põhjus vist selles, et mul on päris palju taimi ja need panevad kõik nahka mis kaladest üle jääb

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 21, 2005 11:03 
Guru
Kasutaja avatar

poe vesi peabki loogiliselt võttes suure nitraadisisaldusega olema, sest a) poes on pidev akvaariumi üleasustus ja b) müügiakvaariumites ei ole või on liiga vähe taimi, mis nitraate ära tarbiksid.

minu akvaariumites on nitraaditase 10-20 mg/l kohta sõltuvalt sellest, kui laisk veevahetaja ma olnud olen. kuna mul on juba kraanivesi 5mg/l NO3 sisaldusega, siis olen selliste tulemustega täitsa rahul.

mis puutub ravimi mitte mõjumisse, siis tõenäoliselt surid gupimaimud just nitraadimürgitusse, mitte haigusesse. molli maimud taluvad sul seega nitraatide kõrget taset gupimaimudest paremini. katsu sagedasemate veevahetustega NO3 saada alla 30 mg/l ja eks siis järgmisel maimuportsul ole vähe paremad võimalused ellu jääda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 22, 2005 12:08 
Akvarist

Heiti kirjutas:
mina ei ole oma akvas NO3-e veel üle nulli saanud :|

nüüd tuleb traditsiooniline küsimus, et mis firma testrit kasutad. ma käisin täna kalakeses ja mulla tänaval vaatamas, et oleks ostnud JBL testi, aga polnud. äkki sera test vana, kuid vett vahetasin täna jälle igaks juhuks. kui kaua ma võin niimoodi iga päev 20 protsenti vahetada huvitav. kraanivees NO3 null, nii et test ikka vist ei valeta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 22, 2005 09:56 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Maila, miks mulle tundub, et sul on Sera testide osas väike eelarvamus. Miks peaks Sera test äkki vana olema :lol: . Parim enne on ju pakendil kirjas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 22, 2005 12:05 
Guru
Kasutaja avatar

lisaks veevahetusele tasuks toiduga koonerdada (vähenda toidukogust 50% sellest, mis sa praegu annad) ja mõned kiirekasvulised taimed (vallisneria, egeria densa) juurde muretseda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 22, 2005 01:07 
Akvarist

Pets kirjutas:
Maila, miks mulle tundub, et sul on Sera testide osas väike eelarvamus. Miks peaks Sera test äkki vana olema :lol: . Parim enne on ju pakendil kirjas.

foorumis oli üks küsitlus, mis testi keegi kasutab ja enamusel oli JBL test, sealt väike kahtlus tekkiski, aga praegu olen 3 päeva järjest vahetanud vett ja NO3 näit langeb aeglaselt, küllap test ikka õige ja viga minus. kas võib ikka nii, et iga päev 20 protsenti vett vahetada seniks kuni NO3 20mg l. süüa andisn ainult ühe korra.

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver