Maria kirjutas:
sellisel juhul ei saa ma aru sinu soovitusest pista akvaariumisse mõni egeria densa või ceratophyllum demersumi oks. taimed tarbivad koguseliselt kindlasti vähem lämmastikühendeid, kui viiaks välja sinu poolt pakutud 50-60% veevahetustega. kumb on kaladele säästvam variant? kui tegemist ei ole võistlusega, kus tahetakse akvaariumi kähku käima saada, kas sellisel juhul võib öelda, et ei ole tegemist ka vajadusega kalade heaolu kähku parandada?
Oeh, omaarust kirjutan küll arusaadavalt ja erinevate nurkade alt.
Vesi tuleb kähku normi saada JA tuleb teha nii, et see edaspidi ka normis püsiks. VÄIDAN, et jamade põhjuseks oli või on halb vesi NING, et ka edaspidi on varem või hiljem oodata probleeme, kui ei võeta midagi ette.
Hetkeolukorra päästmiseks soovitasin SUURI ja TIHEDAID veevahetusi kuniks olukord normaliseerub ja edaspidi vastavalt vajadusele. See oligi lahendus kalade olukorra kiireks parandamiseks ja et mitte kalade olukorda hullemaks teha, ei olnud nõus, et keskendutakse hoopis pH ja muu muutmisele, kui vesi on endiselt muud saasta täis.
Edaspidiseks soovitasin ka paremat filtreerimist, taimi (eriti kiirelt kasvavaid) ning suuremaid veevahetusi kui seda on praegune 10-15% nädalas. Lisaks muidugi ka korralik põhjapinnas, kus bakterid saavad elada. Ma ei ole väitnud, et taimed praeguse vee kohe normi ajaks, kuid neist on abi. See oleks abiks kalade edaspidise praegusest parema heaolu tagamisel.
Ei saa aru, kus sa minu jutus vastuolusid eelmisel korral või nüüd näed. Endaarust olen piisavalt juhtnööre andnud ning ka argumenteerinud.
Reinu jutule lisaks, et ta unustas mainimata olukorra, et mis siis saab, kui bakteritel pole kuskil elada või nad surevad ummistunud filtri tõttu nälga, hapnikupuudusesse või pestakse ära. Niimoodi ei lõpekski see tsükkel ära.
Kas Rein kahtled selles, et tegemist oli ja on alustava akvaariumi probleemiga (täpsemalt oli kõrge NH4/NH3 või NO2)? Mis oleks sinuarvates normaalne NO2 tase, et kalad rahul oleks? Mida see tase peaks üldse tõestama? See, et tsükkel käib ja pole veel lõppenud, seda praegused testid juba näitasid. NO2 on ka kindlasti olemas ja mitte vähe, kuigi ma ei oska täpset kontsentratsiooni pakkuda. Tänan pakkumast, aga hetkel pole kalatoitu tarvis
http://www.angelfire.com/md2/schs/notes/cycle.htmlTsiteeri:
Nitrite while being less toxic to fish.is still a problem. This is because nitrite disrupts the hemoglobins ability to carry oxygen in the blood. If the nitite were allowed to accumulate in the water it could cause listlessness and oxygen starvation in the fish. For instance a concentration of only 0.15 mg/L can kill koi under 15 cm in length. If fish seem listless, do not eat, and stay at the bottom of the tank, there may be a nitrite problem. The remedy is to replace 20% of the tank water with fresh water. Usually, the second stage of the nitrogen cycle takes care of excess nitrite.
Koid on siis teatavasti tiigis peetavad kalad. Toodud lihtsalt näitena nagu hobused ja suitsetamine
Jamade algusaegset vett pole ju enam võimalik teada saada, aga kui on juba nitraadid olemas, siis on alust arvata/loota, et kõrge NH4/NH3 taseme periood on juba seljataha jäänud. Koolnud kalade probleem oligi sellest või NO2 + muud jamad. Praegu peaks olema aktuaalne NO2 kontsentratsioon, mida peaks näitama ka vee testimine. Samal ajal tasuks uuesti testida ka muid näitajaid. On alust arvata, et oht pole möödas.
Kui teemaalgataja tahab Saliferti NO2 testi proovile panna, siis võtku ühendust. Mis vee temp on? Võib olla tasuks ka hapnikutaset testida.