foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 15, 2015 11:46 
Akvarist

Pildid: 1
Üle kümne aasta õnnestus siis nüüd taas hankida uute kaladega parasiidid kaasa või siis tegelikutl tundub praegu loogilisem isegi, et uute taimedega, sest kalad on sees olnud üle 3 nädala ja nähud ilmnesid alles nüüd.

Teistel pole veel näinud, aga tetrad on kuldse tolmuga kaetud. Ilmselt ei ole siin kahtlust, millega on tegu. Mannatera olen enne näinud ja sellega segi ei aja.

Kuna aga see toredus on mul esimest korda kogeda, siis ma vajan veidi nõu. Lähen homme Oodinopuri või JBL vastavat hankima, aga küsimus tekkis kas ravi on mõistlik korraldada üldakvaariumis või tekitada eraldi kast tegelastele, kes tabandunud.
Kirjandust lugedes sain aru, et asi pole niisama lihtne. Esitleks olla tekitajaid kahte erisugust, ühed paljunevad kala nahal ja teised hoopis taimedel ja põhjas. Mõlemate puhul on aga ravi tõhus vaid momendil kui noored parasiidid otsivad uut ohhvrit ja see on mingi 24- 48 tundi selles tsüklis. Kala ennast siis nagu ei ravitagi vaid üritatakse tappa neid uusi väikeseid paharette.

Aga esiteks kuidas ma selle õige momendi peaks ära tabama ning mida see vaske sisaldav asi mu taimedega teeb ?
KAs UV filtrist oleks ka mingit tolku või käib puhastamiseks ikkka vana hea aktiivsüsi ?

Ikka vanduma võtab. Ei taha poest enam midagi osta. Kaasakvaristidelt pole kunagi mingit jampsi kaasa saanud, poest aga õnnestub ikka hankida.

http://gritiakvaarium.blogspot.com/

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 16, 2015 12:48 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Ravi teeksin ikkagi kogu akvale ja täismahus nagu ravimi juhis ütleb. Vask peaks mõjuma halvasti vaid selgrootutele (teod, krevetid). UV-lamp kustutatakse ravi ajaks välja. Pärast ravikuuri lõppu ikka veevahetus ja süsi sisse. Nüüd peast ei tea, kas pärast ravi lõppu soovituslikult ka bakterit lisada. Aga JBL-i Acclimoli võiks panna küll.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 16, 2015 08:46 
Akvarist

Nüüd on SOS. Käisin linnas ravimit otsimas. Roccase pold aega minne, käisin kõigepealt Lauteris ja siis LAsnamäel, mõlemad müüvad SERA kauppa. Hästi abivalmis müüja otsis koos minuga Oodinopuri purki,a ga pold ja väidetavalt ei olegi enam sellist asja olemas?

Sera raamatuke soovitas Ectopuri, mis aga on ju kõigest konditsioneer ja üldtugevdaja.

Mis nüüd siis muutunud on ja mida tegema peaks?
Vbl mõne poega toimetaja on teemal targem.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 16, 2015 11:36 
Akvarist

Kõikide laiaspektriliste antiparasitaarsete ravimite toime hõlmab ka oodinoosi. Mina ei ole viimase kümne aasta jooksul sellist käes hoidnud mille infolehel puuduks sõna "odinum". Tuleb lihtsalt poes see infoleht karbist välja võtta ja lugeda - mitte mingil juhul ei tohi lugeda kleebist pakendil. (võib ,aga uskuda ei tohi)

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 16, 2015 11:41 
Moderator
Kasutaja avatar

Siin on küll Jüri T õigus - kõik juhised püüa läbi lugeda (ja toimida) vastavalt originaalile.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 17, 2015 12:16 
Akvarist

No Costapuri on mul veel kapis alleski, aga ilmselt aegunud :( Samas selle ravimiga möllamisest mäletan ka kadusid.
JBLil siiski on olemas spetsiiviline ravim just selle jama raviks, aga JBL tooteid saab vähestest kohtadest kätte.

Ega ma mingeid kleebiseid lugenudki. Kõigepealt oli näpus Akvaariumiteaduse käsiraamat ja poes sai sirvitud SERA mingit juhisraamatukest. Esimeses oli sees see Odinopur, mida poes enam ei old ja Sera oma raamatust oli Odinopur puha läind ja seal oli tõepoolest antud haiguse juures juttu vaid Ectopurist.

Aga ma ei saa ju ometi uskuda, et selle peale need pahalased jalga lasevad.

Ma saan aru küll, et mul tuleb jalad selga võtta ja minna ravimi järgi, aga närvi ajab see, et sellist infomaterjali trükitakse.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 17, 2015 12:48 
Akvarist

Ectopur on "BIG JOKE" = see on SOOL! Sa võid palju paremat soola osta ,meresoola ja 1000 X odavamalt :lol:

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 17, 2015 11:52 
Akvarist

Saime siis Kalakesest viimase purgi Oodinoli kätte. Tartu mnt. ütles, et neilt pole enamvähem 10 aastat keegi sellist asja küsind !

KAs tõesti olen sattunud mingi imehaiguse otsa. Raamatus on kirjas, et justnagu tegemist ikka üsna levinud õnnetusega.
SERA kusjuures tõesti ei tooda enam Oodionpuri.

Veider -veider, aga ma igatahes alustasin ravi, sest esimene kadugi on juba käes. Esimese ja kõige kõvema tabamuse saanud vanad tetrad läksid looja. Noored on samas ok.

Vaatan oma viieteistaastast veteransäga ja loodan, et ta sellest läbi veab. Huvitav oleks teada kaua need vuntsid akvaariumis elavad.
Eks mul üldse paras vanadekodu momendil. Barbused kõik 5+.

Igatahes tänud kaasa mõtlemast, vast tuleme selle õnnetusega toime.

Raske on aga öelda, kust see tuli. Ainuke mida ma siis nüüd jäle kogemusest oskan möelda on see, et ka taimede sissetoomisel tuleks neid hoida soojas valges vees nädalake, enne kui kalade juurde panna, siis jõuaks tüübid enne ära kustuda kui ohvreid leida.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 21, 2015 11:47 
Akvarist

Saaga jatkub. Seitsmest tetrast 5 on laind ja miski niitis maha ka suure sae mis on tõesti yllatav. 3 paevane ravi ei olnud piisav. Enam pole ma kindelet see on oodinoos vaid võibolla tavaline Ich ehk mannatera. Vasksulfaat peaks aga ka seda võtma ?

Paras õudus ja masekas.

Ei tea kas UV filter oleks ka mõistlik kaivitada et neist jõledikest lahti saada.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 23, 2015 12:10 
Akvarist

Raviks pandud vask kaob veest mõne tunniga ?
Ostsin täna vase testi ka ja avastasin, et paar tundi peale Oodinumi lisamist on vask veest jälle kadunud ?
Millest see johtub ja kas see mu ravi ebaedu taga ongi ?

Üldiselt olen nüüd juba seda meelt, et see on ikkagi Ich ja äkki peaks pigem Punktoli peale minema, aga kas ma võin selle Oodinoli otsa kallata või peaks enne sütt kasutama vms. Aeg tiksub kangesti peale. Ka järele jäänud kalad ei ole eriti õnnelikud.

SOS täitsa. Mõistus hakkab otsa saama ja kalad ka :(

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 23, 2015 01:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui on kahtlus, kas tegu odinoosi väi tavalise mannateraga, oleks kõige targem kasutada eSHa exitit, kuna see ravib mõlemaid.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 23, 2015 04:38 
Akvarist

Selleks, et kõik algusest ära rääkida ja miks ma üldse arvasin, et see on oodinoos.

Esimesed kelle peal jama märkasin olid neoontetrad ja nende peal nägi see välja ngu kuldne jahu. Aga kui asi teisteni jõudis, siis oli juba tegu selgete valgete täppidega ja säga oli neid puha üleni täis. Minu mäletamistmöäda oli manna vähe suuremate täppidega, aga see oli ka nii ammu, et ma ei pruugi mäletadagi. See säga on korra oma elus selle rünnaku juba üle elanud, aga see oli üle 10 aasta tagasi.

Igatahes on mul siin paras keemialabor, ainutl seda EXitit ei ole osand seni keegi soovitada.

Aga ma läksin praegu hoopiski teist teed. Esiteks on eriti just sägad kemikaalidele väga tundlikud ja teiseks ei ole resistentsuse probleem enam ka sugugi võõras.
Kuna mul palju kaotada ei ole, sest kalad on vanad (säga ca 15a ja barbused 5-6, ning sekka daanioa ja paar väikest säga kelle vanust ma ei tea), siis ma otsustasin lõpetada kemikaalidega mängimise. Kolisin kalad teise kasti, tõstsin seal järkjärgult temperatuuri üles kuni 31-32 kraadi. Hoian ranget hügieeni ja vast korraldan ka soolavanne vajadusel ja aereerin tugevalt vett.

See kõik on tüütu, aga hetkel tundub, et nii on rohkem lootust vanakesi elusana hoida kui mürgitades ja mingite materjalide kohaselt peaks selline temperatuur vabalt ujuvad pahalased ä tapma.
Suure kasti temperatuuri tõstsin ka veidi , et kiirendada pahalaste arengut. Paari päev pärast kallutan sinna ilmselt siiski Punktoli, et veenduda nende hävimises ja seejärel puhastan söega ja vahetan vee ning valmistan akvaariumi ette kalade tagasikolimiseks kui nad selleks ajaks korras ja elus on.

Annan teada oma eksperimendi edust või ebaedust. Sest tegelikult on päris kena kui õnnestuks ilma mürkideta sellest saastast vabaneda. Aga ega ma ju ei tea kui tugevalt lõpused juba kannatada saanud on ja kas asi toimib, aga nagu öeldud, pole suurt enam kaotada, tetratest niikuinii vaid 1 alles.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 27, 2015 10:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Pilt oleks hea. Odinoos on nagu kuldne jahu. Mannakas peaks algama uimedelt ja siis edasi levima kerele.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 28, 2015 12:36 
Akvarist

Vaheraport. Esiteks ei ole ma koldset jahu rohkem nainud ja ilmselgelt on see mingi ich.

Aga nyyd mu eksperimendist. Kalad elasid 4 päeva 32 kraadises vees, millest sai ka nii o,2% soolsusega bassein kujundatud. Algus oli hea. Kaotasin kyll daanio aga ma arvan et see ei kannatanud pigem seda kuumutamist. Tapid hakkasid kaduma. Eriti hea meel oli näha et vana säga taastub. Söögiisu ja barbuste mängud tulid ka tagasi.

Kuid siis ilmnes uus probleem. Ravimisek syles seatud akvaariumis hakkas kerkima ammoniaagi tase ja seda olenemata sinna kallutatavast JBL denitrolist. Alandasin temperatuuri 30 peale ja vahetasin jarjest vett ning soola rohkem ei pannud et akki see segab bakterite elu.

No ja tanaseks on ammoniaak ikka kørge olenemata 50% veevahetusest ja denitrolist. Ning barbuste sabadel on jälle täpid.Mu kannatus hakkab katkema, samas ma ei julge sinna punktolika kallataega enam temp tøsta. Kui saaks ammoniaagikaduma sis ehk julgeks ikagi punktoli kasutada kuigisäga pärast kardan.

Kuidas neid karantiiniakvariume õige peetakse, ei ole ju aega lasta selsisse kaia. Kuidas ma selle ammoniaagi sealt ara saan :( ?

Vahetan kogu vee avlja ?

Kujutan ette juba kuidas hommikuks on täppe jälle rohkem. masendav lihtsalt.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 28, 2015 12:49 
Akvarist

Kogu mittevajaliku saadki akvast välja - kogu vee vahetamise teel = garanteeritud!!!!

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver