foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 18, 2011 03:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere!

Olen 180 l akva omanik. Akva on käinud pea kuu aega. Elanikud: nüüdseks (väiksem kuldkalake on surnud teadmata haiguse tagajärjel:/viewtopic.php?t=26026) 2 kuldkala (suur ja väike).
Probleem suurema kalaga siis. Mure: juba nägal aega ühe külje mõned soomused lahti, nende all puhetab ja silmaga nähtav paistetus. Kaks päeva olen seda kohta jälginud, kolmandal päeval läksin Kalakese poodi, kus soovitati osta Gastrobac-i (ravim limaskesta bakterite vastu). Sai tehtud 3-päevane kuur. Tulemus: soomuste all ei puneta (pigem on muutunud roosakaks, valgemaks vms) nii palju, paistetus alles:S Muidu on aktiivne, sööb hästi! Aga see muhk...teeb mind väga murelikuks...:( Poleks uskunud, et hakkan seda kala nii palju armastama ...:( Kuidas saan teda aidata?:(
Testid korras ( Easy Test 6 in 1). Vee vahetus iga 1,5-2 nädala tagant kuskil 15% äkki või nii...Vesi: 24 kraadi, filter: Aquaball 180.
Siiani pole suutnud haigest kalast kvaliteetset pilti teha:(
Palun abi!!!!!!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 18, 2011 04:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vitamiine soovitan osta ning neid koos toiduga anda või vette lisada vastav kogus; aitab kalal toibuda haigusest ning ehk on kasu organismi tugevdamisel ka. Kui enam ei puneta, vaid on õrnalt roosa siis võib loota,et äkki paraneb natukene asi juba.

Kas sa akvaariumi enne nn käima panid, enne kui kuldkalad sisse tõid? Või kuidas sa seda tegid? Kuidas sa kalu aklimatiseerisid? Kas oli sulps vette? Või lasid 15min ainult nn "seista" või tegid korrektse aklimatiseerimise (lisades vähehaavad akva vett kotti, kott uplimas akva vees, et temperatuurid ühtlustuks - ja nii ca pool tunnikest). Ebasobiv keskkond võib olla see, mis selle kõik esile tõi ning teise kalakese hauda viis. Lihtsalt tulevikuks soovitus, et pane enne akvaarium korralikult tööle ja siis too "kapriissemad" kalad sisse. Kuldkalad on aplad igast tõbesid külge võtma kui keskkond natukenegi vale on. Ei pruugi - aga nagu lugeda, juhtub seda sageli.

Tsiteeri:
Testid korras ( Easy Test 6 in 1).

Kullake - see ei ütle meile mitte midagi, et "korras on". Mida nad näitavad? Mis numbreid? Need mitu-ühes testi ei ole kõige paremad. Kuldkaladega soovitan ma alati osta eraldi nn tilgatestis, NO2 ja NO3 kohe kindlasti. Need kipuvad nende kaladega väga taevasse minema (eriti alguses) ning ega naljalt ei kehti vanasõna, et "Jack of all trades, master on none" ehk siis mitut asja näitav test ei ole sul kunagi 100% adekvaatne sest ta näitab sulle "umbes nii on hetkel", mitte et "nii on hetkel".

Tsiteeri:
Vee vahetus iga 1,5-2 nädala tagant kuskil 15% äkki või nii...

180 liitrit ja uus akvaarium. Kuldkaladega akva käivitamisel ongi see jama, et kuldkalad reostavad vett palju - seega vett tuleks korralikult vahetada (ca 20-25%) ja palju põhja sifoonida. Uues, alustavad akvas on aga vaja just vett nn "hoida" ja jälgida, et saada kõigepealt tasakaalustatud keskkond. Seda on palju raskem teha kui sa koguaeg pead baktereid välja tõstma akvast, selleasemel, et saaks lasta neil tegutseda. JBL Denitroni lisamine muidu vette veevahetusel peaks sul mingiks ajaks protseduuri juurde käima. Nimelt Denitrol sisaldab baktereid ning kui sa siin hoogsalt aga vett vahetad siis ongi vesi paigast ära. Numbreid on vaja - mida nad näitavad?!

Kuu ajaga ei saa veel akvaariumit tööle. Mul käis akvaarium kaks kuud gupide peal enne kui asi staibiliseerus. Siis tõin kuldkalad sisse. Hetkel ma arvan, et kogu see kamm ongi tingitud halvast vee kvaliteedist (ja siinkohal ei tähenda see nagu vesi olesk "must" - keskkond on hukkas). Praegu ravid sa kalu, mis ajab vee kvaliteeti veel enam metsa. Sa põhimõtteliselt pead peale ravi uuesti nullist alustama sissetöötamisega ning ka siis on oht, et su kullakesed just terveks saanult võtavad kohe uue tõve külge.

Tsiteeri:
Vesi 24'c

Ega sul soojendit sees ei ole? Või elad keskküttega korteris ja akva on radika ligidal? Talvel see temp selline kipubki olema. Lihtsalt meeldetuletus - kuldkalad veesoojendit ei taha (igaks juhuks ütlen).

Otsese ravi osas osavad vast poemüüjad tõesti sind aidata paremini kui meie siin (v.a Maria). Kalake on mulle vähemalt seni asjalikku infot jaganud ravimite ja haiguste kohta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 18, 2011 08:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere,

Tänan kiire ja asjaliku vastuse eest!
Akvaarium tegutses ilma kaladeta ca 3 nädalat, siis tegin seda "all in 1" testi (nüüd tuli välja, et see on täitsa mõttetu test:( ) Täna ostsin NO3 tilgatesti, NO2 testi ei olnud. Saab seda täna kontrollida! Vitamiine Keila poes kahjuks ei olnud!:( Muretsen ka neid nii kiiresti kui võimalik!
Veevahetusest: Iga veevahetusega lisasin Biotopoli. Mis vahe on Biotopolil ja Denitronil? Olen aru saanud, et Denitrol on akvaariumi käivitamiseks, Biotopool on spetsiaalne konditsiooneer kuldkaladele, mis tasakaalustab vett kuldkalale sobivaks. Kas pidin lisama hoopis Denitroni?:S
Kui kalad koju tõin, siis lasin 15 min lahtise kotiga vee sees lihtsalt olla, 15 min pärast lisasin natuke vett akvaariumist, 15 min pärast lisasin jälle natuke vett ja siis uueti. Nii nad olid mul tund aega aklimatiseerinud. Siis lasin neid akvaariumisse, poevee kallasin ära! Peale seda lisasin Acclimol-i.
Soojendit sees mul muidugi pole! Elan küll korteris, aga akva on radikatest teisel pool tuba.
Tsiteerin:
"...kogu see kamm ongi tingitud halvast vee kvaliteedist (ja siinkohal ei tähenda see nagu vesi oleks "must" - keskkond on hukas). Praegu ravid sa kalu, mis ajab vee kvaliteeti veel enam metsa. Sa põhimõtteliselt pead peale ravi uuesti nullist alustama sissetöötamisega ning ka siis on oht, et su kullakesed just terveks saanult võtavad kohe uue tõve külge."
Ma nii tahaksin loota, et sa eksid...Aga kui peaks juhtuma nii, et kalad hakkavad uuesti ja uuesti haigestuma, siis mida ma nendega teen, kuhu panen jne kui hakkan akva uuesti käivitama? Siis pean nad vist ära andma?...

Mina ka väga loodan, et kullake paraneb....

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 18, 2011 10:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Mis vahe on Biotopolil ja Denitronil?

Biotopol eemaldab veest kahjulikke metalle ja kloori jne.
Denitrol on heade bakterite nn "kogum", mida sa lisad vette, et nad aitaksid halbade bakteritega võidelda. Need on bakterid, mis teevad mürgisest NO2'st talutava NO3'e. Lisada võid mõlemat - need on kaks täiesti erinevat asja.

Acclimol on hea. See on nn vitamiinidega lisand, mis vähendab stressi ja on kasulik kasutada ka peale ravi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 28, 2011 08:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Õhtust kõigile!
Kuldkalakese haigestumisest on möödunud juba üle 20 päeva...tänaseks on olukord muutunud...pigem hullemaks...:S Kui ennem soomuste all punetas ja paistetas, siis nüüd on selle kohale lausa auk tekkinud!:O Kui aus olla, siis hirmus on seda kohta vaadatagi...:S
Ravi: sai tehtud siis 3 päevane Gastrobac-i kuur, ostetud Minaroll vitamiine, olen lisanud Acclimac-i. Ise olen mõelnud, et äkki temal on mingi seenhaigus kallal ja ravin valede ravimitega...jube kahju on temast...kalake samas sööb ilusti, aktiivne, nagu polekski tal seda suurt auku küljes...:(
PILT LISATUD MINU ALBUMISSE!
Palun, PALUN teie abi!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 28, 2011 09:22 
Akvarist

Pildid: 2
lill2011 kirjutas:
Õhtust kõigile!
Kuldkalakese haigestumisest on möödunud juba üle 20 päeva...tänaseks on olukord muutunud...pigem hullemaks...:S Kui ennem soomuste all punetas ja paistetas, siis nüüd on selle kohale lausa auk tekkinud!:O Kui aus olla, siis hirmus on seda kohta vaadatagi...:S
Ravi: sai tehtud siis 3 päevane Gastrobac-i kuur, ostetud Minaroll vitamiine, olen lisanud Acclimac-i. Ise olen mõelnud, et äkki temal on mingi seenhaigus kallal ja ravin valede ravimitega...jube kahju on temast...kalake samas sööb ilusti, aktiivne, nagu polekski tal seda suurt auku küljes...:(
PILT LISATUD MINU ALBUMISSE!
Palun, PALUN teie abi!!!

meil kunagi kohalikus loomapoes oli taolise auguga kala temale tehti jah seeneravi ja mõne aja pärast oli auk kadunud nagu polekski midagi olnud. tol korral uurisin ka mis sellel kalal viga et nii jube auk.Ei pruugi sama haigus olla aga kuidagi sarnane.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 29, 2011 04:01 
Akvarist

Tere

Tundub olevat midagi aeromonas taolist,see on ikka bakter.selle vastu aitab pigem furanol.Ära mingil juhul võta seda puhta tõena,haiguse puhul nõuandmine on väga ohtlik tegevus.Aga vaata ka nt JBL kodulehelt,seal on pildid ja puha.See haav on küll väga kole.On olemas ka SERA omnipur S,see mõjub bakteritele ja seentele,aga pead ikka ise täpsemalt uurima.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2011 10:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

.....................surnud.......................

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver