Vitamiine soovitan osta ning neid koos toiduga anda või vette lisada vastav kogus; aitab kalal toibuda haigusest ning ehk on kasu organismi tugevdamisel ka. Kui enam ei puneta, vaid on õrnalt roosa siis võib loota,et äkki paraneb natukene asi juba.
Kas sa akvaariumi enne nn käima panid, enne kui kuldkalad sisse tõid? Või kuidas sa seda tegid? Kuidas sa kalu aklimatiseerisid? Kas oli sulps vette? Või lasid 15min ainult nn "seista" või tegid korrektse aklimatiseerimise (lisades vähehaavad akva vett kotti, kott uplimas akva vees, et temperatuurid ühtlustuks - ja nii ca pool tunnikest). Ebasobiv keskkond võib olla see, mis selle kõik esile tõi ning teise kalakese hauda viis. Lihtsalt tulevikuks soovitus, et pane enne akvaarium korralikult tööle ja siis too "kapriissemad" kalad sisse. Kuldkalad on aplad igast tõbesid külge võtma kui keskkond natukenegi vale on. Ei pruugi - aga nagu lugeda, juhtub seda sageli.
Tsiteeri:
Testid korras ( Easy Test 6 in 1).
Kullake - see ei ütle meile mitte midagi, et "korras on". Mida nad näitavad? Mis numbreid? Need mitu-ühes testi ei ole kõige paremad. Kuldkaladega soovitan ma alati osta eraldi nn tilgatestis, NO2 ja NO3 kohe kindlasti. Need kipuvad nende kaladega väga taevasse minema (eriti alguses) ning ega naljalt ei kehti vanasõna, et "Jack of all trades, master on none" ehk siis mitut asja näitav test ei ole sul kunagi 100% adekvaatne sest ta näitab sulle "umbes nii on hetkel", mitte et "nii on hetkel".
Tsiteeri:
Vee vahetus iga 1,5-2 nädala tagant kuskil 15% äkki või nii...
180 liitrit ja uus akvaarium. Kuldkaladega akva käivitamisel ongi see jama, et kuldkalad reostavad vett palju - seega vett tuleks korralikult vahetada (ca 20-25%) ja palju põhja sifoonida. Uues, alustavad akvas on aga vaja just vett nn "hoida" ja jälgida, et saada kõigepealt tasakaalustatud keskkond. Seda on palju raskem teha kui sa koguaeg pead baktereid välja tõstma akvast, selleasemel, et saaks lasta neil tegutseda. JBL Denitroni lisamine muidu vette veevahetusel peaks sul mingiks ajaks protseduuri juurde käima. Nimelt Denitrol sisaldab baktereid ning kui sa siin hoogsalt aga vett vahetad siis ongi vesi paigast ära. Numbreid on vaja - mida nad näitavad?!
Kuu ajaga ei saa veel akvaariumit tööle. Mul käis akvaarium kaks kuud gupide peal enne kui asi staibiliseerus. Siis tõin kuldkalad sisse. Hetkel ma arvan, et kogu see kamm ongi tingitud halvast vee kvaliteedist (ja siinkohal ei tähenda see nagu vesi olesk "must" - keskkond on hukkas). Praegu ravid sa kalu, mis ajab vee kvaliteeti veel enam metsa. Sa põhimõtteliselt pead peale ravi uuesti nullist alustama sissetöötamisega ning ka siis on oht, et su kullakesed just terveks saanult võtavad kohe uue tõve külge.
Tsiteeri:
Vesi 24'c
Ega sul soojendit sees ei ole? Või elad keskküttega korteris ja akva on radika ligidal? Talvel see temp selline kipubki olema. Lihtsalt meeldetuletus - kuldkalad veesoojendit ei taha (igaks juhuks ütlen).
Otsese ravi osas osavad vast poemüüjad tõesti sind aidata paremini kui meie siin (v.a Maria). Kalake on mulle vähemalt seni asjalikku infot jaganud ravimite ja haiguste kohta.