Tervist.
Ei osanud seda teemat kuhugi paigutada. Osaliselt on asi vees ja osaliselt on asi kala haigestumises.
Juhtus minul selline loll olukord, et tekitasin oma akvaariumis iseeneselollusest hapnikupuuduse, mis läks mulle maksma kahe kala elu. Ehk siis eile peale veevahetust panin antsude ja tigude jaoks kurki. Tagantjärgi mõeldes sai kurki liiga palju. Selle tulemusena oli hommikul üks neoon surnud. Siis ma seda toitainete liigsuse ega hapnikupuuduse nahka ei osanud ajada, sest neoon oli juba enne selline vanake ja ma ausalt ootasin kuna tema elukell lõpuni käib. Kurgi muidugi likvideerisin ära nii nagu ma alati teen - õhtu poole panen akvasse ja hommikul võtan ära.
Päev otsa olin ise kodust ära. Koju tulles avastasin ehmatusega, et vesi on hägune ja pinnal hõljuva kardheina küljes on valged vatjad narmad. Kõige koledam üllatus oli mu kalli kollase emase guppi ootamatu põhja vajumine ja surm. Siis hakkasin uurima, mis nüüd minu akvas valesti on. Murdepunkt toimus siis kui õunatigu sifooniga pinnalt õhku ahmis.
Sattusin selle teema peale
/vesi/9207/index.html ning järeldasin, et veehavahetusest ja liigsest toidust on tekkinud bakterivohamine ning sellest hapnikupuudus. See peale paigutasin AQUAEL fan filtri veepinnale lähemale, et võimalikult palju hapniku vette jõuaks. Tunniga oli juba näha, et kaladel elu muutus kergemaks. Samuti tegin ka veevahetuse, kuskil 20%. Eks näis mis saab :/ Häbi tunnistada aga veeteste teinud ei ole. Varasemalt on kõik korras olnud. Kalad rõõmsad, taimed kasvasid, vesi oli silma järgi korras. Akva on töös olnud 4 kuud. Homme tekitan mingisegi veetesti koju, kas või 6 in 1. Suure hädaga ehk aitab ka see.
Andmed kaa:
1. 60L
2. sisefilter AQUAEL fan 1plus, soojendi (hetkel välja võetud, sest suvel pole tarvidust)
3. veevahetus kord nädalas umbes 20%, viimane eile 16.07
4. temperatuur 27C
5. 8 neooni, 2 mollit, 2 guppit, 1 ancistrus, 2 õunatigu, 2 krevetti
Aga see pole veel kõik. Istusin tükk aega akvaariumi ees ja valvasin kalu ja uurisin akvaariumi ning nägin oma helesinisel gupil imelikku täppi külje peal.
/404.htmlEsimese asjana siis artiklitest kalade haigused ja hakkasin võrdlema. Ise arvan, et see on seenhaigus. Täpike pole kehaga tasapinnas vaid on vatjas ja eemale ulatuv. Eile seda ei olnud ja tekkis tänase päeva jooksul. Bakteriaalsed haigused välistasin sest kalakesel ei ole kõrvalnähtudena väljatoodud sümptomeid. Samuti on ka loogiline, et kui ma vee suutsin tuksi keerata siis seen ka kaugel ei ole.
Tahaksingi küsida, et kas ma olen oma järeldustega õigel teel ning kuidas peaksin edasi käituma? Kas peaksin poest JBL Fungolit tooma, vee temperatuuri tõstma ja kaladele soolavanne tegema? Hapnikupuuduse likvideerimisega ma olen vist kergelt õigelt teel?
Tõsiselt sant tunne, et ma nüüd sellise lollusega hakkama olen saanud. Ma ju loen siin kogu aeg ja üritan teiste vigu vältida ja nüüd siis pidi nii juhtuma...