aarne kirjutas:
Seda ma ei usu, et pH ja karedus kaladele liiga tegid. Nad ikka saavad üsna hästi nende näitudega kohanetud. Sigimine jääb ära või elavad lühemalt ja ilmselt nad isekeskis ropendavad ja kiruvad akvaristi aga nii õrnukesed nad nüüd ka ei ole, et kohe haigeks jäävad ja ära surevad.
Tegelikult võib küll asi olla ka selles, haratsiinlased on vee kareduse suhtes üsna tundlikud. Tundlikumad, kui arvatakse. Näiteks neoonidega kipub päris tihti olema nii, et tuleb kodanik poodi ja laseb 10tk sisse pakkida aga järgmisel päeval on pooled koduakvaariumis lusika nurka visanud. Kui poeakvaariumis on karedus spetsiaalselt alla viidud (nii 8-10 pügala peale näiteks - täie teadmisega, et optimaalne on haratsiinlastele kuskil 4-8 ehk ülemisele piirile või sellest veidi ülegi), siis on ilmselgelt 10-15 minutit aklimatiseerimist nendele kaladele 10-12 pügalalise karedusevahega kohanemiseks liiga väike. Tekib šokk ja selle tagajärjel surm.
Loomulikult on võimalik ka neid kalu suurema karedusega vette aklimatiseerida aga see võtab oluliselt kauem aega vee segamisega ja järkjärgulise kareduse suurendamisega eraldi anumas paari päeva kuni nädala vältel.
Päris nii ei ole, et ükskõik milline kala on suuteline kohanema ükskõik milliste veeparameetritega. Umbkaudse paralleeli võib tuua näiteks sellega, kui mind või sind asustada kuskile 5000 m peale Tiibetis, andes aklimatiseerumiseks aega alla poole tunni. Ma arvan, et mina oleks ka hiljemalt 24h pärast reanimatsioonis (kui see kättesaadav on). Samas mõni treenitud mees, kes vahepeal alpikambrikeses lõõgastumas käinud on, võib täitsa vabalt ka ellu jääda.