foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kas ja kuidas?
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 18, 2016 02:59 
Akvarist

Tere kõigile kogenud akvaristidele.

Olen aastaid akvaariumi soetamisele mõelnud. Ilusat akvaariumit nähes tuleb tuhin kohe peale, et nüüd lähen ja ostangi ja teen endale ka, aga... KUIDAS???. Ei tahaks lihtsalt mingit sogast paaki nurka, kus kalad piineldes surevad. Sinna see mõte siiani ongi jäänud.
Nüüd aga otsustasin, et uurin ja puurin. Tõuke sellele andis 6 aastane poeg ja tema suur hirm pimeduse ees. Samas armastab ta meeletult kalu. Seega kaalume tema tuppa akvaariumi soetamist.
Uurisin siit ja uurisin sealt, lõpuks leidsin selle foorumi - milline kergendus [-o<

Mul on nii palju küsimusi, et ei teagi kus kohast alustada. Palun kergemat karistust kui mõni küsimus eriti juhm tundub, sest ma olen varasemalt kalu ainult söögiks püüdnud.

Esiteks: Kas akvaarium magamistuppa on üldse mõeldav? Kindlasti teeb ta mingil määral lärmi. Hetkel on silma jäänud Juwel RIO 240.
Tundus mõõtmetelt kuidagi normaalne. Väga väikest ei soovi, sest siis pole kaladel ruumi ja 1-2 kalaga pole nagu ka väga midagi teha.
Nii et, kas see akvaarium on ok või soovitab keegi midagi paremat? Mida kõike sinna akvaariumisse veel vaja on? Lugesin siit algajatele neid teemasid, aga kõik tundub ikkagi nii segane ja raske. Poja sünnipäev on 19 detsember, seega mul on sinna maani aega kogu see krempel endale selgeks teha või siis minna ja osta öölamp :)

Enne on muidugi miljon asja vaja selgeks saada, aga küsiks paar huvitavat küsimust ka. Kalad? Sellise suurusega akvaariumi - millised kalad, kui palju?
Lugesin erinevate kalade kohta ja siis vaatasin pilte ja siis youtube ( oi seal on nii palju ilusaid akvaariume) Leidsin video, kus on kalad, mida ma kindlasti ei taha :roll: https://www.youtube.com/watch?v=2mXbeygatpg
Veel välistaksin kuldkalad.
Youtube-st leidsin sellise video https://www.youtube.com/watch?v=jzSr2NTtjVo Seal algab 6:20 akvaarium, mis on väga mõnusa kooslusega. Mõned suuremad kalad ja lisaks väiksemaid. Kõigile tundub ruumi olevat. Akvaarium on ilus puhas ja vesi täiesti selge. 8:00 algav akvaarium on ka väga mõnusa kalade kooslusega, aga kas need kalad on algajale mõeldavad?

Tänud kõigile, kes viitsivad vastata.

Üles
 Teema pealkiri: Re: Kas ja kuidas?
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 18, 2016 03:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Mulle oli esimese akvaariumi seadistamisel suureks abiks see raamat https://www.rahvaraamat.ee/p/akvaariumi ... 9985312506

Minul on 100L akvaarium magamistoas, varem oli päris voodi peatsis, nüüd on natuke kaugemal. Filter ja muud seadmed teevad häält, sellega peaks arvestama. Üldiselt kuni kõik korras on pole see surin väga häiriv aga ma usun, et oleneb ka inimesest.
240L akva alustuseks on igati hea idee, mida suurem seda lihtsam tegelikult hooldada. Arvestama pead sellega, et akvaarium peaks vähemalt nädala, kui võimalik rohkem, ilma kaladeta töötama, et filter töötama hakkas. Vastasel juhul võivad kalad kurva lõpu leida väga ruttu.
See milliseid kalu valida sõltub ilmselt millised kalad meeldivad. Ma ei oska selle koha pealt eriti midagi pakkuda kuna mulle meeldivad peamiselt ainult sägalised, kes paljudele hirmsad ja vuntsilised tunduvad :D

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 18, 2016 08:36 
Akvarist

Pildid: 5
Lisan kohe et akvaariumi vee tühjalt ringiajamisel ei ole mingisugust mõtet, see et vähemalt 1 nädal akvaarium ilma kaladeta käima peaks tähendab seda et akvaariumis peaks tekkima bakterite kolooniaid mis tegelevad siis kalade jääkproduktide ümbertöötlemisega. Selleks aga on vaja jääkprodukte. 2 lihtsamat varianti on kas iga päev natukene kalasööta vette panna(selle lagunemisel tekivad jääkproduktid) või siis mingit kergemat elu alguses sisse tuua ja vähehaaval suurendada kalade arvu(mitte tuua kõiki kalu korraga)
aga akva põhitõed tuleks selgeks teha, meie enda foorumi kangelase lehekülg mille võiksid läbi lugeda: http://akvarist.eu/alustame
lisaks soovitan interneti lehekülge: http://aqadvisor.com/ seal saad panna oma akvaariumi mõõtmed ja mis filter sul on ja siis saad panna oma kalade kooseisu ja ta siis kas hoiatab või kiidab su kooseisu heaks ja näitab su akvaariumi ja kalade suhet ehk kui palju võib su akvas kalu olla.

Loe foorumit ja edu!

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 18, 2016 05:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Mina lasin akvaariumil käia 2 nädalat koos taimede ja umbes 3-4 õunateoga. Jäi eelmises postituses mainimatta.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Aug 19, 2016 12:57 
Akvarist

Pildid: 6
panen krja enda kogemused ja vead.

esimese asjana pead otsustama millist stiili akvaariumit soovid. Kas soovid elustaimi ja rahulikke kalu või elutuid taimi ja energilisi kalu. Vastaselt sellele saab enda valikud kujundada. Tuleb palju lugeda ja netist uurida! Olen ise kaks aastat akvaariumit pidanud ja kui uuesti algusest alustaks, siis kõige pealt ma valiks välja akvaariumi kalade koosluse ja vastavalt sellele planeeriks kõik muu... duuh.. ütleksid kogenud akvaristid :)
Alustasin samuti 240l akvaariumiga, kuid täna sooviks juba suuremat. Tegin alguses päris palju kalade valikutega vigu. Kuigi kohe alguses soovisin Discuseid, kuid ei julenud neid kohe osta ja õigesti tegin ka sest üllatusi ja ootamatusi tuli ette palju. Filtri valikul tegin selle vea, et uskusin tootja soovitusi ja ostsin vastavalt akvaariumi suurusele filtri. Tegelikkuses oleks võinud kohe 2x suurema filtri osta. kui sul on 240l akva siis võta 600+ filter see teeb elu lihtsamaks. Teine soovitus on, et väldi suuri ja kiireid muudatusi. Kui midagi otsustad muuta või parandad, siis tee üks asi korraga. Akvaariumi keskkond ei kannata suuri ja trastilisi muutuseid. Isegi siis kui soovid head, a'la teen kogu akvaariumi kenasti korraga puhtaks. See teeb rohkem halba kui head. Näiteks soetasin endal UV lambi ja seda paigaldades mõtlesin et teen siis torud ja filtri ka puhtaks aga tulemuseks oli see et NO2 tõusis kohe hüppeliselt.

Kindlasti tee endale põhitõed selgeks. Näiteks kuidas toimib akva bakteri tsükkel. Loe netist ja otsi raamatuid. Amazon on täis head kirjandust, kui muidugi inglise keelt oskad lugeda. Kindlasti soeta endale vee testimise "labor" ehk siis komplekt teste. Testi vett vähemalt esimene 6-12 kuud regulaarselt. See aitab sul lisaks hea veekvaliteedi hoidmisele ka mõista kuidas see või teine muudatus vee parameetreid mõjutab. Soovitan ka nö alvaariumi päevikut pidada, kuhu pane kirja kõik suuremad muudatuse ja testide tulemused.
Vali oma akvaariumisse üks põhikala või tüüp keda soovid ja ehita kogu keskkond nende ümber. Kui sooovid elustaimi, siis alusta vähesega sest alguses su vesi ei toeta hästi taimede kasvu/elu.

Pea meeles, et akvaristina sa ei ole kalade pidaja vaid nagu nimi ütleb oled sa vee pidaja. Kui vee kvaliteet on korras, siis elavad su akvaariumis kõik kalad hästi.

Ole kannatlik ja harjuta alguses lihtsate kaladega. Testi kasvõi ennast, et kui hästi sa rutiini talud :)

unustasin lisada, et magamistuppa ma isiklikult akvaariuit siiski ei soovitaks aga eks see oleneb inimesest ja ka ruumi suurusest :)

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 22, 2016 02:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
juba varasemalt öeldud aga alusta aeglaselt taimed, valgus paar kala tundub küll imelik suur tühi akva aga taimed kasvavad kiiresti (eriti kui põhi hea)
Samuti pole vaja asoetada suurt veetestide hulka. Sai kunagi hulga soetatud nüüd pole paar aastat kasutanud sest tulemus alati sama- kui korralikult veevahetused tehtud.

Vali asukoht
- päikest ei tohi peale paista
- ilus vaadata
-mugav veevahetust teha (tassid ämbritega? vooliku ja pumbaga?)
- ei sega magamist samas pead arvestama et akva ikka öösel ei ole valgustatud. max 8-10h ööpäevas

suurus- 240L on kena akva aga samas võid ka nanoakva osta ja ühe siiami tapluskala sisse pista

Kui akva lapse tuppa paned siis pead arvestama sellega kuidas veevahetust teed-
Samas 6 aastase lapsega pead arvestama, et sa võtad ikka endale selle akva ja hoolitsed selle eest ise.
Aga Reinu artiklid hea alustuseks lugeda

jõudu

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 23, 2016 04:52 
Akvarist

Tänud vastuste eest.

Olen nüüd üritanud lugeda ja uurida.
Hetkel kaldun Putukaga nõustuma, et tuleks kalad välja valida ja siis akva nendele sobivaks korraldada.
Kindlasti alustan aeglaselt. Alguses vesi, taimed ja tigu...hiljem tasakesi kalad.
Filtri osas seilan jälle Putuka paadis, et topelt sellele, mis soovitatakse. Youtube-s oli selle kohta väga hea video.
Pisikest akvat ühe kalaga kindlasti ei soovi. Bettad ja kuldkalad pole ka meie rida.
Akva tuleb küll lapse tuppa, aga hoolitsema hakkan selle eest ikka mina. 6 aastane pole veel eriline akvarist.

Kaladest nüüd nii palju, et väga meeldivad sägalised. Nagu ma lugesin, siis mitmel siin on see lausa hobiks. Äkki oskate mõne soovituse jagada? Algajale soovitate v mitte? Kaaluks Otto-sid ja siis võib-olla mõni natuke suurem "koristaja". Kuidas nad krevettidega sobivad?

Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver