foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Gupi ujub kõht ülespoole
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 02, 2015 04:08 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Aug 22, 2015 07:07
Postitusi: 5
Asukoht: Läänemaa
Vabandan, kui midagi sellist juba kuskil on kirjas, kuid otsinguga ei suutnud tuvastada.
Mure järgmine:
Emane gupi on juba teist või kolmandat nädalat ujunud kõht ülesse. Muidu energiat täis ja askeldab üle akvaariumi, kuid enamuse ajast veaks kõht teda nagu veepinnale. Samuti paistab kõht veidi saba lähedalt läbi. Kas võib olla, et tal on lihtsalt õhk sees ja välja ei tule? Ja kuidas teda aidata saaks?
Akva ise on 50L. Gupisid on hetkel u 17 ja kolm pisikest antsu. Muidu on kõik korras olnud ja ütlen ausalt, teste ei ole teinud ( ei ole mingit kahtlast põhjust selleks leidnud ).
Ehk on kellelgi kogemusi sellise asjaga?


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 09:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
Ujupõie probleem näikse olevat. Tingitud kas ebaõigest toitumisest tingitud kõhukinnisusest, liiga rohkest toitmisest, sisorganite tsüstidest või deformeerumisest, liiga madalast veetemperatuurist, siseparasiitidest või ka sisemisest bakteriaalsest nakkusest. Viimast soodustab vee halvast kvaliteedist (liiga kõrge ammoniaak, nitrit või nitraadid) voi muudest keskkonna tingimustest pôhjustatud stress.

50 L akvas 17 gupit koos 3 väikse antsuga on natuke liiga palju. Väikestel saledatel parvekaladel (gupid jm eluspoegijad, tetrad, barbused jmt) tuleks arvestada minimaalselt 1, parem 2L vett täiskasvanud kala 1 cm kerepikkuse kohta. Gupi isase kala kerepikkus on 3 cm, emasel 6 cm, keskmiselt 5 cm. Lisaks antsud, kes hetkel on küll veel väiksed, kuid oma bioloogilise koormuse lisavad nemadki.

Kuna akvas on nii palju kalu, siis võib gupi tagurpidi ujumise põhjus vabalt võib olla tingitud halvast vee kvaliteedist.

Kui tihti veevahetusi teed? Kui palju korraga? Mis veetemperatuur on?

Hea oleks osta NH, NO2 ja NO3 veetester - kui raha pole tilgatestide jaoks, siis osta ribatestid, olgugi et nad on ebatäpsemad kui tilgatestid, maksavad need ca 10-12 € ning nendega saad mõõta ligikaudseltki ära kõik olulisemad parameetrid. NH ja NO2 peavad olema nullis ja NO3 alla 50, ideaalis 10-20 ühikut.

Gupid vajavad heaks terviseks mõned korrad nädalas taimset toitu. Selle puudumisel võivad tekkida tervisehäired, sh kõhukinnisus. Anna neile 2-3 korda nädalas taimset helvestoitu (JBL sarjast on kaks toitu olemas) või herneid, salatit, spinatit vmt.

Ujupõie probleeme võib olla keeruline ravida, kuid proovida tasub.

Kui peaksid vaid gupisid, siis soovitaks üldakvasse soola lisamist - soolvees pidamine mõjub gupide tervisele hästi. Su antsud aga ei kannata soola. Esimese sammuna soovitaks Sul haige gupi teistest eraldada omaette puhtasse (kus poleks kasutatud mingeid muid aineid peale puhta vee) ämbrisse vm anumasse ning lisada sinna meresoola 1 tl 4 l vee kohta. Soola lisa järk-järgult, suurendades iga päev kogust vähehaaval, kuni soovitud kogus käes kogust - muidu võib saab kala shoki saada. Ämbrisse pane ka termomeeter - haige kala vajab keskmisest soojemat vett ning kui harilik gupide temperatuur peaks olema 23-25 kraadi, siis haigele gupile hea 26-28 kraadi vesi. Kui filtrit pole, siis igapäevased v.ülapäeva osalised veevahetused, et vee kvaliteet püsiks (soola lisada vastavalt juurdelisatava vee kogusele). Ujupõie probleemi korral oleks hea madalam veetase - sageli parandab madalam vesi gupide enesetunnet selle haiguse korral.

Meresoola asemel võid kasutada ka Epsomi soola, müügil apteekides. See sool mõjub efektiivsemaltki, seda pead aga vähem lisama ning vannid on lühiajalised.

Soolaravi tulemus peaks näha olema 7 päeva pärast. Ravi kestus 10 päeva.

Vahel tekitab ujupõie probleeme ületoitmine. Jälgi, et annad kaladele süüa vaid niipalju, kui nad 30 sekundi ( :!: ) jooksul ära söövad.

Kui annad helvestoitu, siis see. Jääb veepinnale ujuma, kust kalad seda haarates ka õhku sisse tõmbavad. See võib ka olla põhjuseks. Hakka helvestoitu enne andmist leotama moned minutid vees enne kaladele andmist, siis ei ahmi nad õhku sisse.

Võimaliku kõhukinnisuse raviks hoia kala kaks-kolm päeva täiesti söömata. Seejärel hakka talle andma mõnda aega üksnes keedetud veest läbilastud ja näppude vahel purustatud herneid, see võib kõhukinnisust parandada.

Veetemperatuur gupidele hoia 23-25 kraadi. Madalam temperatuur aeglustab seedimist ja võib tekitada seeläbi probleeme ka ujupõiele.

Sisemise bakteriaalse haiguse korral, mis ka ujupõie probleeme võib tekitada, on kalal uimed kere ligi, kala keeldub söögist, on loid või vastupidi, väristab ja raputab end. Kuna aga ütled, et Su kala käitub muidu normaalselt, siis arvatavasti see pole probleemiks.

Ka siseparasiidid on vahel kala valetpidi ujumise põhjuseks. Sel juhul sageli kala kõhnub või vastupidi, alakõht paisub.

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Viimati muutis siksu, Neljapäev Dets 03, 2015 11:34, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 11:18 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Aug 22, 2015 07:07
Postitusi: 5
Asukoht: Läänemaa
Veevahetusi teen u kahe nädala tagant umbkaudu 40- 50 protsenti korraga.
Veetemperatuuri üritan hoida 25-26 juures.
Üldiselt saavad nad korra päevas sõrmede vahelt helvestoitu, antsude jaoks panen mõnikord rohelise toidutableti sisse.
Veidi aja pärast loen antud materjali uuesti ja mõttega läbi (rahutu imik süles) ja vaatan, mis teha annab :)


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 01:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
Veevahetusi parem teha iga nädal 50%, kuna Su akva tihedalt asustatud. Kahe nädala tagant veevahetus võib vee kvaliteedi korrashoidmiseks liiga vähe olla. Lisaks armastavad gupid värsket vett.

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 03:35 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Aug 22, 2015 07:07
Postitusi: 5
Asukoht: Läänemaa
Esimene akva oli mul 14L. Kuna see mustenes kiirelt, siis tuli pidevalt vett vahetada ja filtrit puhastada (mis oli isegi 25-30L akvale), muidu oli olukord väga räpane ja siis tundusid küll sõbrad rohkem stressis ja agressiivsematena, kui nad praegu on. Sama olukord oli 25L akvaga.
Hetkel 50L on sees kaks filtrit. Kas see on pigem hea või pigem halb?
Õhtupoole võtan siis veevahetuse ette ja eraldan selle probleemse kalakese.


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 06:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
GupiTigulane kirjutas:
Hetkel 50L on sees kaks filtrit. Kas see on pigem hea või pigem halb?


Mis firma filtrid on ja kui võimsad, kui suurele akvale mõeldud?

Reeglina kahe filtri panek akvasse hea, eriti harrastavad seda suurte saastajate kalade - kuldkalad, plecod, enamik kirevahvenlasi jm suured kalad - pidajad.

Lisaks on kahe filtri omamine kasuks, kui pead kalad millegipärast (ravimine, poegimine/kudemine, agressiivse kala eraldamine vmt) majutama eraldi akvaariumi vm anumasse. Siis hea seal kasutusele võtta üks filtritest. Samuti kui peaksid ravima kalu üldakvas, siis - kuna ravimite manustamise ajal vajalik lisaõhutamine - juhul, kui mõlemad filtrid ikka küllaldase võimsusega on, on Sul kahe filtri näol ka see nõue täidetud

Juhul, kui üks filter peaks otsad andma, siis teine töötab ikka edasi. Eriti oluline on see tihedalt asustatud akva korral.

Halb on kahe filtri omamine sel juhul, kui nad kokku on antud akvale liiga suure võimsusega. Seda näed sellest, et kaladel on raskusi ujumisega ning paigal seisteski veevool neid kõigutab. Liiga tugeva filtri võimsuse korral võib filter ka pohjakruusa endasse imada ning tugev veevool pinnast segi lüüa.

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 07:00 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Aug 22, 2015 07:07
Postitusi: 5
Asukoht: Läänemaa
Üks on aquael fan 1plus 320l/h, teine on juwel aquarium logoga, muud infot ei leia, filter on akva küljes kinni. Ei oska andmeid täpsustada, kuna sain akvaariumi niisama ühe naisterahva käest ja asi käis läbi kommanda osapoole. Filtrid olid kaasas. (Esimesest akvast on veel alles kuni 25 liitrisele akvale mõeldud filter. Puhkab hetkel)
Kalu filtrid ei häiri, vesi ei virvenda nendest tulenevalt. Nurgas on mullitaja (aquael oxyboost 150 plus, ei ole täisvõimsusel), mis näib neile meeldivat; käivad seal mullide joas justkui mängimas.
Aegajalt lisan veele bio nitriveci (vedel biofiltreeriv vahend). Sellega hägusus on suhteliselt ruttu kadunud, mis vist on pigem hea vee kvaliteedi koha pealt. Vähemalt infolehest loen seda välja.

Üritasin siia lisada ka pildi, aga liiga suur formaat oli.


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 06, 2016 01:25 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Aug 22, 2015 07:07
Postitusi: 5
Asukoht: Läänemaa
Veidi arengust. Teemaks olnud gupi nautis elu veel päris pikalt. Nii koos teistega kui ka eraldatult. Kuskil nädalake tagasi otsustas minna teise ilma. Väliselt muutusi ei olnud. Ikka oli kõht ülespoole ja nii ta ringi lasi.
Sain ka mingid testribad (väikelinnas defitsiitne kaup nagu selgub) ühe vedelikuga kaasa (hetkel nime peast ei mäleta ja kapi kallale kolistama ka ei viitsi minna eks ole). Selle testriba järgi vaadates tundub vesi nö ideaalne.


Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver